Flessenpost uit Alkmaar – 20 Vragen aan Ilse van der Poel, Advocaat bij Schenkeveld Advocaten NV

20 Vragen aan Ilse van der Poel, Advocaat bij Schenkeveld Advocaten NV

20 Vragen aan () Elke week een andere ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Ilse van der Poel, advocaat bij Schenkeveld Advocaten NV.

(1)

Vertel eens iets over jezelf?

Mijn leven speelt zich grotendeels af in Alkmaar, waar ik woon en werk. Ik heb drie kinderen van 5, 7 en 9. Twee jongetjes en een meisje. Ik ben opgegroeid in Heiloo, maar vanaf mijn 12e was ik elke doordeweekse dag in Alkmaar te vinden, omdat ik naar het PCC  ging in Alkmaar. In het weekend was ik vooral ’s avonds in Alkmaar te vinden.
Na de middelbare school heb ik in Amsterdam gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik ook nog met heel veel plezier een half jaar in Zuid-Afrika gestudeerd en gewoond. Na het afronden van mijn studie ben ik in 2003 weer in Alkmaar gaan wonen en ben ik als advocaat bij Schenkeveld Advocaten begonnen op de sectie vastgoedrecht en overheidsrecht. In 2010 ben ik advocaat-partner geworden bij Schenkeveld Advocaten. Nog altijd vind ik het werk dat ik bij Schenkeveld doe ontzettend leuk en afwisselend. Als ik niet aan het werk ben dan ga ik graag uit eten, wat leuks met de kinderen doen, sporten of spreek ik af met vrienden.

(2)

Vertel eens iets over het kantoor?

Ons kantoor is in de regio een groot kantoor. Met meer dan 20 advocaten ondersteunen we vooral ondernemers, overheidsinstanties en maatschappelijke instellingen. We willen onze cliënten graag professioneel adviseren maar wel op een heldere en begrijpelijke manier. Wij vinden persoonlijk contact en korte lijnen erg belangrijk. Vanwege corona was dat in de afgelopen periode niet altijd mogelijk, maar met digitale communicatiemiddelen als Microsoft Teams en Zoom hebben we dit persoonlijk contact toch kunnen benaderen.

(3)

Hoe lang bestaat het kantoor?

Het kantoor is opgericht in oktober 1908 en bestaat dus al 112 jaar. Destijds was het kantoor aan de Oudegracht gevestigd, later vanaf 1970 was het kantoor gevestigd in het landbouwhuis en sinds 1990 zit ons kantoor in het schitterende gebouw van de oude HBS gelegen aan de Paardenmarkt bij de Jumbo.

(4)

Waarom is er voor gekozen om een kantoor in Alkmaar te starten?

Dat is een goede vraag. Die keuze is echter al 112 jaar geleden gemaakt, dus dat kan ik helaas niet meer navragen.

(5)

Wat trekt jou persoonlijk aan in Alkmaar?

De mooie oude stad, het theater, musea, de winkels en de restaurants met de terrassen.

(6)

Speelt jouw privéleven zich ook af in Alkmaar?

Ja, zeker.

(7)

Waarom heb je er voor gekozen om advocate te worden?

Tijdens mijn studie merkte ik dat ik het heel leuk vond om juridische problemen op te lossen. Als advocaat ben ik daar dagelijks mee bezig. Bovendien verveelt het beroep van advocaat nooit. Het is heel afwisselend doordat elk probleem verschilt. Elke zaak vormt weer een nieuwe uitdaging.

(8)

Welke opleidingen heb je gevolgd?

Na het VWO op het PCC in Alkmaar heb ik de studie rechtsgeleerdheid aan de VU gedaan. Ik ben afgestudeerd op de specialisatie privaatrecht en bestuursrecht. Mijn scriptie ging over de vraag of het mogelijk is om met een vergunning onrechtmatig te handelen. Het korte antwoord daarop is dat dit mogelijk is.

(9)

Kun je iets vertellen over jouw specialismen?

Mijn specialisaties zijn vastgoedrecht en overheidsrecht. Zowel privaatrecht als bestuursrecht spelen daarbij een rol.
Ik geef bijvoorbeeld advies over het opstellen van een overeenkomst van aanneming voor de realisatie van een bouwwerk, maar ook adviseer en procedeer ik als dat nodig is als er een geschil is ontstaan bij de realisatie van het bouwwerk. Daarnaast geef ik bijvoorbeeld advies over de vraag op welke manier woningen planologisch gezien kunnen worden gerealiseerd zodat bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf nog wel kan blijven bestaan en beoordeel ik of aan alle voorwaarden voor een wijziging van het bestemmingsplan wordt voldaan. Deze planologische vragen kunnen overal op zien, ook bijvoorbeeld op de vraag of een paardenbak nu wel of niet planologisch is toegestaan. Daarnaast sta ik overheden bij op het gebied van openbare orde zoals bij overtredingen van de Opiumwet, maar ook bijvoorbeeld bij   kwesties die zien op ruimtelijke ordening en bij privaatrechtelijke geschillen die zien op het vastgoedrecht.
In mijn praktijk zie ik dat duurzaamheid en het klimaat een steeds grotere rol gaan spelen in combinatie met de energietransitie. Ik vind dat zelf interessante vraagstukken, waar ik mij graag in verdiep. Ik weet daar ook veel vanaf. Het gaat dan bijvoorbeeld om circulair bouwen, maar ook over de realisatie van windmolens of warmte koude opslag-installaties.

(10)

Waarom heb je voor deze specialismen gekozen

Overheidsrecht en vastgoedrecht zijn heel concreet en zichtbaar. Bij een wandeling door Alkmaar, maar natuurlijk ook in andere plaatsen, kan ik bij wijze van spreken aanwijzen aan welke zaken we hebben gewerkt.

(11)

Wie zijn jouw cliënten?

Aannemers, ontwikkelaars, gemeenten, opdrachtgevers en soms particulieren.

(12)

Waarin onderscheid jij je van je collega’s?

Ik handel snel en denk graag mee. Ik zoek altijd naar de balans tussen wat moet, en dat wat mogelijk is. Mijn adviezen zijn duidelijk. Ook kijk ik naar creatieve oplossingen en houd ik van korte lijnen. Daarnaast ben ik gedreven, nuchter, hanteer ik een hoog niveau en ben ik ook buiten kantooruren bereikbaar.

(13)

Waar haal jij als advocate persoonlijk de meeste voldoening uit?

Als in een zaak een mooie oplossing wordt behaald of als dat niet lukt dat een vonnis wordt gewezen waar de klant in het gelijk wordt gesteld.

(14)

Welke zaak staat je het meest bij en waarom?

Als advocaat heb ik een geheimhoudingsplicht. Over zaken of klanten praten mag ik dus niet. Een zaak die ik wel kan noemen, omdat mijn naam in de krant wordt genoemd, betreft een opzegging van een bruikleen/huurovereenkomst met betrekking het voormalig Rob Scholte museum in Den Helder. Dat is een geruchtmakende zaak die op dit moment speelt.

(15)

Ben je aangesloten bij specialistenverenigingen?

Ja, zeker. Ik ben aangesloten bij de vereniging voor Bouwrecht-advocaten, bij de vereniging voor Onteigeningsrecht en bij de vereniging voor Agrarisch recht.

(16)

Toen kwam daar corona (…) Kun je vertellen welke invloed dit op het kantoor heeft gehad?

Thuiswerken werd de norm, maar ons kantoorsysteem was al goed ingericht waardoor dit naadloos ging. Wel was het voor mijzelf een uitdaging om mijn werk nog te kunnen blijven doen omdat we thuis midden in een verbouwing zaten en we drie kinderen thuisonderwijs moesten geven. Dit is met wat kunst- en vliegwerk gelukt.

(17)

Heeft corona jouw ook positieve/creatieve ideeën opgeleverd, die je misschien na corona nog wilt blijven doen/voorzetten?

Soms kan het effectiever zijn om met Teams af te spreken in plaats van naar een locatie af te reizen. Zeker als er met meerdere mensen overlegd moet worden is een overleg via Teams een aanrader. Het thuiswerken is heel efficiënt. Zeker als er grote stukken geschreven moeten worden. Thuiswerken is dus zeker iets dat ik na de Corona-periode af en toe blijf doen.

(18)

Wat heb je zelf het meeste gemist tijdens de lockdowns?

Het contact met collega’s, het sparren over zaken terwijl je samen met elkaar in een kamer bent en natuurlijk met klanten op locatie afspreken. Gelukkig gingen de meeste zittingen zeker in de tweede lockdown wel gewoon in fysieke vorm door. Daarnaast heb ik privé met name het afspreken met vrienden, de horeca en het spontaan binnenlopen bij een winkel gemist. Ook kijk ik er weer naar uit om met vakantie te gaan. De wintersport voor volgend jaar heb ik net geboekt. Ik verwacht dat die wel door kan gaan.

(19)

Hoe zie je de toekomst van het kantoor?

Die zie ik heel positief. Ik heb erg leuke collega’s die net zoals ik gedreven en nuchter zijn en het beste voor de klant willen bereiken. Ik denk dat we hierdoor nog verder kunnen groeien en in de toekomst nog meer klanten kunnen bijstaan.

(20)

Waar ga jij het liefst iets drinken of eten, nu de horeca weer open is?

Ik heb al verschillende terrassen uitgetest sinds de opening van de horeca. Waar ik binnenkort weer heen wil gaan is de binnentuin van Pluim, een prachtige plek. Maar ook bij Hofman heb ik pas heerlijk gezeten onder de warmtelamp terwijl het zachtjes regende. Ik kijk er ook naar uit om weer een keer bij ’t Stokpaardje te eten als de horeca binnen weer open is en om bij het restaurant van de voormalige Schutterswei, restaurant Darret te gaan dineren. Een prachtige plek!

Flessenpost uit Alkmaar, 4 juni 2021

https://flessenpostuitalkmaar.nl/20-vragen-aan-ilse-van-der-poel/

Advocatenkantoor Alkmaar

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Flessenpost+uit+Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ilse+van+der+Poel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schenkeveld+Advocaten