DIT IS KUNST – WAT JE ZEGT BEN JE ZELF

DONDERDAGAVOND 31 OKTOBER 2013: WAT JE ZEGT BEN JE ZELF

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is vaak beweerd, dat in de kunst alles al is gedaan. Die bewering lijkt niet onterecht. Toch wordt hij door de kunstwereld en het kunstonderwijs ogenschijnlijk genegeerd. Wordt het echter niet tijd om aan de constatering, dat alles al is gedaan een conclusie te verbinden?

Over die kwestie belegt DIT IS KUNST op donderdag 31 oktober 2013 een avond in het voormalige MEE gebouw (Trans 6) in Arnhem. Sprekers, deelnemers en publiek kunnen zich het hoofd breken over de volgende stellingen.

Stelling (1)
Als in de kunst alles al is gedaan, moeten we dan niet zo snel mogelijk af van vertrouwde ideeën over individualiteit, originaliteit en vernieuwing? Dergelijke erfenissen van de Verlichting, de Romantiek en het Modernisme zitten ons alleen maar in de weg. Kunst heeft alleen een toekomst als we toegeven, dat kunst een kwestie is van imitatie en die omstandigheid uitbuiten. We gaan kunst maken, zoals ze televisie maken. Dat is de enige manier om onszelf niet te herhalen en het publiek niet te vervelen.

Stelling (2)
Het zich herhalen uit naam van de kunst met alle valse pretenties van dien is het gevolg van een ongekende domheid, die in het leven is geroepen om de kunst in stand te houden.

Stelling (3)
Dat ogenschijnlijk alles al is gedaan, is een onvermijdelijk gevolg van de historisch ongekende luxe van culturele overproductie. Kunst maken, die zich nog onderscheidt, is onder die omstandigheden buitengewoon moeilijk. Niettemin verschaft kunst nog altijd toegang tot zaken, die ons daadwerkelijk kunnen inspireren: schoonheid, individualiteit, oorspronkelijkheid, gevoel, eeuwigheidswaarde, zeggingskracht, uniciteit en verheffing.

DIT IS KUNST is een initiatief van het Kunst Kunst Kantoor (Michiel van der Werf en Frank Blommestijn) De Wereld Werkt in Arnhem (Peter Nijenhuis) en SLAK ateliers.

dinsdag 5 november 2013

http://kunstkunstkantoor.blogspot.nl/2013/10/donderdagavond-31-oktober-wat-je-zegt.html