Flessenpost uit Bergen – Lezers… oftewel reaguurders + Matthie Bergman – ‘Met zo min mogelijk pijn handhaven’ + Start onderzoek naar gewiste mails wethouder Rasch + Henkoo – Bestuurlijk

Lezers… oftewel reaguurders

De fractie van het CDA heeft in de algemene raadscommissie vergadering van 14 september opgeroepen de handhaving van circa 600 recreatiewoningen toch vooral in eigen hand te houden. De fractie vreest, dat mocht de handhaving over gelaten worden aan de provincie, die de gemeente eerder heeft opgedragen de handhaving te intensiveren, dat er dan ‘’onmenselijke taferelen’’ zullen ontstaan. De christen democraten riepen wel op de handhaving anders in te richten.

Danny Zwart: ‘’Het gaat hier om een probleem, dat door de raad zelf is gecreëerd. Wij hebben de motie, die de oorzaak is van de opdracht van de provincie weliswaar niet gesteund, maar we vinden dit niet het moment om met de vinger te wijzen. Door als gemeente zelf te handhaven kunnen we ervoor zorgen, dat het handhaven gebeurt met oog voor de menselijke maat.’’

Klaas Valkering: ‘’We hebben in de commissie enkele voorstellen gedaan om de gevolgen van het handhaven te verzachten. Voorbeelden daarvan zijn het verlengen van de termijn, die mensen krijgen om de recreatiewoning te verlaten, het weghalen van de dwangsom als iemand zijn woning wil verkopen en het bouwen van meer betaalbare woningen. We hadden liever gezien, dat het toegestaan was om tijdelijk te wonen in recreatiewoningen, maar dat verbied de provincie Noord-Holland ons, terwijl het in andere provincies wel mogelijk is.”

Het CDA ziet ook kansen om de overgang van een recreatiewoningen naar een andere woning mogelijk te maken door de bouw van flex woningen. Tijdelijke woningen, die maximaal 10 jaar mogen staan. De flex woningen mogen bijvoorbeeld maximaal 2 jaar worden bewoond. In deze periode kunnen mensen op zoek naar een alternatieve woonruimte, naast de verlengde termijn, waarbinnen iemand uit een recreatiewoning moet. De flex woningen kunnen de functie overnemen, die de recreatiewoningen nu vervullen, de flexibele schil van onze woningmarkt.

Al kan met een maatregel maar een beperkt aantal mensen worden geholpen, dan vindt het CDA toch, dat de gemeente zich daar volledig voor moet inspannen. Iedere bewoner, die mag blijven is winst.

Danny Zwart

Flessenpost uit Bergen, 15 september 2017

http://flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/4102

‘Met zo min mogelijk pijn handhaven’

Alkmaarse Courant, 15 september 2017

Alkmaarse Courant, 15 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Start onderzoek naar gewiste mails wethouder Rasch

Alkmaarse Courant, 15 september 2017

Alkmaarse Courant, 15 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Bestuurlijk

Zo lang het plan Mooi Bergen 2.0 rondwaart in onze gemeenschap zijn er vragen over de besluitvorming. De grootschaligheid, die Europese aanbesteding noodzakelijk maakte en uitliep op een fiasco. Er kwam geen enkele reactie op binnen.

Dan maar in delen knippen. Daar werd het niet minder grootschalig van, maar kon het wel plaatselijk worden gehouden. Hartje Bergen, voortvarend aangepakt en inmiddels gerealiseerd, is daarvan een goed voorbeeld.

De Harmonie locatie verliep moeizamer. Daarvoor werd de bevolking gevraagd mee te denken en plannen in te dienen. Voor de vorm, want al snel bleek dat er al een, in beton gegoten, afspraak gemaakt was met Schrama BV. Hun 7 Dorpelingen ontwerp, inclusief een mega Aldi supermarkt en een grote ondergrondse parkeergarage, zou het worden.

Het veel vriendelijker ontwerp van de stichting Mooier Bergen, breed gedragen door de inwoners, werd door de verantwoordelijke wethouder, jawel Odile Rasch, afgedaan als “een sympathiek plan” maar niet haalbaar.

En dat bleek ook in de gemeenteraadsvergadering van 15 december vorig jaar, waar met de kleinst mogelijke meerderheid werd besloten om in zee te gaan met Schrama BV.

We weten nu hoe dat kon. Wethouder Rasch bemoeide zich persoonlijk met de besluitvorming door haar achterban, de D66 fractie, de “passende” vragen aan te bevelen.

Zoals blijkt uit de inmiddels weer boven tafel gekomen verdwenen e-mails van deze wethouder.

Het principe, dat Colleges besturen en gemeenteraden controleren, werd daarmee met voeten getreden. Een ingediende motie van treurnis over de gang van zaken werd met gespeelde verontwaardiging ontvangen en natuurlijk verworpen. Met diezelfde kleine meerderheid.

Deze manier van besturen verdient geen schoonheidsprijs. Maar…. er komen verkiezingen! En die worden ook hier geregeld. Bestuurlijk.

Ik zie er naar uit.

Henkoo

Hoe denkt u hierover? Laat het ons weten via: info@flessenpostuitbergen.nl

Flessenpost uit Bergen, 15 september 2017

http://flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/3611

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image