Dick Drayer – Zakenman en filantroop Jacob Gelt Dekker (71) overleden + Jacob Gelt Dekker – THE OLD-FASHIONED WAY: EEN DANS MET CURAÇAO

Zakenman en filantroop Jacob Gelt Dekker (71) overleden

De zakenman, filantroop en schrijver Jacob Gelt Dekker is overleden. Zijn uitgever heeft dat bekendgemaakt. Gelt Dekker was 71 jaar en was al enige tijd ernstig ziek. Hij overleed in Florida, waar hij een huis had.

Gelt Dekker begon zijn carrière als tandarts, maar ruilde dat bestaan op zijn 28ste in voor dat van ondernemer. Hij werd rijk met onder meer de fitnessketen Splash, de One Hour Super Photo winkels en Budget Rent a Car. De verkoop van zijn ondernemingen bezorgde hem een plaats in de Quote 500, met op het hoogtepunt een geschat vermogen van meer dan 250 miljoen euro.

Kura Hulanda

De afgelopen twintig jaar was Gelt Dekker vooral actief op Curaçao, waar hij ook ging wonen. Hij kocht en renoveerde er hotels en liet in Willemstad een deel van de verpauperde wijk Otrobanda renoveren. Ook vestigde hij in de wijk het Kura Hulanda complex, met onder meer een slavernijmuseum en een luxe hotel.

Gelt Dekker was op het eiland zowel geliefd als verguisd. Met zijn harde uitspraken over corruptie en de politiek zette de extraverte zakenman veel kwaad bloed. “Politici begonnen op een gegeven moment zelfs een actie om hem tot persona non grata te verklaren”, zegt correspondent Dick Drayer. “Kansloos natuurlijk, maar men voelde zich tot op het bot beledigd.”

Ook noemden critici zijn investeringen egotripperij, maar daarvan wilde Gelt Dekker zelf niets weten. “Ik heb geprobeerd een ommekeer in de samenleving te bewerkstelligen,” zei hij in 2006 in de Volkskrant. “Er was een enorme neerwaartse spiraal. Het barstte van de drugsverslaafden. De economie kromp ieder jaar weer vijf, zes, zeven procent. Dat is nu anders. De economie groeit weer, en ik denk dat ik daarin een rol heb gespeeld.”

Ticket naar de onderwereld

Gelt Dekker, die voor zijn filantropie meerdere onderscheidingen kreeg, publiceerde ook columns, romans en reisboeken. Zijn laatste boek, de reisgeschiedenis The Caribbean, verscheen vorig jaar.

Vanwege zijn ziekte ging hij er toen al vanuit, dat hij niet meer lang te leven had, zegt zijn uitgever Liesbeth Heenk. “Hij noemde dat boek ook wel zijn ticket naar de onderwereld.”

NOS, 2 september 2019, 20:41 aangepast gisteren, 21:21

https://nos.nl/artikel/2299930-zakenman-en-filantroop-jacob-gelt-dekker-71-overleden.html

THE OLD-FASHIONED WAY: EEN DANS MET CURAÇAO

Gepubliceerd op 3 mrt. 2012

Een Antiliaan (yu di korsou) leert na zijn of haar geboorte eerst dansen…daarna volgt pas de rest…

Jacob Gelt Dekker probeert met al zijn liefde, passie en geld… deze prachtige dans voort te zetten…

De dans mooier maken… diepzinniger, volmaakter… met meer discipline en passie…!

Zodat wij allen… kunnen blijven genieten van de eeuwigdurende dans des levens…

Zang (video) Charles Aznavour
The Old-Fashioned Way
Live performing Carnegie Hall New York
Dans  “Antointed
Alvin Ailey Dance Theater N.Y
Choreografie: Christopher L. Huggins
Editing & Vision Tonny Vieira

Maart 2012, Amsterdam

Reacties:
https://youtu.be/6U5HebaVKoI

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacob+Gelt+Dekker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dick+Drayer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cura%C3%A7ao

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image