Ed Dekker – Beeldengroep ‘Zoveel hoofden, zoveel zinnen’ blijft in Den Helder

DEN HELDER – Beeldengroep ‘Zoveel hoofden, zoveel zinnen’ blijft in Den Helder. Drie plaatselijke organisaties willen het kunstwerk overnemen van de gemeente.

College van b en w, kunstenaar Jerome Symons uit Nijmegen en gegadigden praten komende week over de overname. Daarna wordt de nieuwe plek bekend. Uiterlijk in de tweede week van januari moet het kunstwerk verdwijnen bij de ingang van de oude schouwburg De Kampanje aan het Berhardplein. Werklieden hebben ruimte nodig om het pand te slopen.

De gemeente heeft zelf geen andere plek voor de vijf grote koppen van ‘Zoveel hoofden, zoveel zinnen’. Ook zegt Den Helder geen geld over te hebben voor verplaatsing. De kosten schatte wethouder Lolke Kuipers aanvankelijk tussen 50.000 en 100.000 euro. Dit bedrag was inclusief de verhuizing van de bijbehorende waterpartij.

Opknappen

Nu gaat het alleen om de vijf koppen, om verplaatsing financieel haalbaar te maken. ,,Maar de kosten blijven aanzienlijk”, zei Kuipers woensdag. Het gaat om enkele tienduizenden euro’s. Dat is inclusief transport en een grondige opknapbeurt van de beelden.

Op een oproep van de gemeente kwamen twaalf suggesties over de toekomst van ‘Zoveel hoofden, zoveel zinnen’. Kuipers: ,,Drie daarvan zijn serieus, daar gaan wij mee verder.” Het gaat om drie plaatselijke organisaties die elk hun eigen plan hebben voor overname. Kuipers wil de namen nog niet bekend maken. ,,Daar is het nog te vroeg voor. Eerst gaan we de volgende week verder praten. Het is denkbaar dat de organisaties samenwerken. Voorop staat dat de kunstenaar zich er in kan vinden.”

‘Zoveel hoofden, zoveel zinnen’ is in 2000 onthuld bij de entree van De Kampanje.

NHD, 2-12-2015, 13:09 (Update 2-12-2015, 13:09)

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Op 9 november stuurde een groep bewoners een brief aan de Gemeenteraad en B en W. Daarin stond het verzoek om de koppen te behouden voor de openbare ruimte van de stad, en werden er enkele suggesties voor een locatie gedaan. Aan Raad en B en W werd gevraagd deze brief op de agenda van de Raad te zetten. Dat gebeurt dus niet, de brief wordt volkomen genegeerd, ook door Wethouder Kuipers. Er is zelfs geen fatsoenlijk antwoord gekomen. De oude doordram- en ritselcultuur is met de Junta van Reenders weer teruggekeerd, zoals je kon verwachten. Hoezo participatie, mevr, van Dongen? Eerst besluiten wij B en W dat er geen geld is, en ten tweede besluiten wij dat het verkocht moet worden aan private partijen, en aan de burgers hun mening hebben we lak. Zelfs aan hun democratische, keurige verzoek.

Hans Bruynsma
Hij zal wel op de lijst “Ingekomen stukken” van de Raad gestaan hebben met de aanbeveling VKA (Voor Kennisgeving Aannemen).
Tip voor de toekomst: Sturen aan de Raad via de postbus en met de @mail(makkelijker kan niet) ook aan alle raadsleden persoonlijk. Dan kan hun de brief in de opsomming op de lijst niet meer ontgaan.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Hans Bruynsma Dank Hans, maar is allemaal gebeurd zo. Komt niet in de kraam te pas, dus negeren, heel erg.

Ellen Midavaine-Nauta · Inkoopadviseur facilitaire- en huisvestingszaken bij UWV
Ze moeten gewoon terug op het Bernhardplein, als mooie kunstwerken in het te realiseren ‘stadspark’

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Maar Ellen, juist die suggesties wensen B en W en Raad niet in de Raad te bespreken: inspraak NUL. p.s. De Raad heeft wel haar vergaderschema verruimd, voor meer contact met de burgers, jaja……

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27591885.ece/Beeldengroep-Zoveel-hoofden-zoveel-zinnen-blijft-in-Den-Helder?lref=SR_2

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image