Eugeen Hoekstra – Ondernemers zijn rare mensen: ze verkwisten hun eigen geld! + Nico Volkerts – Verzet tegen ‘oneerlijke’ belasting

Ondernemers zijn rare mensen: ze verkwisten hun eigen geld!

Je vindt als gemeente, dat voetbalsport voor vrouwen zo belangrijk is, dat je besluit de OZB extra te verhogen op sportaccommodaties, waar mannen hun sport beoefenen. De opbrengst wordt gestort in een sportfonds en met dat geld worden de accommodaties, trainingen en wedstrijdkosten betaald om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te brengen en om Schagen op de kaart te zetten als de meest vrouwvriendelijke voetbalgemeente in het land. Vreemd verhaal? Het gebeurt in Schagen al jaren. Niet voor de sport, maar voor het toerisme en de lokale economie. In 2018 gaat het om een totaalbedrag € 79.500,-; de ondernemersclub OFS krijgt € 64.500,- en de LTO (land en tuinbouworganisatie) € 15.000,-.

De gemeente incasseert elk jaar 3% extra OZB op bedrijfsgebouwen en stort dit geld in een ondernemersfonds, maar niet voor lang. De gemeente verdeelt de opbrengst onder de ondernemersclub OFS en de LTO. Is dat niet schattig? Gemeente Schagen, die als incassobureau fungeert. Haalt geld op bij niets vermoedende ondernemers en zien het geld verdwijnen in een ondernemersfonds, waarover ze geen enkele zeggenschap hebben. Ondernemers zijn rare mensen. De gedachte is, dat de ondernemers zullen bijdraaien als ze lezen, waarvoor het geld is. Met dat geld wordt de lokale economie, in bijzonder het toerisme op een hoger niveau gebracht en de gemeente Schagen nog beter op de kaart gezet. Goed voor de economie is goed voor de ondernemer. Vreemd verhaal?

De vraag is: heeft de Rekenkamer er ooit een onderzoekje gewijd aan deze geldverkwisting? Dat er inderdaad sprake is van een meerwaarde? Deze vraag is niet zonder betekenis. Ik hoef alleen maar de VVV’s in herinnering te brengen, die we hebben zien verdwijnen, omdat niet kon worden aangetoond de feitelijke meerwaarde van de VVV’s voor het toerisme. Er waren al jaren twijfels over nut en noodzaak. Ondernemers wilden er geen extra geld in stoppen en de gemeenten ook niet. Gevolg is, dat nog alleen op Texel een VVV bestaat. Waar doelmatigheid en doeltreffendheid van de bestedingen niet kunnen worden aangetoond verliest elk plan zijn grondslag. Een leuk opdrachtje voor onze rekenmeesters.

Het is overigens niet zo, dat Schagen de enige gemeente is met een ondernemersfonds. Rechtbank Noord-Nederland oordeelde in mei dit jaar, dat een gemeente de OZB mag verhogen om daarmee een ondernemersfonds te ‘voeden’. Daarbij merkt de rechtbank wel op, dat de opbrengsten van de extra OZB niet direct naar het ondernemersfonds gaan, maar als subsidie uit de algemene middelen wordt verstrekt. In Schagen gebeurt dit niet zo: het mag hier geen subsidie heten. Toch een addertje onder het gras?

Schagen FM, 15-11-2017 | 16:00:00, laatst gewijzigd: 15-11-2017 | 16:59:10

https://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3673932/nieuws/ondernemers_zijn_rare_mensen_ze_verkwisten_hun_eigen_geld.html

https://robscholtemuseum.nl/?s=eugeen+hoekstra

Verzet tegen ‘oneerlijke’ belasting

Helderse Courant, 13 december 2017

Helderse Courant, 13 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo