Elif Isitman & Bert Dijkstra – Interview Eva Vlaardingerbroek: Even klaar met de politiek

Eva Vlaardingerbroek, mooiste politicus Nederland (foto Manly)

Even klaar met de politiek

Afgeknapt op Baudet

Amsterdam – Ze kwam met stip binnen op vijf in de top tien van Forum voor Democratie. Een Kamerzetel was een zekerheid, leek het. Het liep allemaal anders. Eva Vlaardingerbroek (24) over bizarre donkere dagen.

Eva’s ambities

Ik wilde de politiek in voor de hoofdpunten van Forum – migratiestop, minder macht voor de EU, geen duizend miljard euro naar klimaatmaatregelen, directe referenda – en daar sta ik nog steeds onverminderd achter.”

Ineens was het afgelopen met wat een serieuze politieke carrière beloofde te worden. Door antisemitisme in de jongeren tak, die Forum leider Thierry Baudet weigerde weg te snijden, door een absurdistisch etentje van de partijtop in Tiel, en de soap, die daar op volgde. Tot overmaat van ramp openbaarde Baudet ook nog op de televisie, dat de dame, die hem de rug toekeerde, zijn ’ex geliefde’ was.

Teruggetrokken

En toen maakte de rollercoaster in het hoofd van de aankomende politica een looping, die haar maag omdraaide.

Eva Vlaardingerbroek had zich na de tumultueuze week, die volgde op het explosieve partijdinertje in Tiel teruggetrokken op haar woonschip in Amsterdam. Geen televisie, telefoon uit, Twitter verwijderd.

Toen ik mijn telefoon weer aanzette, belde onze voorlichter in paniek: ’De brief van Nicki Pouw Verweij is gepubliceerd door De Telegraaf, het verhaal, dat het gedrag van Thierry niet langer wordt gepikt, ligt op straat, WNL gaat jou nu bellen’.

Ik had mijn telefoon nog niet weggelegd, of hij trilde opnieuw. WNL. Of ik in ’Goedemorgen Nederland’ telefonisch wilde bevestigen, dat ik achter de verklaring van Nicki stond – dat deed ik – en wat ik vond van de door Baudet voorgestelde boedelsplitsing. Ik dacht boedelsplitsing, boedelsplitsing, huh? Help! ’Is dit live?’, vroeg ik aan de redacteur.

Geen zorgen, Thierry kan niet direct op jouw woorden reageren’, kreeg ik als antwoord. Toen pas werd me duidelijk, dat Thierry in Hilversum zat en dat ik iets had ingesproken, dat in het gesprek met hem gebruikt zou worden. Binnen een paar minuten brak de hel los.”

Liefdesrelatie

In de studio onthulde Baudet nog voordat de geluidsopname van Vlaardingerbroek was afgespeeld. ’Wij hebben een liefdesrelatie met elkaar gehad’.

Vanaf dat moment is rechtsfilosoof en jurist Eva Vlaardingerbroek niet alleen ’de dienstmaagd van radicaal rechts’ in de ogen van links Nederland, maar ook ’verrader’ voor de fanatieke achterban van Thierry Baudet. „Je weet, dat je in Nederland onder vuur ligt als je rechts van de VVD gaat zitten, maar nu komt de haat ook van wat de eigen achterban was. Dat heeft me wel aan het denken gezet. Het is, zoals het is, maar ik ben voorlopig wel even klaar met de politiek.”

Cynische glimlach „En ik was nog niet eens begonnen.”

Het cliché zegt: nooit een verhouding beginnen met je baas, want daar komt altijd gedonder van.

Felle blik in de blauwe ogen. „Thierry wás mijn baas niet. Het speelde vier jaar geleden. Ik was net 20 toen ik als student aan de Universiteit Utrecht naar een lezing ging van de Leidse professor Paul Cliteur bij de denktank – toen nog geen politieke partij – Forum voor Democratie. Ik voelde me met mijn rechts conservatieve overtuiging eenzaam en onbegrepen op de universiteit, was onder de indruk van Pauls teksten, dus ging ik naar hem luisteren op die Forum bijeenkomst. Ik kwam daar Thierry tegen. We spraken af, hadden enkele dates, maar op romantisch vlak klikte het niet. Foutje bedankt, dus we hebben er vrij snel een punt achter gezet. Een relatie is het in mijn ogen nooit geweest en ik weet zeker, dat hij er ook zo over denkt. Het was eerder een fling.”

Thierry wist hoe bang ik was dat dit uit zou komen. Toen ik op de lijst kwam, heb ik gezegd: ’Kunnen we alsjeblieft zwijgen over wat er toen tussen ons is gebeurd’. Als het naar buiten komt, heb je niets van wat je hebt bereikt aan jezelf te danken. Dat hij op nationale TV zo’n opmerking maakte, heeft alle schijn van een bewuste actie. Waar ik bang voor was, gebeurde: ik was de ’rancuneuze ex’ en nog veel grovere seksistische opmerkingen stroomden binnen.”

Begin dit jaar zei je in een interview met Elsevier Weekblad, dat je nog twijfelde om de politiek in te stappen. Had je achteraf naar het waarschuwende stemmetje in je hoofd moeten luisteren?

Nee, zo wil ik niet naar het leven kijken. Ook hierin zullen ongetwijfeld allerlei nuttige lessen zitten (flauwe glimlach), die ik nu nog niet zo zie.

De omstreden Freek Jansen is niet uit de lucht komen vallen. Waarom zorgde zijn bescherming van de nazi flirt binnen de JFvD niet eerder al voor bedenkingen?

Het zorgde wel voor spanningen, ook intern. Freek verzekerde ons dat een oud werkgever wraakzuchtig was vanwege een arbeidsconflict. Dat we er niet dieper in zijn gedoken, komt ook door onze eigen positie in het politieke landschap. We zijn het – ten onrechte – gewend om voor ’racist’, ’xenofoob’, ’fascist’ – je kent dat hele rijtje wel – te worden uitgemaakt. Voor veel mensen op links is ’rechts’ en ’fatsoenlijk’ een contradictio in terminis; je bent altijd de sjaak. Dus als anderen in de partij hard worden neergesabeld, denk je in eerste instantie: herkenbaar. Maar toen uit dat verhaal van Het Parool bleek, dat een jongere, die geroyeerd had moeten worden, nota bene werd gepromoveerd tot fractiemedewerker, wist ik: dit kan echt niet.”

Waar ben je het meest op afgeknapt tijdens dat etentje in Tiel?

Het begon al binnen tien minuten. Er stond in de hoek een stereo installatie, die allerlei kleurtjes uitstootte – zo’n cool ding – en ik zei tegen Joost Eerdmans: ’Jij ben toch ook DJ Jopie, laten we een beetje sfeer bouwen‘. Joost zette een nummer op van Ava Max, ’Kings & Queens’. Als grap zei ik nog tegen Joost: ’Besef wel dat Thierry jouw muziekkeus gaat opvatten als een uitdaging tot een duel’. Profetische woorden, achteraf. Het eerste wat Thierry riep toen hij binnenkwam was: ’Wat is dit voor een teringherrie?’ Ik zag daar de grap wel van in en schoot in de lach. Thierry sloeg met zijn vuist op tafel, ging verschrikkelijk tekeer tegen Joost. ’Wat zit jij dominant te doen’, schreeuwde hij. ’Dit is míjn partij!’ Ik probeerde de boel nog te sussen, zei iets van ’het is maar een muziekje’, en toen was ik aan de beurt. ’Jij valt mij ook altijd af!’, snauwde hij. Ik was verbijsterd en dat gevoel is de hele avond bij me gebleven. Thierry zei die avond in Tiel: de vijf thema’s. waar jullie allemaal voor staan, interesseren mij niet meer. Hij bleef hameren op bizarre complottheorieën over het Corona Virus, op mij maakte hij een ernstig verwarde indruk. Het ene moment agressief, met de vuist op tafel, het andere moment heel emotioneel. En toen was er de volgende ochtend dat verhaal over de misstanden in de jongerenbeweging.”

Wat gaf voor jou de doorslag: het gedrag van Baudet of het feit, dat het fascisme binnen de JFvD niet werd weggesneden?

Dat kun je niet los van elkaar zien. Theo Hiddema zei toen in de WhatsApp groep van de top tien, dat hij zijn zetel ging inleveren, omdat hij – geheel te goeder trouw – zijn handtekening had gezet onder de promotie van die foute jongere, Ruben Hermsen. Vervolgens kwam naar buiten, dat de verkeerde Ruben was geroyeerd. Theo voelde zich enorm belazerd en zei toen al tegen ons: ’Ik ben politiek arbeidsongeschikt’.

Inmiddels weet ik: onder Baudet word je inderdaad heel snel politiek arbeidsongeschikt. Bestuurlijke wanorde, solistisch optreden, hij wilde na dat etentje niet meer met ons intern overleggen. Het was één grote chaos. Thierry riep over zijn eigen Statenleden: ’wie zijn die mensen’.” Felle uithaal: „Wie zíjn die mensen? Dat zijn de mensen, die zich uit de naad werken voor jouw partij! Deze man kan geen partij leiden. Het was duidelijk, dat hij liever Forum liet ontploffen dan dat hij de JFvD opdoekte.”

Hoe denk jij zelf over fascisme en antisemitisme?

Natúúrlijk wil ik daar niks mee te maken hebben. Ik sta voor klassieke Nederlandse waarden als vrijheid en tolerantie, dat staat haaks op fascisme, racisme en antisemitisme. Ik heb me door op te stappen niet voor niets gedistantieerd van de nazi sympathieën binnen de jongerengroep.”

Een relatie is het in mijn ogen nooit geweest en ik weet zeker, dat hij er net zo over denkt.”

Helderse Courant, 12 december 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eva+Vlaardingerbroek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Thierry+Baudet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Cliteur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Eerdmans
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ruben+Hermsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+Hiddema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Forum+voor+Democratie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fascisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Racisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Antisemitisme