Ewald Engelen – Hier de ergste leugens van Mark Rutte

Hier de ergste leugens van Mark Rutte

God, wat heb ik me donderdag tijdens het ontbijt zitten opvreten. Espresso over de grond, ontbijtbord aan diggelen, koffielepel kromgebogen, dochter uitgesnauwd, hond geschopt.

Sla ik niets vermoedend het Financiële Dagblad open, sta ik oog in oog met het smoelwerk van Mark Rutte. Normaal al geen pretje, maar met de afgekloven clichés en gore halve leugens is dit interview een regelrechte ramp. Hier de ergste.

Mark RutteAmerika kan zich veroorloven om kwantitatieve verruiming [opkopen staatsobligaties door de centrale bank] toe te passen. Dat is veel gevaarlijker voor Europa met een euro, die niet de wereldstandaard is.’

Onzin. De enige reden waarom de Europese Centrale Bank geen staatsobligaties opkoopt, is omdat het niet mag. Niet van de eigen statuten, niet van Duitsland en Nederland.

RutteRuimte om de schuld te laten oplopen hebben we niet. Kijk maar naar de schuld ten opzichte van het bruto binnenlands product. Die is hoog in Italië, maar met 90 procent in Duitsland ook.’

Maar de Nederlandse schuld is met 71,2 procent laag. Alleen Estland, Slowakije, Luxemburg en Slovenië hebben minder schuld. Historisch stelt het ook geen moer voor: alleen midden jaren zeventig en eind jaren negentig was hij lager. We hebben er nog nooit zo weinig rente over betaald.

Rutte ‘Als je als overheid niet je eigen huishoudboekje op orde brengt, krijg je een grote schuldenberg met stijgende rentelasten. Ik vind dat onacceptabel, want dan zouden we de rekening doorschuiven naar de volgende generatie.’

Een valse vergelijking (een staat is geen huishouden), een drogredenering (juist de manier, waarop Rutte het huishoudboekje op orde brengt, door lastenverzwaringen, vergroot de staatsschuld) en een halve waarheid (we schuiven niet alleen schulden, maar ook bezittingen door) in twee zinnen.

Toen moest de ergste gotspe nog komen.

RutteIk wijs er trouwens op, dat we ook dit jaar voor 23 miljard euro in de economie pompen.’

Rutte jat 22 miljard euro van jou en mij, daardoor krimpt de economie, raken mensen hun baan kwijt, gaan bedrijven over de kop en ontvangt de staat minder belasting en moet zij meer uitkeren. Dat is ‘geld in de economie pompen‘.

Is het stupiditeit of kwade wil? Ik vrees het eerste. Ik ben bang, dat de goeie jongen de slechte buikspreekpop is van een kongsi van hoge begrotingsambtenaren die, ingeseind door Mario Draghi en Olli Rehn, ervoor moeten zorgen, dat wij ons aan de afspraken houden. Als Rutte tegen Rehn zou zeggen dat hij naar de pomp kan lopen, is het namelijk einde oefening.

Die technocratie hebben we al lang. Een soort vijfde colonne, ja.

Het Parool, 13 juli 2013, 10:45

https://www.parool.nl/nieuws/hier-de-ergste-leugens-van-mark-rutte~b5655e71/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ewald+Engelen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mario+Draghi
https://robscholtemuseum.nl/?s=Olli+Rehn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Europese+Centrale+Bank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staatsschuld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vijfde+Colonne

https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Rutte
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-0/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-1/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-2/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-3/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-4/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-5/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-6/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-7/