Françoise Ledeboer – Prinsessen begraven artistieke strijdbijl

Ceremoniemeester Jeroen Krabbé toonde zich in het Gemeentemuseum Den Haag zeer vereerd dat de Belgische prinses Mathilde ‘zelfs een gedeelte van haar trouwdag had afgestaan’ om er met prinses Máxima bij te zijn. De acteur/regisseur én kunstschilder presenteerde de overhandiging van het laatste deel van ‘De Schilderkunst der Lage Landen’ aan de prinsessen. GPD-verslaggever Françoise Ledeboer was er bij.

De serie van drie delen is het eerste gezamenlijke overzicht van de schilderkunst sinds de officiële Belgische afscheiding van Nederland in 1839. Met een knipoog naar de artistieke strijdbijl, die nu eindelijk ook officieel is begraven, hadden de prinsessen hun kleding ogenschijnlijk op elkaar afgestemd: ze droegen allebei een jas met een patroon van zwart-witte blokjes.

Krabbé hoopte dat Mathilde en Máxima ook een boodschappenkarretje hadden meegenomen: de drie boeken wegen samen vele kilo’s. Negen specialisten behandelen op duizend pagina’s de schilderkunst van de ‘Lage Landen’ vanaf de middeleeuwen.

Het overzicht begint met vroege schilders als Memling, Van Eyck en Van der Weyden, en trekt verder door de tijd met grootheden als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Mondriaan en Magritte. De selectie eindigt met hedendaagse kunstenaars als Rob Scholte, Luc Tuymans, René Daniëls, Sam Dillemans en Marlene Dumas, namen van wie nu zeker lijkt dat ze de tand des tijds zullen doorstaan.

De Leuvense hoogleraar geschiedenis Jo Tollebeek benadrukte bij de presentatie dat de Nederlandse en Belgische kunstenaars niet langer met nationalistische ogen kunnen worden bekeken: ,,Dit is het eerste overzicht dat is geschreven vanuit Europees perspectief. Dat verdient de hoogste lof.”

Krabbé _ overigens als schilder níet in de serie opgenomen _ had nog een dringend advies voor de aanwezigen: ,,Er wordt over kunst vaak met grote woorden gesproken, maar daar heb ik me nooit bij thuis gevoeld. Kijken moet je altijd met je gevoel doen, dat levert véél meer op, dan leer je écht iets over iemand.”

Hij wenste de prinsessen toe dat ze ooit worden vereeuwigd ‘door de belangrijkste schilders van onze tijd’ en dan ook ‘met gevoel’ worden bekeken. ,,En om u te citeren”, richtte hij zich tot prinses Máxima, ,,wie dat niet zal doen, is een beetje dom.”

De prinsessen moeten het voorlopig stellen met amateurportretten van de hand van nazaten van Van Gogh en Magritte, die werden onthuld. Van de groene appel die Magritte op het origineel als neus schilderde, was tot geruststelling van prinses Mathilde op de kopie een oorbel gemaakt.

* De ‘Schilderkunst der Lage Landen’ (Amsterdam University Press) kost 59,50 euro per deel. De setprijs voor de gehele serie is 149,50 euro.

GPD, 04 december 2007

Foto: Royal Press Europe, Albert Nieboer.

Meer foto’s op de website van PPE:
http://www.ppe-agency.com/show.php?zoektype=2&search=04-12-2007%20The%20Hague

http://gpdhome.typepad.com/nieuwsberichten/2007/12/prinsessen-bekr.html