Farmers Defence Force – De orkaan doorstaan + Geen verraad! + De Telegraaf – Boeren betogen in Den Haag tegen stikstof beleid – Evert Mouw – De illusie van goed stikstof beleid (PDF)

De orkaan doorstaan

Persbericht Farmers Defence Force, 8 februari 2020

Persbericht Farmers Defence Force, 8 februari 2020

Twitter, 8 februari 2020

https://twitter.com/martijn971976

Geen verraad!

Persbericht Farmers Defence Force, 5 februari 2020

Persbericht Farmers Defence Force, 5 februari 2020

Twitter, 5 februari 2020

https://twitter.com/mdheeremans

Boeren betogen volgende week in Den Haag tegen stikstof beleid

Het bestuur van Farmer Defence Force gemoedelijk samen op de foto met "onze" militairen (foto Twitter)

Het bestuur van Farmer Defence Force gemoedelijk samen op de foto met “onze” militairen (foto Twitter)

Den Haag – Boeren gaan volgende week woensdag opnieuw in Den Haag demonstreren tegen het stikstof beleid van het kabinet. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) verwacht, dat net als bij de eerdere betogingen duizenden tractoren naar het Malieveld zullen rijden.

FDF is tegen de plannen, waarmee het kabinet de stikstof uitstoot door de landbouw wil verminderen. Minister Carola Schouten (Landbouw) maakte vorige week onder meer bekend, dat 172 miljoen euro beschikbaar is voor innovatie en verduurzaming van stallen. Ruim het dubbele, 350 miljoen euro, wordt uitgetrokken om boerenbedrijven in de buurt van beschermd natuurgebied uit te kopen.

Zonde van het geld”, vindt voorzitter Mark van den Oever.Dat kan beter worden besteed, om te beginnen aan het uitkopen van nertsen fokkers, die moeten stoppen. Of aan ouderen zorg.”

Het verbod op nertsenfokkerij, waar hij op doelt, gaat in 2024 in. Het parlement keurde de wet, die een einde maakt aan de bontproductie in 2013 goed. Fokkers kunnen maximaal 120.000 euro subsidie krijgen als ze hun stallen slopen of ombouwen voor andere dieren.

Van den Oever vindt, dat Nederland überhaupt geen stikstof probleem heeft. Het kabinet, wetenschappers en natuurorganisaties zien dat anders. Zo signaleerde het Wereld Natuur Fonds (WNF) vorige week nog, dat het zeer slecht gaat met de biodiversiteit op boerenland en hei. De organisatie wees intensivering van de landbouw en te veel stikstof aan als boosdoeners.

Een deel van de stikstof uitstoot komt van de industrie en het verkeer. Veehouderijen stoten ammoniak uit, een verbinding van stikstof en waterstof, die in mest zit. Van den Oever stelt, dat ammoniak maar tot enkele honderden meters van een boerderij neerkomt. Daarom zou boeren uitkopen geen zin hebben.

Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een ander beeld. Dicht bij de bron slaat de meeste ammoniak neer, maar volgens het instituut legt zo’n 95 procent verdund door de lucht een grotere afstand af. “Een deel van de ammoniak kan tot enkele honderden kilometers ver komen”, aldus het instituut.

Dat hoge stikstof concentraties slecht zijn voor bepaalde planten, staat buiten kijf. “Planten, die goed gedijen op stikstofrijke gronden, zoals gras en brandnetels, krijgen de overhand”, legt de Wageningen Universiteit uit op haar website.

De Telegraaf, 12 februari 2020, 12:36

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1089418878/boeren-betogen-volgende-week-in-den-haag-tegen-stikstof-beleid

De illusie van goed stikstof beleid: Emissie data noch juist, noch volledig, noch transparant (PDF)

PDF
Evert Mouw – De illusie van goed stikstof beleid: Emissie data noch juist, noch volledig, noch transparant

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Farmers+Defence+Force
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+van+den+Oever
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carola+Schouten
https://robscholtemuseum.nl/?s=stikstofbeleid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wereld+Natuur+Fonds
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijks Instituut+voor+Volksgezondheid+en+Milieu

1 Comment

  1. pierre schreuder 14 februari 2020 op 11:27

    Pak de macht af van de Deep State, dat wordt onderhand tijd. Na de oorlog is er geen democratie geweest, maar Deep State demoncratie!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.