Evert Marsmans – Kunst in Den Helder naar kelder van oude V&D pand: ’De locatie brengt heel veel nieuwe mogelijkheden met zich mee’

Het pand, waar V&D zat, in de Beatrixstraat (foto Peter van Aalst)

Kunst in Den Helder naar kelder van oude V&D pand: ’De locatie brengt heel veel nieuwe mogelijkheden met zich mee

Den Helder – Even leek het er op, dat Kunsthal 45 uit het Helderse stadsbeeld zou verdwijnen. De sloopkogel van de stadsvernieuwing slingerde angstig dichtbij. Deze week werd duidelijk, dat er hoop gloort voor kunstminnend Nieuwediep. De activiteiten van de Kunsthal worden voortgezet in de kelder onder het oude V&D pand.

Eigenlijk lopen we een beetje voor de muziek uit”, vertelt Linda Rose Smit, voorzitter van Kunsthal 45. Schrijf alsjeblieft op dat we een slag om de arm moeten houden. Nog niet alles is in kannen en kruiken. Vooral op financieel gebied moet er nog het nodige worden geregeld. Dat is ook de reden om nu al met onze plannen naar buiten te treden.”

Expositieruimte

Kunsthal 45 kan een deel van de kelder van het oude V&D pand aan de Beatrixstraat in gebruik nemen, maar die ruimte moet wel geschikt worden gemaakt als expositieruimte. Het bestuur van Kunsthal 45 begroot de kosten daarvan op een kleine twee ton. Het plan is om in ieder geval een groot deel van het geld middels crowdfunding bij elkaar te brengen.

Het doel van de Kunsthal is het realiseren van tentoonstellingen met betekenisvolle kunst”, zegt Linda Rose. ,,Dat is ons de afgelopen zeven jaar gelukt en daarmee hebben we een behoorlijke goodwill opgebouwd, zowel bij de kunstenaars als de kunstliefhebbers. Ik heb er alle vertrouwen in dat we onze bezoekers kunnen mobiliseren. Zij zien ook het belang van een Kunsthal met een grootsteedse uitstraling.”

Linda Rose Smit, voorzitter van Kunsthal 45 (foto George Stoekenbroek)

Kunsthal 45 geniet landelijke bekendheid. “In alle bescheidenheid durf ik te zeggen dat we met de exposities in de Kunsthal de stad op de kaart zetten. Kunstenaars van heinde en verre reizen met plezier af naar Den Helder, ze hangen hier graag. Met regelmaat halen we de landelijke pers. We zijn daarnaast razend trots op ons indrukwekkend Comité van Aanbeveling. Kunstenaars van naam en faam hebben zich aan onze organisatie verbonden“”

Naast het verzorgen van exposities draagt Kunsthal 45 ook bij aan het onderwijs in de stad. ,,Scholen komen graag kijken naar de kunst die wij tentoonstellen”, aldus Smit. “Op gebied van onderwijs werken we nauw samen met Triade. Zij hebben de expertise en de contacten, we sluiten daar met onze kennis uit de praktijk bijna naadloos op aan. We werken trouwens ook met andere instellingen op gebied van kunst nauw samen. Denk bijvoorbeeld aan de Kunstuitleen of het Nollen Project van Rudi van de Wint.

Linda Rose Smit hoopt in de toekomst deze samenwerkingen te kunnen intensiveren. “We zitten vlakbij het station. Bezoekers kunnen nu uitstappen bij Station Zuid, een bezoek brengen aan De Nollen en vervolgens doorreizen naar de stad en, op loopafstand van het station, opnieuw hun creatieve hart ophalen. Ik denk, dat deze kunst combinatie als uitstapje zelfs voor de NS van belang kan zijn. De locatie brengt heel veel nieuwe mogelijkheden met zich mee.”

Blij

Het nieuws is nog vers.

Maar we zijn zo blij, dat we het niet langer voor ons konden houden. We staan werkelijk te popelen om de handen uit de mouwen te steken. Vanaf 21 maart trappen we af met verschillende acties, die de verhuizing mogelijk moeten maken. We gaan er voor zorgen, dat Den Helder ook de komende tien jaar trots kan zijn op haar kunstklimaat.”

Helderse Courant, 17 maart 2021, 14:10

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210317_54079922

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=V&D
https://robscholtemuseum.nl/?s=Linda+Rose+Smit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunsthal+45
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunst+in+Den+Helder