drentwatchers.nl – Rob Scholte in De Fundatie Zwolle

‘De goede kunstenaar is geen betere kijker. Hij maakt van jou een betere kijker.’ schreef columnist Jean-Pierre Geelen gisteren in De Volkskrant over de tekeningen van kunstenaar en stadstekenaar Arie Schippers die in het Stadsarchief van Amsterdam te zien zijn. Dus vraag ik mij af: is Rob Scholte een goede kunstenaar?

Kunstenaar Rob Scholte begon tien jaar geleden borduursels te verzamelen. Gedisciplineerd struinde hij rommelmarkten af om afgedankte borduurwerkjes op te kopen. Naar eigen zeggen om de makers ervan de eer te geven die ze verdienen. De makers hadden immers ooit veel ziel en zaligheid in hun borduurwerk gestoken. Dus werden al die werkjes door Scholte achterstevoren ingelijst, gesigneerd en verder onveranderd tentoongesteld op zijn expositie ‘Embroidery Show’ In Museum De Fundatie in Zwolle.
Bij de eerste aanblik van de tentoonstelling valt een lach van herkenning niet te onderdrukken. Ik had ook een tante die precies zo’n borduurwerkje had gemaakt. Maar als je verder kijkt, naar de wanden waar de lijsten massaal naast elkaar hangen, zie je een fascinerend grafisch effect door de repeterende figuren en subtiel verlopende kleuren. En voor je het weet sta je met je neus op een borduurwerk te kijken op zoek naar details.
Kunst? Eerbetoon? Of gewoon slim bedacht? Of alle drie? Wat de ‘Embroidery Show’ in elk geval doet is dat je opnieuw leert kijken.

De tentoonstelling is nog tot en met zondag 18 september 2016 te bezoeken. http://www.museumdefundatie.nl

https://www.facebook.com/drentwatchersnl-490244041008859/?ref=stream