Evert Marsmans – Kunst, borduurwerken of babykleertjes, Jouke Mellema lijst alles in: ’Kom maar op met je vragen, ik laat me graag uitdagen’

Voor alles bestaat een passende Lijst, is de Overtuiging van Jouke Mellema (foto George Stoekenbroek)

Kunst, Borduurwerken of Babykleertjes, Jouke Mellema lijst alles in: ’Kom maar op met je vragen, ik laat me graag uitdagen

Jouke Mellema en het Spieraam, waar alles mee begon (foto George Stoekenbroek)

Van jonge Belofte naar ervaren Lijstenmaker

In 2017 dreigde de Lijstenmakerij uit Den Helder te verdwijnen. De heer Roelofs, die decennia lang de Helderse Kunstliefhebber van Lijsten voorzag, ging met Pensioen. Een Opvolger was niet direct voorhanden.

Programmamaker, Kunstenaar en Leraar Jouke Mellema keek net op dat moment uit naar opnieuw een nieuwe uitdaging.

Den Helder – Het bleek een gelukkige samenloop van omstandigheden. „Ik was op zoek naar iets Ambachtelijks en Kleinschaligs, iets dat met Kunst of Natuur te maken heeft”, vertelt Mellema. „Nou, ik viel met mijn Neus in de Boter. De Basisvaardigheden leerde ik al op de Academie, al dacht ik toen niet, dat ik ooit Spieramen voor de kost zou gaan maken. Mijnheer Roelofs heeft me de eerste tijd nog bijgestaan en me de fijne Kneepjes van het Vak geleerd.”

„Ik was Programmamaker bij onder andere de VPRO. Daar werd ik binnengehaald als Jonge Belofte. Jammer genoeg werd ik daarna ingehaald door een Tsunami aan Managers. Toen ik begon waren er op mijn gang Negen Rode Deuren van Programmamakers en een Blauwe Deur van de Manager. Toen ik wegging was de Situatie Radicaal Anders. Er waren toen Negen Deuren Blauw en nog maar Één Deur Rood. De Makers delfden het Onderspit.”

Iets te gebeuren

We zijn hier komen wonen, omdat we de Potentie van de Stad herkenden. We hadden het Gevoel van ‘Hier staat iets te gebeuren, daar willen we deel van uitmaken.’ Ik kom zelf van de Eilanden, dus de Omgeving was niet totaal nieuw voor me. Juist de Ruige Achtergrond van Zee, Haven, Marine en Visserij maakt de stad zo boeiend.”

Het is jammer. dat Rob Scholte het veld heeft moeten ruimen. Als Den Helder De Nollen had weten te combineren met het Museum van Rob Scholte en een spraakmakende Kunsthal 45, dan was er een gedegen Fundament voor Kunst en Cultuur gelegd. Jammer, Gemiste Kans, daar was je voor naar Den Helder gereisd.”

Liefhebbers

De Klanten van Mellema zijn Kunstenaars en Liefhebbers. „Het is de Uitdaging om een Gegeven Werk, wat voor werk dan ook, zo mooi mogelijk tot zijn recht te laten komen. Ik lijst echt van alles in: Oude Kunst, Nieuwe Kunst, maar ook bijvoorbeeld Borduurwerken, Babykleding of Puzzels. Ik maak ook Cassettes of Kistjes om drie dimensionale Objecten te laten schitteren.”

Daarnaast restaureert de Lijstenmaker ook Schilderijen, Lijsten en zelfs complete Meubelen. „Het vult elkaar prima aan”, verklaart Mellema. „Ik ken inmiddels veel Technieken en ik denk in Oplossingen. Kom maar op met je vragen, ik laat me graag uitdagen.”

Het contact met de Klant is belangrijk voor Mellema. „Ik mag een Object, dat belangrijk is voor een Persoon conserveren of presenteren. Daar geniet ik van. Juist omdat ik mijn Ervaring en Liefde voor het Vak kan laten gelden. De Middelen, die me ter beschikking staan zijn Vakmanschap en Ervaring in combinatie met het Juiste Gereedschap en Liefde voor de Kunst. Als ik dan echt mijn best doe en keihard werk is de Kans groot, dat de Klant blij is en dat ik er Voldoening en een Boterham aan over kan houden. Missie Geslaagd.”

Een greep uit het assortiment lijsten (foto George Stoekenbroek)

Natuurlijk vind ik niet alles even mooi. Er zijn Werken, die me totaal niets zeggen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Ik kan ook een prachtige Lijst maken voor iets, dat ik zelf niet kan waarderen. Misschien zie ik juist daar wel een extra Uitdaging.”

Op Zolder Kunstuitleen

De Lijstenmakerij is gevestigd op de Zolder van de Kunstuitleen.

Jouke MellemaToen we het bedachten, hoopten we op een Kruisbestuiving tussen Klanten van de Kunstuitleen en de Lijstenmakerij. Ik weet niet hoe het gaat als de Kunstuitleen verhuist, maar voor die Kruisbestuiving hoeven we niet gekoppeld te blijven. Misschien kan ik dat beter omschrijven als: daar ligt nog een Uitdaging. Of beter, dat is een Verbeterpunt. Of klink ik nu als de Manager, waar ik zelf zo’n hekel aan heb.”

http://lijstenmakerijmellema.nl/

Helderse Courant, 20 juli 2021, 14:20

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210720_7188598

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jouke+Mellema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lijstenmakerij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roelofs+Lijstenmakerij
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunsthal+45
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunstuitleen+Den+Helder