Fantastisch Oostenrijk – Kaprun, 11 november 2000, een Dag, die Men Nooit zal Vergeten + Wikipedia – Kabel Trein Ramp in Kaprun

Verbindung Kaprun – Maiskogel – Kitzsteinhorn Grand Opening (chaka2.com)

Opening 34 K Onnection, Samstag 30. November 2019 (chaka2.com)

GBK K ONNECTION Uebersicht (chaka2.com)

Zell am See Partner FFF (gif tenor.com)

3K K ONNEKTION (foto chaka2.com)

Kaprun, 11 november 2000, een Dag, die Men Nooit zal Vergeten

Kaprun herdenkingsmonument 2019

Kaprun herdenkingsmonument 2019 (foto Fantastisch Oostenrijk)

Zeker op 11 november willen we weer stil staan bij de tragedie, die zich heeft afgespeeld in Kaprun. Het is 11 november 2000. Het nieuwe ski seizoen stond toen ook voor de deur, maar wat een drama (…)

Heel veel mensen. die veel skiën op de gletsjer van Kaprun, weten wat er gebeurd is op deze dag. Die dag was de officiële opening van de gletsjer (…) Dat ging helaas heel erg mis. De eerste trein, die richting het Alpine Centrum ging vatte na een paar minuten, na dat ze de tunnel in gegaan waren, vlam.

De Trein

De trein was een kabel trein. Deze ging via de tunnel van de sterk hellende Gletscherbahn 2. Deze verbinding met het grond station van de Kitzsteinhorn werd geopend in 1974. In 1993 werd alles vernieuwd. De spoor weg had een lengte van net geen 4 kilometer (3,9 km), waar van 3,3 km door de tunnel ging, de rit duurde in totaal 10 minuten.

De tunnel kwam direct uit bij de terminal in het Alpine Centre, de spoor baan is na deze brand nooit meer geopend.

Er gingen twee treinen de tunnel in, één van het grond station richting het Alpine Centre en de andere terug. Het was eigenlijk een enkel spoor spoor baan, in het midden was er een passeer moment. De aandrijving was gevestigd in het Alpine Centre. Hier waren beide trein stellen met elkaar verbonden door middel van twee kabels. Zodra de ene trein naar boven ging. dan ging de ander naar beneden (zelfde systeem was tot het seizoen 2014 – 2015 nog te bekijken in Ellmau) Het was een vrij steile verbinding met een stijging S percentage van max 50%. De redding werd daar door ook lastig.

Beide treinen hadden ook een naam. de ene heette Kitzsteingams de andere Gletscherdrachen en er konden 180 mensen per trein in.

Kaprun Spoorlijn 2008 Dal Station (foto Fantastisch Oostenrijk)

Kaprun spoorlijn 2008 naar tunnel (foto Fantastisch Oostenrijk)

Kaprun Spoor Lijn naar Tunnel Verwijderd en Af gesloten 2019 (foto Fantastisch Oostenrijk)

Hierboven de spoorlijn, die in 2008 er nog stond, in 2019 was deze al verwijderd en de ingang tot de tunnel niet meer zichtbaar.

De Brand

Op de bewuste ochtend van 11 november 2000 was er niets aan de hand. Rond 9 uur in de morgen vertrok de eerste trein richting het Alpine Centrum. Kort er na vatte een elektrische kachel in de achterste cabine vlam. Dit gebeurde in een onbemande bestuurder S cabine. Het vuur zorgde er voor, dat de plastic pijpen smolten en brandde de hydraulische vloeistof van het rem systeem. Gevolg hier van was dat de trein plotseling stopte volgens de standaard veiligheid S systemen.

De trein machinist realiseerde zich, dat er een brand was en meldde dit. Tegelijkertijd probeerde hij de deuren open te krijgen, maar dat niet lukte. Door de brand was er geen druk meer in de hydraulische systemen. Hier door konden de deuren ook niet geopend worden. Even later verloor men ook het contact met de trein, door dat de brand ook een volledige stroom storing veroorzaakte.

Iedereen in de trein was zich bewust wat er gaande was, uit alle macht werd geprobeerd om uit te breken, maar het “onbreekbare” plexi glas belemmerde dit, in de achterste trein hadden een aantal passagiers wel een raam gebroken. Hier uit kon een aantal ontsnappen met onder andere een brandweer man met 20 jaar ervaring. Op advies van deze brandweer man gingen zij naar beneden richting het dal station, dit was hun redding.

Reacties
https://youtu.be/J1F_dXhLPx8

Inmiddels hadden heel veel passagiers hun bewustzijn verloren door het in ademen van de giftige dampen. Toen uiteindelijk de machinist wel de deuren open kreeg, maakte de anderen een fatale fout door niet naar beneden te gaan, maar naar boven richting het Alpine Centre te vluchten. Deze smalle tunnel fungeerde als een gigantische schoorsteen. die snel alle zuurstof opz oog en een verschroeiende hitte en verstikkende rook wolk naar boven duwde richting de Alpine Centre.

Ondanks dat iedereen uit de trein kon ontsnappen, kwam men niet ver. Binnen een paar meter overleden zij, die naar boven gingen. Na de brand vonden de hulp,verleners en mensen van de lift bedrijf zwaar verminkte lichamen. Het was zo verschrikkelijk, dat de mensen, die naar binnen zijn geweest, daar nog steeds trauma S over hebben. We kunnen ons niet voorstellen wat voor verschrikkelijk drama daar binnen afspeelde.

Ook in het Alpine Centre kwamen drie mensen om na dat de rook zich een uitweg had gevonden. Deze drie mensen ademde de zeer giftige rook in. Mensen, die in het Centre werkten, vluchten weg en lieten alle nood deuren open staan. Dit zorgde er weer voor, dat het schoorsteen effect in de tunnel werd versterkt en de intensiteit van de brand verder toe nam.

Na de Brand

Info brand trein Kaprun

Alpine Inferno (foto Fantastisch Oostenrijk)

De brand in de tunnel heeft aan 155 mensen het leven gekost. Slechts de 12 personen, die naar beneden liepen, hebben de ramp over leefd. Op zo N 60 meter van het voertuig werden 29 lichamen geborgen. Zij waren ook ontsnapt uit de trein. maar hebben de fout gemaakt om naar boven te gaan. De tunnel is sinds dien gesloten en tot de dag van vandaag niet meer gebruikt.

De 155 Slacht Offers hadden de Volgende Nationaliteit

Natonaliteit Slacht Offers
Oostenrijk 92
Duitsland 37
Japan 10
Verenigde Staten   8
Slovenië   4
Nederland   2
Verenigd Koninkrijk   1
Tsjechië   1

Onder de slacht offers waren veel jongeren, dit door de seizoen opening. Maar ook was er het overlijden van de toen 19 jarige Sandra Schmitt, de Duitse wereld kampioen Free Style Skiën bij de Dual Moguls kwam om het leven, samen met haar ouders. Drie medewerkers van het ski bedrijf waren aan het eind van de tunnel aan het werk en zijn door verstikking om het leven gekomen, net als een machinist en nog 2 passagiers in de andere trein, die naar beneden ging, kwamen zo om het leven.

Na de ramp is er een gedenk plaats gebouwd tegenover de spoor baan, dit indruk wekkende monument geeft je het idee, dat je in een tunnel loopt. In deze tunnel loop je langs smalle nisjes met gebrandschilderde ramen, een nis voor iedere slachtoffer met daar in vermeld de naam en foto van de slacht offers. Eenmaal aan het eind gekomen van deze tunnel sta je voor een raam, kijkend naar het spoor van de kabel trein met zicht op de tunnel.

Veiligheid Tunnels

Door deze ramp is er een discussie ontstaan over de veiligheid in ski tunnels, ondanks dat de tunnel in Kaprun in 1999 aan grondige inspectie was onder worpen ging het mis. De tunnel had geen sluis deuren om een schoorsteen effect bij brand te voorkomen, maar ook een apart rook kanaal ontbrak.

Ook zouden de automatische brand melders niet werken en weigerde een brand werende deur, zo dat er rook in een gedeelte van de tunnel terecht kwam. waar drie mensen aan het werk waren.

Desondanks zijn er geen mensen veroordeeld, maar de tunnel zal nooit meer dienst doen. Inmiddels is de trein vervangen door een moderne ski lift de Gletscher Jet. Dat seizoen is er uitsluitend gebruik gemaakt van de Panorama Bahn. Ook wrang is de drang naar een fikse vergoeding, de familie leden van de Amerikaanse slacht offers hebben eerst de Berg Bahnen proberen aan te klagen. Dit is niet gelukt, dus richtte men hun pijlen op de maker van de kachel, hoe dit is af gelopen weten we niet.

De brand betekende het einde van de trein en haar spoor lijn, onder staande filmpje is een docu over deze dramatische dag.

Reacties
https://youtu.be/GGYTAQxwHy8

Instagram Banner

https://fantastischoostenrijk.nl/11-november-2000-een-dag-die-men-nooit-zal-vergeten-kaprun/

Kabel Trein Ramp in Kaprun

Kabeltreinramp in Kaprun
De kabeltrein in het valleistation, een paar weken voor de ramp. De brand brak uit vlak na de tunnelingang die op de foto zichtbaar is als een zwarte stip waar de brug eindigt (foto Wikipedia)
Plaats Kaprun, Oostenrijk
Coördinaten 47° 16′ NB, 12° 46′ OL
Datum 11 november 2000
Locatie Kitzsteinhorn
Ramptype Brand
Oorzaak Elektrische verwarming vliegt in brand door constructiefout
Doden 155
Kabeltreinramp in Kaprun (Oostenrijk)
Portaal  Portaalicoon Mens & maatschappij
Monument met op de achtergrond de spoorbaan en de tunnel (foto Wikipedia)
Binnen in het monument met links en rechts nissen voor ieder slachtoffer (foto Wikipedia)

Kaprun Ramp Herdenking  S bord (foto Wikipedia)

De Kabel Trein Ramp in Kaprun was het resultaat van een brand, die plaats vond in een rijt uig van een kabel trein in een tunnel van de sterk hellende Gletscherbahn 2 in Kaprun, Oostenrijk, op 11 november 2000. De ramp eiste het leven van 155 personen; slechts twaalf mensen uit de brandende wagen konden levend ontkomen. De slachtoffers waren voor het merendeel skiërs op weg naar de Kitzsteinhorngletsjer.

De Trein

De Gletscherbahn 2 opende in 1974 en was een kabel trein, die Kaprun verbond met de Kitzsteinhorn. De spoor weg had een spoor wijdte van 946 millimeter en was 3.900 meter lang, waarvan 3.300 meter door een tunnel liep. Deze tunnel leidde naar een terminal in het Hoofd Receptie Centrum, Alpine Center genoemd. Er waren twee aparte treintjes met elk hun eigen bedding, waar van één de toeristen op de berg bracht, terwijl de ander terug naar het dal reed. Elk treintje had een capaciteit van 180 passagiers.

De Ramp

Op 11 november 2000 stapten  S ochtends ruim 160 passagiers de kabel trein in voor een rit naar boven. Na dat het treintje in de tunnel verdween, kort na negen uur, vatte de elektrische verwarming in de onderste, onbemande, bestuur S cabine vlam door een constructie fout. Het vuur smolt door de plastic pijpen met brandbare hydraulische vloei stof van het rem systeem. Het verlies aan rem vloeistof zorgde er voor dat de trein plots stopte (volgens het standaard veilighei S systeem). De trein begeleider, die zich in de bovenste bestuut S cabine bevond, realiseerde zich al snel dat er brand was uitgebroken, rapporteerde dit aan het controlecentrum en trachtte de hydraulische deuren te openen. Door het verlies aan druk weigerde het hydraulische systeem echter te werken. De treinbegeleider verloor daarop het contact met het controlecentrum doordat het vuur een elektriciteitskabel doorbrandde die door de hele tunnel liep. Hier door werd een volledige stroom storing veroorzaakt.

De passagiers, die zich bewust waren van de brand, maar de deuren niet konden openen, trachtten daarop het onbreekbare plexi glas in de ramen in te beuken om te kunnen ontsnappen. Een aantal passagiers. dat zich aan de achter kant van de trein bevond, slaagde er in een raam te breken en volgde de raad op van een vrij willige brandweer man met twintig jaar ervaring. Zij stapten naar beneden, voor bij het vuur en de rook.

Heel wat vast zittende passagiers hadden door de giftige uit wasemingen het bewustzijn reeds verloren. voordat de trein begeleider er in slaagde de deuren open te krijgen waarna ze hand matig konden worden open geduwd door de nog bij bewustzijn zijnde passagiers. Zij ontvluchtten de wagon en maakten vervolgens de fatale fout op waarts de tunnel in te vluchten in plaats van neer waarts. De tunnel werkte echter als een gigantische schoorsteen. die snel zuurstof op zoog via het onderste eind en snel een giftige rook (onder andere bestaande uit de giftige stof Kool Stof Monoxide), een verschroeiende hitte en het vuur zelf op waarts stuurde. Alle passagiers ,die te voet de tunnel beklommen, waar onder de trein begeleider, stikten door de rook of verbrandden tot de dood er op volgde.

Drie mensen in het Alpin Center aan het bovenste uit einde van de spoor weg werden ook vergiftigd door de dodelijke rook. die uit de tunnel op steeg. Het personeel in het Alpinr Center zag de rook en vluchtte via de nood uitgang. Ze lieten deze nood deuren open staan, waar door het schoorsteen effect in de tunnel versterkt werd, doordat lucht sneller kon ontsnappen, waar door het vuur in intensiteit toenam. De bestuurder en de enige passagier, die zich in de trein bevonden, die naar het dal reed, stierven ook door het in ademen van de rook.

De enige twaalf over levenden van de ramp waren de passagiers van de trein, die te voet naar beneden gingen, voorbij de vuur haard, waardoor ze ontsnapten aan de giftige uit wasemingen en de rook.

Slacht Offers en Na Sleep

De kabel trein werd na de ramp gesloten en vervangen door een kabel baan, een 24 persoons Gletscher Jet 1 Funitel. De stations werden verlaten en de tunnel is voor onbepaalde tijd af gesloten. Onder de slacht offers waren de volgende nationaliteiten.

Nationaliteit Aantal
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 92
Vlag van Duitsland Duitsland 37
Vlag van Japan Japan 10
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten   8
Vlag van Slovenië Slovenië   4
Vlag van Nederland Nederland   2
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk   1
Vlag van Tsjechië Tsjechië   1
Totaal 155

Het bekendste slacht offer was de 19 jarige Sandra Schmitt, de Duitse Wereld Kampioen Free Style Skiën bij de Dual Moguls in 1999. Zij kwam met haar ouders om.

Op 19 februari 2004 sprak Rechter Manfred Seiss bij het proces over de ramp alle zes tien verdachten vrij. Alle verdachten, onder wie bedrijf S verantwoordelijken, technici en overheid S inspecteurs, werden vrijgesproken van opzettelijke nalatigheid. Rechter Seiss zei dat er onvoldoende bewijs was om verantwoordelijken aan te duiden voor de omstandigheden. die leidden tot de ramp.

Monument

Ter na gedachtenis aan de slacht offers is er een indruk wekkend monument gebouwd aan de overkant van de spoorbaan. Het monument geeft je het idee, dat je in een tunnel loopt. De tunnel is voorzien van smalle nissen met gebrandschilderde ramen, één nis voor ieder slacht offer met vermelding van naam en geboorte datum. Veel na bestaanden hebben de nissen voorzien van foto S van de slacht offers. Aan het einde van deze ‘tunnel‘ is een raam met uitzicht op het spoor van de kabel trein met zicht op de tunnel. Het spoor van de kabel baan is inmiddels af gebroken en het zicht op de tunnel is dicht begroeid met bomen.

Externe Links

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 1 aug 2021 om 13:20.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabel Trein Ramp in Kaprun

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fantastisch+Oostenrijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wikipedia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kaprun
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oostenrijk