Ewoud ten Kleij – Podia en musea in Zwolle voelen de Corona Virus crisis

De grote culturele instellingen in Zwolle hebben het zwaar nu ze vanwege de Corona Virus maatregelen hun deuren dicht houden. Waar theatervoorstellingen en concerten al tot 1 juni zijn geschrapt, houden musea rekening met 29 april als datum van heropening. Iedereen houdt hoop op een tegemoetkoming vanuit het Rijk.Elke EUro is er één in deze periode.

Museum de Fundatie voelt de noodgedwongen sluiting in de portemonnee. Het museum is voor 65 procent afhankelijk van eigen inkomsten. “Op het moment, dat die bezoekersstroom er niet meer is, dan merken we dat natuurlijk enorm. We hebben becijferd, dat we 42.500 EUro per week aan inkomsten mislopen. Dat is heftig”, zegt museumdirecteur Ralph Keuning.

Doordat ook op kosten wordt bespaard en alle reclamecampagnes zijn stopgezet, wordt een deel van de misgelopen inkomsten opgevangen. “Voor medewerkers gaan we gebruikmaken van de deeltijd WW, die mogelijk is. We hebben wel wat weerstandsreserve om tegenslagen op te kunnen vangen. Maar zo’n situatie moet natuurlijk niet te lang duren”, zegt Keuning.

Museum als een soort supermarkt?

Hij houdt er rekening mee, dat musea op enig moment weer open mogen, met bepaalde maatregelen rondom de Corona Virus uitbraak.Op eenzelfde manier als supermarkten, dat nu ook doen, vermoed ik. Wij kunnen natuurlijk vrij eenvoudig het aantal bezoekers, dat tegelijk binnen is, beperken.”
Ralph Keuning hoopt, dat musea op een gegeven moment weer open mogen voor publiek, op een manier, zoals supermarkten, dat nu ook al doen. Met deur beleid dus en voldoende onderlinge afstand.

Schuiven met exposities en schilderijen

Vooralsnog is het museum in Zwolle tot en met 28 april gesloten. Het hele programma is een paar maanden opgeschoven. De huidige exposities zijn verlengd tot half augustus. De overzichtstentoonstelling van Kunstenaar Rob Scholte zou half mei beginnen, maar is verplaatst naar half september. Op dat moment zou samen met de Akademie der Künste in Berlijn en de Royal Academy of Arts in Londen een overzichtstentoonstelling van John Heartfield beginnen. Die is verschoven naar half januari 2021.

Ondertussen merkt Keuning, dat mensen, die werken hebben uitgeleend aan de Fundatie, begrip tonen. “Particulieren, die de lege plek aan de muur nog wat langer accepteren. Zelf krijg ik ook veel verzoeken. Twee beelden van ons van Degas zijn in Frankfurt. Of ze daar wat langer mogen blijven. Daar geef je dan heel snel en heel kort antwoord op: ‘Ja, natuurlijk’.

De Stentor, 06 mei 2020, 06:00

https://www.destentor.nl/zwolle/podia-en-musea-in-Zwolle-voelen-de-CoronaViruscrisis~ab83228d/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Keuning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+de+Fundatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwolle
https://robscholtemuseum.nl/MuseumdeFundatieZwolle-persbericht-RobScholteReproductieVerplicht-overzichtstentoonstelling-in-MuseumdeFundatieZwolle-van-16-mei-tm-6-september-2020/
https://robscholtemuseum.nl/marco-van-den-berg-veelbesproken-Kunstenaar-RobScholte-krijgt-overzichtsexpositie-in-Zwolle/