Driekleur – Bomaanslag na vier jaar opgelost

De bomaanslag, waarbij kunstenaar Rob Scholte vier jaar geleden beide benen verloor, lijkt eindelijk te zijn opgelost. Een hardnekkige speurtocht van de kunstenaar zelf leidde uiteindelijk naar de dader…, die het helemaal niet op hem gemunt bleek te hebben. Scholte, die de afgelopen vier jaar vriend en vijand beschuldigde van de moordaanslag, blijkt het slachtoffer te zijn geworden van een schlemielige moordenaar, die simpelweg de verkeerde auto te pakken had.

Op 24 november 1994 verstoorde een gigantische explosie de rust in de binnenstad van Amsterdam. De donkerblauwe BMW van kunstenaar Rob Scholte was bij de start uit elkaar gereten door een autobom. De succesvolle kunstenaar, destijds 36 jaar oud, verloor bij de explosie beide benen. Zijn vrouw Micky verloor het kind, dat ze sedert vier maanden in zich droeg. Niettemin mochten beiden van geluk spreken, dat ze levend uit het brandende wrak konden worden gehaald.
Onmiddellijk werd een groot rechercheteam op de zaak gezet. Scholte zelf liet zich inmiddels ook niet onbetuigd. De flamboyante kunstenaar was betrekkelijk snel weer fit en al gauw werd duidelijk dat hij geobsedeerd was door de vraag wie hem had willen vermoorden. Wilde theorieën verschenen van zijn hand.
Scholte wees met name zijn toenmalige vriend en dichter Koos Dalstra in interviews aan als het brein achter de moord. Maar ook ging de beschuldigende vinger naar de kraakbeweging, waar Scholte eind jaren zeventig deel van uitmaakte. Voormalige kameraden zouden jaloers zijn geweest op de roem van Scholte, die als een van meest succesvolle kunstenaars van zijn generatie miljoenen verdient. De beschuldigingen konden echter nooit hard gemaakt worden en na een langdurig onderzoek moest de politie erkennen, dat alle sporen waren vast gelopen.

Donker blauwe BMW

Maar Scholte nam hiermee geen genoegen. Hij kocht het autowrak van de sloper om te voorkomen, dat bewijsmateriaal vernietigd zou worden. Daarnaast schakelde hij een particulier recherchebureau in om het onderzoek voort te zetten. Met succes zo blijkt nu.
Het betreffende bureau kon de politie uiteindelijk op het spoor zetten van de echte daders. Die bleken het helemaal niet voorzien te hebben op Scholte, maar op de advocaat Oscar Hammerstein. Hammerstein woonde een paar huizen verder dan Scholte. Hij bezat dezelfde donkerblauwe BMW uit de 3 serie, waarbij zelfs de nummerplaten gelijkenis vertoonden. De moordenaar was ingehuurd door een groep criminelen, die er belang bij had, dat Hammerstein het zwijgen werd opgelegd. Het ironische is, dat Hammerstein deze theorie een dag na de bomaanslag aan de Amsterdamse politie voorlegde, maar die kon toen geen enkele aanwijzing vinden om de bewering te staven. Inmiddels is wel duidelijk wie de aanslag gepleegd heeft en wie erachter zaten. Zo zou onder meer de zoon van een politiecommissaris betrokken zijn bij de affaire.

Dankbaar

Scholte zelf reageerde vanaf de Canarische eilanden, waar hij inmiddels woont. ‘Ik ben ze (de dader. red.) dankbaar. Dat klinkt een beetje vreemd, maar ze hebben niet alleen dingen onmogelijk gemaakt, maar ook mogelijk gemaakt, heel veel dingen, waarop ik nooit was gekomen. Ik ben wedergeboren, ik ben van sterrenbeeld veranderd. Ik ben niet meer wie ik was.’ Of hij zijn excuses heeft aangeboden aan Dalstra is niet bekend.

Driekleur, Jaargang 16, nummer 151, mei 1999

PDF:
Driekleur, Jaargang 16, nummer 151, mei 1999

Neer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tenerife
https://robscholtemuseum.nl/?s=Micky+Hoogendijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein