Eric van Onna – BUIS & HAARD (1046): ROB SCHOLTE & LIJSJE SNIJDER

Rob Scholte (Amsterdam, 1958) is kunstenaar en directeur van het Rob Scholte Museum in Den Helder. Lijsje Snijder (Amsterdam, 1976): ‘Ik ben de benen van Rob’. Rob en Lijsje trouwden op 31 maart 2006 en hebben twee kinderen: zoon Lotus (16) en dochter Anaïs (12).

Rob
In Nederland gaat kunst op tv altijd hand in hand met een bekende Nederlander. Meestal iemand uit de familie Krabbé.

Lijsje
Ik vind het wel leuk als Jeroen Krabbé mij meeneemt in het leven van Picasso.

Rob
Er is niks mis mee, maar het is typisch Nederlands. Ik vind het treurig dat we Gordon beter kennen dan onze eigen buurman, of onze eigen familie. Mijn oudste herinnering aan tv is die van The Beatles die in het West Friese Blokker optraden. Dat was nog eens andere koek. Tegenwoordig wordt tv gebruikt om samenhorigheid te suggereren, die er niet is. Koningsdag en herdenkingen bijvoorbeeld worden uitgezonden om de illusie van eenheid in stand te houden. Terwijl het vaste wereldbeeld in werkelijkheid aan het instorten is. Televisie wordt gebruikt voor het verspreiden van propaganda of het inprenten van angst. Maar voor diegenen, die denken dat ik achterdochtig ben: mooie, ontspannende tv bestaat ook, hoor! Ik kijk graag Netflix.

Lijsje
Keuringsdienst van Waarde met Teun van der Keuken is ook een top programma.

Rob
Ik heb ooit voor de NTR een programma gemaakt waarin ik mijn versie van De Nachtwacht – een gefotografeerd borduurwerk met de afmetingen van de echte Nachtwacht – vertoonde. De tentoonstelling vond plaats in het voormalig NATO hoofdkwartier in een mergelgrot bij Maastricht. Op 100 meter van de plek, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog De Nachtwacht was opgeslagen ter bescherming tegen het geweld van de bombardementen.Wat ik ermee wilde laten zien, was dat er tegenwoordig bovengronds nog steeds een stille oorlog woedt. Een oorlog met als wapen wat we inademen, wat we drinken en wat we eten, want dat wordt allemaal gemanipuleerd. Mijn ondergrondse tentoonstelling was dus bedoeld als tegenwicht. De Nachtwacht in het Rijksmuseum dient tegenwoordig als decorum voor de persconferentie van Obama en Rutte. Zo wordt gesuggereerd dat er niks aan de hand is, er wereldvrede heerst. Mijn betoog werd niet uitgezonden; ik mocht niet vertellen over die stille oorlog. Pure censuur. Zoals musicus en schrijver Gil Scott-Heron zong: ‘The revolution will not be televised’. Televisie is een belangrijk middel om de publieke opinie te beïnvloeden en gedachtegangen te manipuleren.

Lijsje
Jij kan heel slecht tegen geweld.

Rob
In 1994, toen er onder mijn auto een bom ontplofte, was dat eigenlijk een unicum, maar tegenwoordig zijn bomaanslagen dagelijkse kost in het nieuws. Ik ben allergisch voor geweld. Het effect van geweld op mijn leven zal me altijd blijven achtervolgen. Daarom ben ik ook zo blij met jou, Lijsje. Jij bent veel spiritueler dan ik.

Lijsje
Het mooie aan jou is, dat jij meteen zegt wat je denkt en doet wat je zegt. Jij bent een open boek, draagt geen masker. Je kunt ook
heel goed luisteren. Ik denk dat jij het als tv-interviewer ontzettend
goed zou doen. Zomergasten is wel wat voorj ou.

Rob
Dat moet ik dan maar eens gaan doen.

ROB

Boek
De Bijbel

Krant
Alleen online. Als Blendle gratis zou zijn, zou ik het verslinden.

Tijdschrift
De Haagse Post vanwege Tom Kellerhuis

Land en stad
Curaçao, Den Helder

Onhebbelijkheid
Ik ben ongeduldig.

LIJSJE

Boek
Alles van Haruki Murakami

Krant
De Volkskrant

Tijdschrift
National Geographic

Land en stad
Italië, Amsterdam

Onhebbelijkheid
Ik huil bij All you need is love!

ROB SCHOLTE MUSEUM DEN HELDER

De opening van een nieuwe vleugel zou 21 juni plaatsvinden maar is tot nader order uitgesteld.

VARAgids, 20 juni 2017

http://programma.vara.nl/varagids/varagids-deze-week

http://programma.vara.nl/varagids

1 Comment

  1. Loes Vermeer-Lagerveld. juni 24, 2017 op 11:56 am

    EEN SCHITTERENDE WEERGAVE VAN DE WIJZE WAAROP JULLIE IN HET LEVEN STAAN. GA LEKKLER ZO DOOR, EN JE ZULT ZIEN DAT OVER EEN POOSJE VELE MENSEN NAAR DEN HELDER KOMEN OM HET MUSEUM MET DAARIN JULLIE ENORM EIGEN STIJL TE BEWONDEREN.!! ALS VRIJWILLIGER IN HET MUSEUM SPREEK IK VELE MENSEN UIT HET GEHELE LAND; ZIJ VRAGEN VEEL EN ZEGGEN ALLEMAAL TERUG TE KOMEN WANNEER DE KOMENDE UITBREIDING VAN DE COLLECTIE GEREED IS. SUCCES ERMEE!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image