Fred Hoogendoorn & Richard Zut – Noordkop sluit aan bij Bruinooge

DEN HELDER/ANNA PAULOWNA/SCHAGEN – In de Noordkop doet niemand er moeilijk over dat een burgemeester een mening heeft en die ook kenbaar maakt vanuit diens rollen als bestuurder, boegbeeld en vertegenwoordiger in regionaal overleg. Zo pleiten de burgemeesters Koen Schuiling van Den Helder en Jaap Nawijn van Hollands Kroon voor één grote gemeente in de Noordkop met 150.000 inwoners. Hun Schager collega Marjan van Kampen verwerpt het idee niet, maar noemt ’samenwerking waar mogelijk’ op dit moment ook goed.

De drie burgemeesters reageren daarmee desgevraagd op de uitspraken van Alkmaars burgemeester Bruinooge en zijn Heerhugowaardse collega Han ter Heegde, die nogal gereserveerd staat tegenover een forse schaalvergroting.

Zoals Bruinooge voorstander is van een gemeentelijke fusie tussen Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Castricum, Bergen en Heiloo, zo noemen Schuiling en Nawijn het onvermijdelijk dat er gesprekken komen over een grote Noordkop-gemeente.

De voorstanders van fusie stellen dat een grote Noordkop-gemeente slagvaardiger is en gemakkelijker toegang krijgt tot ’Den Haag’. Die slagkracht wordt volgens Nawijn verder bereikt door als fusiegemeente een compacte gemeenteraad te hebben.

Onvermijdelijk

,,De Tweede Kamer telt 150 leden. En dan hebben we in Hollands Kroon 29 raadsleden. Niets ten nadele van wie er nu in zitten, maar met 19 of 17 mensen kan het ook. Wat mij betreft komt die fusie er over vijf à tien jaar. Maar liefst eerder. Het is geen noodzaak, wel iets dat onvermijdelijk is en ook gaat gebeuren. Waarom? Omdat we samen zó ongelooflijk veel kwaliteiten hebben.’’

Een grote fusiegemeente in de Noordkop maakt meer indruk in de Tweede Kamer en bij ministeries dan kleinere gemeenten.

,,Als regionaal acteren beter is voor de inwoners in dit gebied, is het zaak om als gemeenten in de regio samen op te trekken. Dat hoeft niet altijd, dat moet je per zaak, probleem of ontwikkeling bekijken. De regio Noord-Holland Noord heeft ruim 650.000 inwoners en gezamenlijk kunnen we veel bereiken.” Dat stelt burgemeester Schuiling van Den Helder.

,,Het gaat puur om versterking van elkaars kwaliteiten en de slagkracht die dat genereren kan. Toen er in 2009 over herindelingen moest worden gesproken, waren wij al voorstander van het in een keer vormen van een grotere Noordkop-gemeente. Doorpakken dus. Helaas kwam het er toen niet van.’’

NHD, 13-1-2016, 10:11 (Update 13-1-2016, 10:34)

Reacties:

Theo Moras · Zijdewind
Smerig spelletje!

Smerig spelletje, levert nu toch mogelijk fusie met Den Helder op.

Burgemeester Koen Schuiling zou waarschijnlijk graag revanche willen nemen voor de politieke opstelling van de gemeente Anna Paulowna destijds door Den Helder zo voor schut te zetten.

Bij de vorige herindeling was Anna Paulowna faliekant tegen een fusie met Den Helder en wilde voor geen goud samengevoegd worden met de gemeente Den Helder.
Wieringen werd op het allerlaatste moment alsnog bereid gevonden zich aantesluiten bij de gemeente Anna Paulowna, Wieringermeer en het hevig in verzet gekomen Niedorp.

Nu komt burgemeester Koen Schuiling met suggestie en het voorstel dat de gemeentes in de Noordkop moeten gaan fuseren tot één grote gemeente.

Hij krijgt daarbij steun van de burgemeester van Hollands Kroon, Jaap Nawijn, burgemeester Marjan van Kampen vind dat samenwerken ook al veel moois kan brengen.

De voorstanders van fusie stellen dat een grote Noordkop-gemeente slagvaardiger is en gemakkelijker toegang krijgt tot ‘Den Haag’ als of ze zich daar in Den Haag dan wel door laten beïnvloeden. Dit smerige spelletje was door de actievoerders uit de gemeente Niedorp bij die vorige fusie al voorspeld, Schoofs werd aangesteld en als Anna Paulowna niet wil dan naaien we Niedorp er maar in.
Zowel de gemeente Schagen als de gemeente Niedorp wilden dolgraag samen in de West Variant Van Kampen toen der tijd burgemeester van Wieringen reageert voorzichtiger onze gemeente is ontstaan uit een fusie van drie gemeenten die hebben nu 46.000 inwoners en dat is een acceptabel aantal.
Duidelijk is nu toch wel dat de inwoners van Niedorp de dupe zijn van dit smerige spel en bij Schagen had gemoeten en Den Helder met Ann Paulowna bij Hollands Kroon.

Wil Ooms
Onze gemeente is ontstaan door een fusie van 4 gemeentes. U vergeet dat de Wieringermeer ook bijhoort. Alhoewel bijhorend een heel groot woord is! Eerst komt Anna P. Dan Niedorp, dan een hele tijd niets en daarna Wieringen en Wieringermeer.

Jan Demmendal · Gepensioneerd bij Amsterdam Airport Schiphol
Prima idee. Nederland opdelen in een stuk of 30 grote gemeentes maar dan wel de provincies opheffen. Die dateren nog uit de tijd van de samenvoeging van diverse “staten” tot wat nu Nederland is.

Mosche Benyair
meneer Demmendal,onder voorwaarden gesteld,door de burger worden er geen zaken gedaan.
De provincie,is een machtig orgaan,die worden van ze lang zal ze leven niet opgeheven.
Als men daar op de stoel zit,zit men voor altijd goed.

Mosche Benyair
Wie schiet daar iets mee op?

De bestuurders,grootschaligheid en samenvoegen,heeft nergens iets goeds gebracht.

Ik ben er falikant tegen.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article27712638.ece/Noordkop-sluit-aan-bij-Bruinooge_?lref=SR_1

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image