Eugeen Hoekstra – Is wethouder Beemsterboer in de war?

Schagen is de mooiste gemeente van Nederland. En wat wethouder Jelle Beemsterboer betreft de mooiste gemeente van de wereld. Een opmerkelijke uitspraak van de wethouder vorige week dinsdagavond toen in het gemeentehuis gesproken werd over de nieuwe Omgevingswet. Chauvinistischer kan bijna niet. De wethouder moet op een onbewaakt ogenblik zijn neus uit het raam van het gemeentehuis hebben gestoken en zijn opgevallen dat Schagen veel te bieden heeft. Vooral ook natuurschoon.

Ik houd het ook voor mogelijk dat hij op een zondag is gaan fietsen en zich liet geselen door de hier eeuwig doorstaande wind, reden voor mij om niet hier te fietsen maar in Drenthe waar het veel minder hard waait, maar dit terzijde, en dat hij toen zichtbaar genoot van de omgeving en van zijn vrouw met kinderen voorop en achterop, die tegen heug en meug was mee gaan fietsen, en hem vanaf het begin van de tocht aanmoedigde vooral vaart te maken want des te eerder zijn wij weer thuis, had ze gedacht.

Het vreemde is dat de wethouder die zo opgeeft over de schoonheid van onze omgeving met zijn dijken, duinen, polders, groene weiden, oude gronden en molens zo maar de ongereptheid van het strand opgeeft door hier de bouw van strandvilla’s en beachhouses toe te staan. Je kunt dit allemaal toejuichen, zeggen dat het slechts gaat om een reepje zand en dat ze weg moeten als het seizoen is afgelopen, maar ook hij weet dat als je dit toestaat het hek van de dam is. Minpuntje dus voor de wethouder.

En nu wil ik het hebben over bomen Er is volgens mij nooit eerder zoveel bomen gerooid als in deze raadsperiode. Kaalslag all over the place, geschiedde onder de meeste vreemde titels zoals ‘veiligheid voor alles’ en ‘uitdunning schept ruimte’ De meeste bomen zijn nu wel gekapt en ik moet zeggen het heeft wel wat een toendra in Noord-Holland. Gelukkig hebben we wethouder Sigge van der Veek nog, ook van het CDA, dat schept een band, die op 29 maart kinderen van groep 5 van de St. Barbaraschool drie jonge bomen en 900 heesters liet planten. ‘Bomen Verbinden’ was het thema en dit heeft zo zijn reden.

De wethouder wil veel meer bomen planten. ,,Als wij veel bomen planten, zorgen we voor een groene toekomst van Schagen. Daar hebben we zelf invloed op”, zei hij ontdaan van ironie. Iedereen knikte hard grondig ja, maar dacht bij zichzelf op de kaalslag ook. Hoe dan ook, scholen die geopend of heropend of ingewijd worden dit jaar krijgen steevast de collega van Beemsterboer over de vloer met in zijn hand een flinke tas kersverse bomen en heesters. Is dat leuk of is dat niet leuk? Maar er moeten dan wel heel veel scholen langs komen om te kunnen zorgen dat de natuurschade wordt hersteld. Kortom, dit gaat het niet worden.

Overdrijft Beemsterboer niet een beetje met zijn loftuitingen? Ik zie bijna elke dag in de krant een advertentie staan over drie dagen Middelburg, Goes of Texel voor 64 euro in een prachtige omgeving, maar drie dagen Schagen kom ik nooit tegen. Als Schagen zo mooi is waarom wordt dit niet opgemerkt. Inmiddels zijn we in een omineuze organisatie gerommeld onder de naam ‘Holland Boven Amsterdam’ die toeristische trekpleisters als de Zaanse Schans goed weet te promoten maar de Westfriese Omringdijk wel wat te ver uit de buurt vindt. Kan die dijk niet deze kant op? Gelukkig hebben we de bloembollen nog.

Trouwens Beemsterboer woont helemaal niet in Schagen, ook er nooit gewoond, hij woont in Tuitjenhorn en Tuitjenhorn is geen Schagen. Schagen is een stadje van 18 duizend inwoners en heeft onlangs 600 jaar stadsrechten gevierd. Dit ging prima zonder Tuitjenhorn. De nieuwe gemeente Schagen is een bestuurlijk gedrocht waar burgers geen warm gevoel bij krijgen. Een samenraapsel van 26 mooie kernen met elk een eigen identiteit, volkseigenheid, trots en vooral ook natuurschoon. Maar zeg geen Schagen als je in Petten bent.

Schagen FM, 16-04-2017 | 12:00:00, Laatst gewijzigd: 16-04-2017 | 15:26:32

Reacties:

Sjaak Euser 16-04-2017 18:06:20
Kostelijk, Eug!

opbouwende burger 15-04-2017 20:02:34
Gelukkig hebben we de bloembollen nog ???? De eeuwige gifgronden zal je bedoelen. Bloeitijd 3 a 4 weken en 49 a 48 weken kale vlaktes. Weg ermee, bossen planten, zoals het Amsterdamse Bos destijds, kijk , dan heb je de toeristen iets te bieden, naast strand en duinen……….

http://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3655366/nieuws/is_wethouder_beemsterboer_in_de_war.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image