Frank Knopers – EU wil bankruns voorkomen door bank tegoeden te blokkeren

De Europese Unie wil rekeninghouders verbieden hun spaargeld van de bank te halen als die bank dreigt om te vallen, zo blijkt uit een nieuw document dat in handen is van Reuters. Door tegoeden van spaarders te blokkeren wil de EU voorkomen, dat een bank omvalt als gevolg van een bankrun. Volgens Reuters wordt er al sinds het begin van dit jaar gewerkt aan een voorstel om tegoeden van rekeninghouders te bevriezen.

Als dit voorstel wordt aangenomen krijgen Europese toezichthouders meer mogelijkheden om de tegoeden van rekeninghouders bij een bepaalde bank te blokkeren, indien deze bank in de problemen dreigt te komen. Het idee achter deze maatregel is, dat een bank, die in de problemen verkeert, dan meer tijd heeft om orde op zaken te stellen en dat deze minder kwetsbaar is voor de financiële markten. Ook kan deze maatregel volgens voorstanders voorkomen, dat een bank, die in de kern gezond is, door een bankrun toch omvalt.

Bankrekeningen blokkeren

Binnen de Europese Unie is er verdeeld gereageerd op het voorstel om bankrekeningen van burgers te blokkeren. Voorstanders denken, dat het een goed instrument is om een bankrun te voorkomen, maar critici denken, dat deze alleen maar voor meer paniek zullen zorgen.

Rekeninghouders, die weten dat de toegang tot hun bankrekening geblokkeerd kan worden, zullen in een veel eerder stadium besluiten hun geld weg te halen, zo verklaarde Charlie Bannister van de Association for Financial Markets in Europe (AFME) tegenover Reuters. Als veel spaarders uit voorzorg hun geld weg halen kan dat de situatie juist sneller doen escaleren.

Meer financiële repressie

De afgelopen jaren hebben verschillende landen zelf al maatregelen genomen om een bankrun te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan de financiële repressie in Griekenland en op Cyprus. In deze landen konden rekeninghouders op een gegeven moment een gelimiteerd bedrag uit de pin automaat halen. Ook werden er maatregelen geïntroduceerd om een vlucht van kapitaal richting buitenlandse bankrekeningen te belemmeren.

Met dit nieuwe voorstel wil de Europese Unie meer controle over uw spaartegoeden. Komt een bank in de problemen, dan wordt uw bank tegoeden bevroren en mag de overheid voor u bepalen hoeveel leefgeld u per dag uit de bankautomaat mag halen. In september zal de Europese Unie zich weer over deze plannen buigen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines: https://www.geotrendlines.nl/.

Market update, 1 August 2017

Reacties:

Poppenkast • 11 uur geleden
Dit is weer een sluwe en onverantwoordelijke E.U. en ECB streek om geld van burgers in te pikken. Wanneer b.v. een of meerdere Italiaanse, Griekse,Portugese, Spaanse etc banken insolvabel raken, doordat niet meer aan het deposito garantie stelsel kan worden voldaan, dan moeten credit waardige banken daarvoor garant staan. Dit zorgt voor een domino effect en dat zien de €urocraten op zich afkomen.Hierdoor zullen de edel metalen omhoog spuiten. Overigens wordt de bail-out hierdoor niet voorkomen.Alleen dondert de economie in elkaar, doordat geen of te weinig liquiditeiten meer beschikbaar zijn. Dus meer armoe, sociale onrust en opkomst populistische partijen.Tenslotte kunnen de schulden landen gemakkelijker hun waardeloze schulden via manipulatie aflossen.Wanneer de politieke spanningen met Rusland,China en de V.S. meegenomen worden==> een gevaarlijk en tevens een door het E.U. Polit-bureau (E.U. Commissie) en Centrale Commitee voor geprogrammeerd scenario!

Jack • 14 uur geleden
Ik denk dat die observatie van Charlie Bannister waar is. Zo’n maatregel zou in elk geval het moment van handelen van mij vervroegen. Nog voor de bank in echte problemen is. Ook zou ik de hoogte van mijn spaarbuffer naast mijn beleggingen heroverwegen. Een wat kleinere buffer en wat extra zilver wordt dan een optie.

http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/eu-wil-bankruns-voorkomen-door-banktegoeden-te-blokkeren/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image