Dominic Schijven – Het Seks Straatje van Alkmaar verpaupert

De Achterdam heeft z’n beste tijd gehad (foto Erna Faust)

Het Seks Straatje van Alkmaar verpaupert

Rottende Kozijnen, Scheuren in de Muren, ’Een Blinde kan Zien, dat Er Wat Moet Gebeuren,’ maar Er gebeurt Niets

De Achterdam telde ooit 145 kamers.

De Achterdam telde ooit 145 kamers (foto Erna Faust)

Alkmaar – Statige stenen panden met bolle buiken. Voor over hellende gevels. Hier en daar rode gordijnen en hier een daar een half ontklede vrouw. De charmante kant, volgens Kees van Ojen, kamer verhuurder van de Achterdam in Alkmaar.

Het beeld wordt besmet door rottende kozijnen, waar vingers zo door heen prikken. Raam luikjes hangen er verwelkt bij. Scheuren tekenen de muren. Groene luiken en kozijnen worden steeds donkerder. Uit een enkel luikje is een hap genomen, door en door rot is ie. De stenen beginnen mos en schimmel groen te kleuren.

Het Seks Straatje van de Achterdam verpaupert aan de voor en aan de achter kant. ,,Een Blinde kan Zien. dat Er Wat Moet Gebeuren’’, zegt van Ojen.

Politieke partij BAS  trekt aan de bel. De partij maakt zich voor al druk om de Kooltuin, de straat die op de achter kant van de Achterdam uit kijkt.

,,In onze Prachtige Mooie Binnen Stad heeft de Kooltuin een Unieke Plek. Dit Oude Grachtje is Uniek, omdat hij aan Één Zijde Beloopbaar is. Toeristen maken van de Kooltuin Vaak Foto’s van wege de Mooie Uit Straling. De Laatste Jaren is het Onderhoud na Genoeg Niet gedaan en is de Mooie Uit Straling Nu aan het verpauperen’’, vinden Ben Bijl en Pien Jellema van BAS.

Ze sporen de Gemeente aan tot actie.

Van Ojen benadrukt: beide kanten zien er niet uit. ,,Het is een Doorn in ons Oog. Al Twaalf Jaar.’’

De panden in de straat hebben verschillende eigenaren. Een aantal is in particulier bezit, een aantal in het bezit van het Rijks Vast Goed Bedrijf, de vast goed organisatie van de Nederlandse Rijks Overheid. Dat zijn precies de panden die aan het vergaan zijn. In een aantal daar van zit er af en toe een Anti Kraak bewoner, vaak kunstenaars.

De rest blijft onaangeroerd, vergaan totaal. Al járen is er niet naar om gekeken.

Alsof er een hap genomen is uit het luikje.

Alsof er een hap genomen is uit het luikje (foto Erna Faust)

Bruinooge

Het is het gevolg van een op de Achterdam beruchte actie van voor malige Burgemeester Piet Bruinooge. Een actie, waar door de naam van de vertrokken burger vader liever niet gehoord wordt in die straat.

Bruinooge was geen fan van de Seks Straat. In 2013 nam hij met lange jas en hoed, en man en macht, deel aan Operatie Tel Raam, om de straat onderste boven te keren op illegale activiteiten. De Burgemeester drong daar voor al het aantal ramen in de straat terug van 145 tot nu 69 kamers.

De andere kamers moesten een andere in vulling krijgen, het seks gebied moest compacter worden. Gemeente en ontwikkelaars zagen wel kansen voor de leeg staande panden.

De Kooltuin, de achterkant van de Achterdam.

De Kooltuin, de achterkant van de Achterdam (foto Erna Faust)

Het liep anders. Het Rijks Vast Goed Bedrijf nam het een paar jaar later over. Sindsdien zit bijna de gehele ontwikkeling op slot en blijft onderhoud ver achter wege.

Er zijn de laatste jaren wel wat bewegingen geweest. Zo wordt er nu ruimte gemaakt, ongeveer op de helft van de straat voor elf woon appartementen. Op de hoek aan de zuid kant is het pand om gebouwd voor vier appartementen. ,,Er is Verder Niets meer gebeurd, al Twaalf Jaar Niet. Er is Geen Beweging in te krijgen. De Gemeente heeft er ookTe Weinig In Vloed op’’, vreest hij.

Er staan ontwikkelaars te springen, weet hij. Die wachten af, wachten op de beweging, die maar niet komt. ,,Ik ben maar een Boeren Lul, maar de Bal ligt bij het Rijks Vast Goed Bedrijf.’’

Ojen heeft wel eens het bedrijf benaderd, hij kreeg nul op het rekest.

Rijks Vast Goed Bedrijf

Loek Houtepen van het Rijks Vast Goed Bedrijf reageert. ,,In 2017 kreeg het RijksVast Goed Bedrijf Enkele Panden aan de Achterdam in Beheer, naar Aan Leiding van een In Beslag Name door het Openbaar Ministerie. Sinds Dien voeren wij het Nood Zakelijk Onder Houd uit, met het Oog op het in Stand houden van deze Panden. Denk daar bij aan het op lossen en voor komen van Lekkages en het herstellen van Schades, zoals Ruit Schade.’’

Hoe lang gaat dit nog goed?

Hoe lang gaat dit nog goed? (foto Erna Faust & Fay Quant)

,,Ook zijn Enkele van deze Panden Tijdelijk in Gebruik op Basis van Leeg Stand Beheer, bij voorbeeld door Bewoning en het Huis vesten van een Kunst Atelier. Dit is Mogelijk, om dat op de Panden een Zo Genoemde Gemengde Bestemming rust. De Panden hebben Momenteel Geen Bestemming als Seks Inrichting, zo als Vroeger het Geval was.’’

,,Het Rijks Vast Goed Bedrijf heeft Lang Durig Over Leg gevoerd met de Gemeente over de In Vulling van de Panden. We werken Nu aan een Voor Bereiding van de Verkoop en er is op dit Moment Nog Geen Concrete Planning voor het Verkoop Proces Vast Gesteld.’’

Harten Zeer

Lopend door de straat blijkt er wat Harten Zeer bij Van Ojen. Er blijkt een hang naar een tijd, die vervlogen is. Hij over peinst, droomt over tijden, dat als winkel straat Langestraat nog leeg was op maandag, dat de Achterdam wel al vol liep met klanten.

De kamer verhuurder kijkt naar één van de panden, Stikvoort’ staat er boven. Een Gemeente pand. Netjes op geknapt, maar staat ook jaren leeg.

Het Rijksvastgoedbedrijf is de eigenaar.

Het Rijksvastgoedbedrijf is de eigenaar.(foto Erna Faust & Fay Quant)

Hij aanschouwt de af brokkelende gevels van de Rijks Vast Goed Panden. In een enkele zit nog wel eens een Kunst Atelier, maar de kunstenaars gaan ook niet over onderhoud. ,,Als je naar Binnen kijkt, zie je bij Sommige Panden het Laminaat Recht Over Eind staan.’’

Nostalgisch denkt hij terug over de 145 kamers, hoe er ooit een barretje was, een dokter en zelfs een schooltje voor taal  les.

Lopend over de Kooltuin kijkt hij naar de achter kant van de Achterdam, die schreeuwt de Verpaupering uit. ,,Je wordt er Triest van. Dood Zonde.’’

Is de verwelking een teken aan de wand? Van Ojen over peinst. Hij beschouwt de afgelopen decennia en landelijke ontwikkelingen, zo als het in dammen van Zichtbare Prostitutie in Utrecht, Arnhem en Amsterdam. Hij kijkt de Achterdam in. ,,Over Twintig Jaar weet ik Niet of er Hier Nog Veel van Over is.’

Alkmaarse Courant, 8 maart 2023

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230307_60840000

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+van+Ojen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Bruinooge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Operatie+Tel+Raam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ben+Bijl
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pien+Jellema
https://robscholtemuseum.nl/?s=BAS
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belangen+Alkmaarse+Samen+Leving
https://robscholtemuseum.nl/?s=Loek+Houtepen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijks+Vast+Goed+Bedrijf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leeg+Stand+Beheer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anti+Kraak
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tijdelijk+Gebruik
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemengde+Bestemming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Openbaar+Ministerie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijks+Overheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Langestraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kooltuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Achterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Seks
https://robscholtemuseum.nl/?s=Seks+Straat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Doorn+in+Oog
https://robscholtemuseum.nl/?s=Blinde+kan+Zien
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prostitutie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raam+Prostitutie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zichtbare+Prostitutie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Thuis+Prostitutie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verpaupering
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dood+Zonde

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image