Dominic Schijven – Klein ’mea culpa’ voor gekleurde muren in Grote Kerk van Alkmaar + KunstNetTV – Fotografe Hellen van Meene en de verwondering van het moment

Klein ’mea culpa’ voor gekleurde muren in Grote Kerk van Alkmaar

Alkmaar – Een klein ’mea culpa’ van Stichting tot Behoud Monumentale Kerken over de gekleurde muren in de Grote Kerk. Klein, want de spijtbetuiging is niet voor de kleuren en de tentoonstelling zelf. Zij is voor de gang van zaken.

Wij hebben hier weliswaar te goeder trouw gehandeld, maar hadden een en ander vooraf moeten afstemmen met de vakgroep Erfgoed van de gemeente en een vergunningentraject moeten volgen. Voor deze omissie hebben wij richting het college en de vakgroep een welgemeend mea culpa laten horen“, aldus Jos Krieckaert van de stichting.

Sinds eind maart zijn enkele muren van de kerk in felle muren geverfd voor een tentoonstelling van fotograaf Hellen van Meene. Organisatoren Stichting tot Behoud en De Vest hadden nagelaten hiervoor toestemming te vragen, tot chagrijn van de gemeente Alkmaar.

De stichting legt uit ’hoe het zo ver heeft kunnen komen.’ “Het kleuren van de kapelmuren is gedaan om een foto expositie beter tot haar recht te laten komen. Op basis van deskundige informatie kwamen wij tot de conclusie, dat er geen negatief effect zou ontstaan op de begin 90er jaren aangebrachte stuclaag en dat de oorspronkelijke kleur zonder probleem zou kunnen worden teruggebracht na afloop van de foto expositie.’’

De gemeente doet nu onderzoek, of er schade is. Eind mei moet er een plan van aanpak voor herstel liggen. Stichting tot Behoud geeft aan, dat zij hoe dan ook geen bijdrage verwachtten van de gemeente voor het herstellen van de oorspronkelijke muurkleur.

Alkmaarse Courant, 25 april 2019. 17:11

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190425_80789029/klein-mea-culpa-voor-gekleurde-muren-in-grote-kerk-van-alkmaar

Fotografe Hellen van Meene en de verwondering van het moment

Gepubliceerd op 20 apr. 2019

KunstNetTV gunt de kijker een exclusief kijkje achter de schermen. Hoe richt je een tentoonstelling in? Welke afwegingen maak je?

Hellen van Meene doet dat op een voor haar kenmerkende manier: ontwapenend, duidelijk en zoekend.

Aanleiding is de fototentoonstelling ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ in de Alkmaarse Grote Kerk. KunstNetTV filmde de kunstenaar tijdens de inrichting van deze tentoonstelling.

Het schilderij (zevenluik) ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ van Meester van Alkmaar (1504) verbeeldt de zeven manieren, waarop de mens barmhartigheid kan tonen. Om de restauratie van de Grote Kerk te bekostigen werd het topstuk in 1918 aan het Rijksmuseum verkocht. Een eeuw na dato vroeg Cor van Kessel (Alkmaar Rondom) aan de befaamde Alkmaarse kunstenaar Hellen van Meene om met zeven grote fotowerken haar visie op dit thema te geven. Het resultaat is een beeldende verteltrant met een onheilspellend perspectief. De zeven foto’s worden geëxposeerd in combinatie met eerder werk van haar hand.

Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) studeerde fotografie aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Haar werk behoort tot de collecties van o.a. het Guggenheim Museum in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ze exposeerde onder meer in Fotomuseum Den Haag, The Art Institute of Chicago, op de Biënnale van Venetië en in Huis Marseille te Amsterdam. Ook publiceert ze in internationale tijdschriften.

Kijk voor meer KunstNetTV programma’s op http://www.kunstnet.tv

Volg KunstNetTV ook: https://www.facebook.com/kunstnettv en https://twitter.com/kunstnettv

#KNTV #Fotografie #HellenvanMeene

Reacties:
https://youtu.be/s8gw0G1oCpo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hellen+van+Meene
https://robscholtemuseum.nl/?s=Grote+Kerk+Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar