Eugeen Hoekstra – Werken wij hier nou samen of werken we elkaar tegen?

Afgelopen donderdag zetten vertegenwoordigers van achttien gemeenten hun handtekening onder een samenwerkingsakkoord met de provincie Noord Holland. Centraal staat het basisdocument Ambitie boven Amsterdam 2040, bedoeld wordt natuurlijk boven Alkmaar, want ten zuiden daarvan is er niets mis met de economie. Wat zeg ik, het is niet bij te benen daar. Er moet hier steeds vaker nee worden verkocht.

Niet dat het slecht gaat in de Kop van Noord Holland. De ING komt met recente cijfers over de economie in de Kop. Het aandeel van de Kop in de Noord Hollandse economie bedraagt 1,5%. Veel of weinig? Die 1,5 % is wel 9 miljard euro. De Kop telt 160 duizend inwoners. Dan is 1,5 % niet gering. ING ziet de economie van de Noordkop groeien dit jaar met 2,7%. Dat is sneller, dan in 2016. Ondernemers in horeca en toerisme merken, dat de binnenlandse markt aantrekt en Marinestad Den Helder ziet bezuinigingen bij defensie langzaam plaatsmaken voor investeringen.

Wat mij betreft kan dat ambitiedocument de ijskast in: de economie bij ons heeft geen steuntje meer nodig in de rug. Of is deze conclusie te voorbarig? De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de opleving in de Kop voornamelijk toe te schrijven is aan de wereldeconomie. Als het daarmee goed gaat, gaat het bij ons ook goed. Ook hier geven consumenten meer geld uit, doen de horeca en de middenstand goede zaken, floreert de bouw als nooit tevoren, zitten bedrijven tot hun nek in de orders en neemt de werkloosheid snel af. Cijfers tonen dat aan. Natuurlijk zijn er ook problemen. Zo is er een toenemend gebrek aan technisch en hoogopgeleid personeel, is bereikbaarheid van ons gebied een zorgenkind, staat het openbaar vervoer onder druk en staat de ziekenhuiszorg te wankelen.

Hoe reageren onze overheden op deze kwesties? Niet zo best. De provincie trapt op de rem als het gaat om woningbouw. Er komt geen vaste oeververbinding bij Burgerbrug. Er komt geen snelle wegverbinding naar de A7. De N241 is veiliger geworden, maar beslist niet sneller. De N245 is nog steeds een karrenspoor. De ring rond Alkmaar is een bezoeking tijdens de spits. Een goede fietsverbinding (voor speed bikes) van en naar Alkmaar ontbreekt. Connexxion mag van de provincie buslijnen schrappen in de Kop. Schagen doet te weinig om te zorgen, dat het nieuwe onderzoekscentrum op energiegebied (na samengaan van ECN Petten en TNO) niet naar Amsterdam verhuist.

Het Rijk heeft geen geld over voor het ziekenhuis in Den Helder. Dankzij de zorg verzekeraars is het Gemini voor even gered. Toekomst van het Gemini is nog steeds heel onzeker. De provincie berust in de komst van een helihaven in Oost-Groningen en heeft Den Helder het nakijken. Het aantal landingen op Airport Den Helder daalt met de dag. Lijnvluchten naar Denemarken en Engeland als compensatie komen er niet. Bedrijven in de Kop bouwen niet mee aan de windturbines in de Wieringermeer. Voor lokale bedrijven resteren slechts de kruimels. Ligt het industrieterrein Lagedijk nog gehavend bij. Zijn led lampen in de openbare verlichting nog steeds een schaars artikel.

Gelukkig hebben we het ambitiedocument nog. Er kan ons niets gebeuren. Rijk, provincie en 18 gemeenten zeggen, dat ze het goed voor elkaar hebben. Intussen weten we beter: het is water naar de zee dragen.

Schagen FM, 10-12-2017 | 11:00:00, Laatst gewijzigd: 10-12-2017 | 13:54:52

Reacties:

Arjan 10-12-2017 16:14:30
De N241 is veiliger geworden maar beslist niet sneller. De N245 is nog steeds een karrenspoor….. Inderdaad. Ring Alkmaar en N245 moeten verbeteren. Vraag maar aan de mensen die werkte bij of voor Greuter- WvL -Kuin – Myresjo – BMW Maaral – Lasaulec -Brezan -Van Ketel – Jamin – Bakker Bart – Alyssa – Wijnker – Strogoff -Witteveen – VBK – BBHD

Waarnemer 10-12-2017 15:04:53
Wederom een prima artikel over de staat waarin de KvNH verkeert. Agriport floreert wel, zij houden zich alleen niet aan sterke berking van de lichtvervuiling. Dus de agrarische- , toeristische- en de bollensectoren floreren in de KvNH als ik het goed begrijp.

https://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3676581/nieuws/werken_wij_hier_nou_samen_of_werken_we_elkaar_tegen.html

https://robscholtemuseum.nl/?s=eugeen+hoekstra