Ed Dekker – Bollenkweker trekt Raad van State zaak tegen Pallas in, eis om schadevergoeding blijft overeind + Mag Pallas duizend keer te veel stikstof veroorzaken?
De huidige inlaat bij het Noordhollands Kanaal bij Sint Maartensvlotbrug voor het koelwater, dat de huidige Hoge Flux Reactor in Petten gebruikt (1) (foto Johan Hartendorp)
Bollenkweker trekt Raad van State zaak tegen Pallas in, zijn eis om schadevergoeding blijft recht overeind: Landerijen zijn nodig voor koelwaterleiding
Sint Maartensvlotbrug – Bloembollenkweker Nico Blokker slikt zijn juridische procedure tegen Pallas in. Vrijdag trok hij zijn zaak bij de Raad van State in. De rechter zou de kwestie dinsdag 11 februari behandelen.
De ondernemer uit Sint Maartensvlotbrug eist schadevergoeding van Pallas voor het gebruik van zijn land. Voor de beoogde kernreactor in Petten moet een buis voor koelwater worden aangelegd vanaf het Noordhollands Kanaal. Het tracé loopt dwars door landerijen van de agrariër.
Blokker liet vrijdagmiddag weten ’er vertrouwen in te hebben er uit te komen met Pallas’. Vrijdagmorgen nog gaf hij aan dat de ’kans groot is,’ dat de Raad van State zaak dinsdag doorgaat. Na overleg met zijn juridisch adviseur meldde hij ’s middags af te zien van juridische stappen. “We gaan er toch vanuit dat we eruit komen, op basis van de meest recente gesprekken met Pallas. En wij hebben er niets aan om Pallas in het harnas te jagen.”
Mondelinge toezeggingen
Op papier staat er nog niets, erkent Blokker. “Al veel eerder zijn mondeling toezeggingen gedaan, maar nooit is iets vastgelegd. Dat was de reden om naar de Raad van State te stappen.”
De kweker wil verder niet ingaan op de vraag, waarom het vertrouwen in een goede afloop er nu opeens wel is, vlak voor de zitting van de Raad van State. Ook Anneloes Geldermans van Pallas wil daar niks over zeggen.
Vijf jaar
Al vijf jaar praten Blokker en Pallas over het gebruik van het land aan weerszijden van de Belkmerweg. Het gaat om een lengte van dertienhonderd meter. Als werkterrein heeft Pallas totaal 2,5 hectare nodig. Voor de eerste driehonderd meter wordt er gegraven, voor het overige tracé wordt geboord.
De bezwaren van Nico Blokker richten zich vooral op het graven. “Tot op een diepte van maximaal vijf meter wordt er fors gewoeld in de zanderige bodem. Als die sleuf is dichtgegooid, vrees ik nadelige gevolgen voor de afwatering. Dat gebeurt nu op een natuurlijke manier. Ook ben ik bang voor aantasting van de vruchtbaarheid.”
Duurzaam
Het bollenbedrijf van de 52 jarige Nico Blokker telt dertig hectare. Sinds 2013 werkt hij volledig duurzaam, met veel zorg voor de bodemkwaliteit. Hij is de derde generatie kweker Blokker in de Zijpe.
Blokker heeft kritiek op de gemeente Schagen. “Ik snap niet, dat de gemeente instemt met Pallas, terwijl overeenkomsten met direct betrokkenen nog onzeker zijn.”
Aan Anneloes Gedermans de vraag waarom Pallas al vijf jaar praat met Blokker en dat er nog geen handtekeningen zijn gezet. “Het is een heel complex proces. Daar moeten we zeer zorgvuldig in zijn. Meer kan ik daar niet over zeggen.”
De nieuwe koelwaterleiding komt naast de bestaande te liggen. De capaciteit van de nieuwe leiding wordt maximaal 3.800 kuub per uur.
Bollenkweker trekt Raad van State zaak tegen Pallas in. Zijn eis om schadevergoeding blijft recht overeind. Landerijen zijn nodig voor koelwaterleiding
Twee bezwaren over
De huidige inlaat bij het Noordhollands Kanaal bij Sint Maartensvlotbrug voor het koelwater, dat de huidige Hoge Flux Reactor in Petten gebruikt (2) (foto Johan Hartendorp)
De huidige inlaat bij het Noordhollands Kanaal bij Sint Maartensvlotbrug voor het koelwater, dat de huidige Hoge Flux Reactor in Petten gebruikt (3) (foto Johan Hartendorp)
De huidige inlaat bij het Noordhollands Kanaal bij Sint Maartensvlotbrug voor het koelwater, dat de huidige Hoge Flux Reactor in Petten gebruikt (4) (foto Johan Hartendorp)
De huidige inlaat bij het Noordhollands Kanaal bij Sint Maartensvlotbrug voor het koelwater, dat de huidige Hoge Flux Reactor in Petten gebruikt (5) (foto Johan Hartendorp)
Voor de Raad van State blijven er dinsdag twee bezwaren over tegen het bestemmingsplan Pallas. Om de bouw van de reactor mogelijk te maken, heeft de gemeente Schagen dit plan goedgekeurd. De twee bezwaren zijn van Albert Wegman uit Sint Maartenszee (voorzitter van Vereniging Pettemerduinen) en Stichting Duinbehoud. Zij vinden nut en noodzaak van de miljoenen investering in het duingebied niet aangetoond.
Helderse Courant, 7 februari 2020, 14:48
Mag Pallas duizend keer te veel stikstof veroorzaken?
Petten – Duizend keer meer stikstof elk jaar door Pallas dan wettelijk is toegestaan. Mag dat? Deze brandende vraag van Stichting Duinbehoud moet de Raad van State beantwoorden.
Stichting Duinbehoud grijpt de beoogde bouw van de kernreactor Pallas aan om het nucleaire terrein in de Pettemerduinen weg te krijgen. In Den Haag bij de hoogste bestuursrechter vocht de vrijwilligersorganisatie dinsdag het bestemmingsplan aan.
Natuurgebied
Met dit plan maakt de gemeente Schagen de weg vrij voor het vervangen van de verouderde Hoge Flux Reactor. Bijna 59 jaar staat deze reactor in het nu EUropees beschermde natuurgebied, wat de Pettemerduinen nu zijn.
Voor Duinbehoud zijn nucleaire activiteiten in de duinen een ’historische vergissing, die nu kan worden rechtgezet’. “Een industrieel complex hoort daar niet“, betoogde voorzitter Piet Jonker tot rechter Gerdy Jurgens.
Jonker wees op de nieuwe stikstofregels van de provincie. Die bepalen, dat er bijna niks extra’s mag bijkomen. Pallas veroorzaakt elk jaar duizend maal meer stikstof, berekenden onderzoekers van Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening.
De Raad van State moet zich niks aantrekken van cijfers, reageerde gemeentelijk raadsman Roelof Reinders van het Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken. “Het moet geen cijfermatige exercitie worden. Van belang is het rapport van een onafhankelijk ecoloog.”
’Aanzienlijk beter’
Volgens onderzoekers van het bureau Arcadis – ingehuurd door de gemeente – is er weinig aan de hand. De advocaat van Pallas, Jan van Oosten van het Amsterdamse kantoor Stibbe, deed daar een schepje bovenop. “Het duingebied staat er goed voor. Aanzienlijk beter dan het eerder was.”
Piet Jonker stond met zijn oren te klapperen. “Het gaat juist slechter met de natuur daar. Onze consulenten zien de biodiversiteit in de duinen elk jaar achteruitgaan. En de belasting van stikstof is daar groter dan officieel is toegestaan.”
Raad van State doet binnen zes weken uitspraak.
Helderse Courant, 12 februari 2020
Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pallas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoge+Flux+Reactor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schagen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noordhollands+Kanaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=EUropees+beschermd+natuurgebied
https://robscholtemuseum.nl/?s=stikstof
https://robscholtemuseum.nl/richard-zut-koeling-reactor-via-noordhollands-kanaal-twintig-zienswijzen-Pallas/
Plaats een reactie