Ed Dekker – Wijze woorden op bankje van Joost Zwagerman op Omringdijk zijn weer te lezen, dankzij Westfriese Deurloupers + Richard Zut – Nieuw ’bankje Joost’

Wijze woorden op bankje van Joost Zwagerman op Omringdijk zijn weer te lezen, dankzij Westfriese Deurloupers

Eenigenburg – ’Om na te denken heb je overzicht en weidsheid nodig’. Wijze woorden van Joost Zwagerman op ’zijn’ bankje op de Westfriese Omringdijk bij Eenigenburg.

Het bankje staat er haveloos bij, maar de tekst is weer leesbaar gemaakt.

De twee regels staan goed in het zwart, en dat is te danken aan de Westfriese Deurloupers. Deze cultuurclub heeft een zwak voor de Omringdijk en daar hoort ’het bankje van Joost’ bij.

Een periode woonde de schrijver – in 1963 geboren in Alkmaar, in 2015 overleden in Haarlem – op bungalowpark Oase in Tuitjenhorn. Op dit bankje, met uitzicht op het oude land rond het rustieke dorpje Eenigenburg, deed hij vaak inspiratie op. Met de rug het jonge Zijper landschap.

Helderse Courant, 16 juli 2019, 19:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190716_75277140/wijze-woorden-op-bankje-van-joost-zwagerman-op-omringdijk-zijn-weer-te-lezen-dankzij-westfriese-deurloupers

Nieuw ’bankje Joost’

Het door betonrot aangetaste bankje wordt na de zomer vervangen.

Mijmerplek schrijver Zwagerman aan Westfriesedijk wordt toch vernieuwd

Eenigenburg – Hoe goed bedoeld ook, sommige mensen keek toch even vreemd op toen onlangs bleek, dat het oude bankje aan de Westfriese Omringdijk – dat bekendheid geniet als ’het bankje van Joost Zwagerman’ – was voorzien van opnieuw aangebrachte teksten van de hand van de in 2015 overleden schrijver.

Want was het niet zo, dat er een geheel nieuw ’bankje van Joost’ zou komen? Dat was bij gelegenheid in november 2018 immers toegezegd door Martin van Bourgonje, de eigenaar van restaurant Merlet uit Schoorl, bij wie Zwagerman geregeld te gast was.

En was het dan niet gek, dat nu – op dit door betonrot in deplorabele staat verkerende exemplaar – Zwagermans dichttekst opnieuw is aangebracht door ongetwijfeld goed bedoelende leden van cultuurclub de Westfriese Deurlopers? Met de zin, die luidt: ’Om na te denken heb je overzicht en weidsheid nodig’. Dat die terug in beeld kwam was zeker nodig, want van de hele zin was alleen het woord ’overzicht’ te zien.

Geregeld bankbezoekster Hans van der Geest uit het pittoreske buurtschap Eenigenburg, waarop je vanaf dit bankje zo’n fraai uitzicht hebt, ziet die tekst echter nog veel liever op het beloofde nieuwe bankje. Reden voor haar om de in het vooruitzicht gestelde vernieuwing dus maar weer aan te kaarten bij Martin van Bourgonje. “Ik stuurde hem dus maar een mail, omdat ik er sinds eind november niks meer over gehoord had.”

Die is mail door Van Bourgonje positief beantwoord: “Heel kort: er is al een nieuwe bank besteld en in productie. Ik kom er zo snel mogelijk op terug. Groet, Martin.

Het gaat dus helemaal goed komen, weet Van der Geest nu ook: “Fijn om te weten, dit stelt mij gerust en vele anderen die hechten aan deze unieke mijmerplek.” De plek, waar Joost Zwagerman, in de periode, dat hij veel tijd doorbracht in zijn recreatiebungalow op Park Oase in Tuitjenhorn, dus de nodige inspiratie opdeed voor zijn schrijfwerk.

Dat nieuwe bankje komt er aan het eind van deze zomer, weet ook Netty Zander van het Westfries Genootschap en van de cultuurclub de Westfriese Deurlopers: “Een ambtenaar van de gemeente mailde me, dat het bankje inderdaad aan het eind van de zomer vernieuwd gaat worden. Dan gaan wij als Deurlopers daar natuurlijk ook weer de tekst van Joost aanbrengen.”

De hele zaak kwam aan het rollen toen biografe Maria Vlaar zich bij de presentatie van biografie ’Grote groet uit Zwagerland’ hardop afvroeg hoe Joost zou hebben gereageerd als bleek, dat zijn bankje onvindbaar was, omdat zij het eerst niet kon vinden. De oplossing is nabij. ’Eind goed, al goed’.

Helderse Courant, 21 juli 2019, 17:05

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190720_53328057/mijmerplek-schrijver-zwagerman-aan-westfriesedijk-wordt-eind-deze-zomer-toch-voorzien-van-nieuw-bankje-joost

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Zwagerman
https://robscholtemuseum.nl/?s=bankje+van+Joost+Zwagerman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Grote+groet+uit+Zwagerland