Dick Berts – PLEIDOOI VOOR HET INVOEREN VAN POSTDUIVEN BIJ DE KONINKLIJKE MARINE

Ooit werd ik op het matje geroepen bij de Directeur Personeel Koninklijke Marine de toenmalige Schout-bij-nacht en latere Vice admiraal W.J.E. van Rijn. Hij wilde onder anderen van mij weten, waarom ik mijn columns over militaire zaken voor het blad van de grootste vakbond van defensiepersoneel altijd ondertekende met: Dick Berts reserve-officier bij het Korps Mariniers en journalist. Ik heb Van Rijn toen in niet mis te verstane bewoordingen te verstaan gegeven, dat hij verhipte goed moest oppassen, dat hij geen aanslag op de democratie pleegde. Als reserve-officier niet in werkelijke dienst sta je niet onder de krijgstucht en als ik onder mijn columns wil zetten, dat ik zwemdiploma A heb, dan is dat mijn zaak. Pas als ik ten onrechte beweer ook diploma B te hebben, had van Rijn een punt.

Van Rijn kwam behoorlijk recht door zee over en we bleken elkaar wel te liggen. Hij vertelde, dat hij opdracht had gekregen van VVD staatssecretaris van Defensie Gmelich Meijling om mij op het matje te roepen. Meijling was razend over een paar uiterst kritische columns, die ik over hem had geschreven. Inhoudelijk kon hij die niet weerleggen, dus begon hij overal aan mijn stoelpoten te zagen. Dezelfde tactiek als VVD burgemeester van Den Helder Schuiling toepast op Rob Scholte. Omdat hij diens kritiek op hem ook niet kan weerleggen, sloopt hij zijn museum. Schout-bij-nacht van Rijn gaf eerlijk toe, dat hij met het gesprek in zijn maag zat en met die bekentenis was het ijs gebroken. Ik vertelde, dat ik iedere jaar bij mij thuis een open dag hield om als journalist verantwoording af te leggen aan mijn lezers. Iedere macht dient immers gecontroleerd te worden. Ooit is daar een overste van de Koninklijke Landmacht verschenen, die mij bij de deur liet weten, dat hij zijn neiging om mij in elkaar te slaan maar nauwelijks kon onderdrukken. Toen ik de beste man echter confronteerde met keiharde bewijzen in de afschuwelijke zaak Spijkers-Ovaa*, verliet hij stilzwijgend mijn huis om terug te komen met een enorme slagroomtaart. Om op te eten. Nee, niet voor in mijn gezicht.

Ook ten opzichte van de Schout-bij-nacht, naast Directeur Personeel van de Koninklijke Marine, immers ook lezer van mijn geschriften, heb ik toen uitgebreid verantwoording afgelegd over de inhoud van mijn columns. Hij hoorde een en ander gelaten aan en zei, dat het vanuit zijn positie uiterst moeilijk was om inhoudelijk op mijn betoog te reageren. Daar had ik wel begrip voor. Dus kreeg het gesprek een andere wending. Ik deed een poging om een bijdrage te leveren aan de broodnodige technische innovatie bij de vloot, door Van Rijn op te roepen om weer postduiven in te voeren bij de Koninklijke Marine. “Je bent toch wel een beetje een vreemde vogel”, zei van Rijn. En dat terwijl een marine, die enerzijds stevig investeert in technische vooruitgang, maar daarbij ook haar oude schoenen niet weg gooit, het verste komt. Elektronische oorlogsvoering is niet zelden in staat om de communicatie volledig lam te leggen. En als je dan je heliograaf, je seinvlaggen en je postduiven nog hebt… Kennelijk was ik mijn tijd vooruit met mijn liefde voor antiek (dat ik al vanaf mijn twaalfde jaar verzamel ), want op dit moment kampt de Amerikaanse marine met onmetelijk problemen ten gevolge van hacks en andere elektronische shit. Het lijkt er zelfs op, dat de Russen, de Chinezen of wie dan ook, daarmee een aantal dodelijke aanvaringen hebben weten te veroorzaken tussen Amerikaanse fregatten en grote civiele schepen.

Afgelopen week strandde mijn tweede poging om een bijdrage te leveren aan de innovatie bij defensie. Razend enthousiast gemaakt door het onderstaande besloot ik te reageren.

———————————————————————————————————

Innovatiepartner van Defensie worden?
Ben jij degene, die Defensie aan dat innovatieve idee helpt? Vernieuwen zit ons bij Defensie in het DNA, maar we zien wel eens iets over het hoofd. Daarom zijn we geïnteresseerd in jouw idee, jouw oplossing, jouw ingeving! FRONT is het aanspreekpunt bij Defensie, voor externe én interne initiatiefnemers van innovatie. Word jij onze partner in innovatie? Heb jij een gouden idee? Dan is Defensie geïnteresseerd, of je nu een start up bent of betrokken bij een bedrijf of onderzoeksinstituut. Maar ook als je al jaren bij Defensie werkt. Hoe dan ook: jij bent belangrijk voor Defensie. Je staat open voor vernieuwing en je wilt jouw idee samen met Defensie verder ontwikkelen. FRONT brengt innovatieve mensen en ideeën samen. Onze naam staat voor Future Relevant Operations with Next-generation Technology.

———————————————————————————————————

Dick Berts
dickberts@gmail.com

FRONT
t.a.v. Roy Sillen

Geachte kolonel,
Een van de meest fundamentele problemen van het militair zijn, is, dat het aan de ene kant drils, afgestomptheid en vasthoudendheid vereist, zoals die mij in mijn marinierstijd zijn bijgebracht, maar aan de andere kant een geweldige geestelijke flexibiliteit. Heb je die niet, dan zit je in je Maginotlinie naar het Oosten te staren, terwijl een mobiele vijand gewoon om je heen rijdt.

FRONT is een geweldig initiatief. Mits het ALLE kanten op durft te kijken. Dat betekent, dat je ook fantastische oude technieken bij je project moet durven betrekken. In mijn POTOM (1978) stond de druklamp Petromax nog op het lesprogramma. Dat ding is nog steeds state of the art, met onovertroffen mogelijkheden. Wij hebben hem afgestort (oer stom, zeker wat betreft de derde hoofdtaak van defensie), maar het Duitse Technisches Hilfswerk (Bescherming Bevolking) heeft ze nog op grote schaal in gebruik en terecht! Licht, warmte en als het moet koken met een apparaat.

https://www.lv-bebbst.thw.de/SharedDocs/Bilder/THW-LV-BEBBST/DE/Bilderstrecken/Aktuelles/Meldungen/2013/12/2013_12_20_Weihnachtgruesse/2013_12_20_1_Petromaxlampen.jpg?__blob=wide&v=1

Even wat verschillende voorbeelden: Wat kan een ouderwetse typemachine ineens waardevol worden na een EMP aanval. In mijn boek “Hoe overleef ik een crisis” toon ik aan, dat Nederland zijn nooddrinkwatervoorziening niet op orde heeft. Ooit heb ik een voordracht gehouden voor staatssecretaris Van der Knaap en een deel van de krijgsmacht top over mijn voorstel om de Nationale Reserve met grote hand te bedienen Katadyn waterfilters uit te rusten. Voor enkele miljoenen euro’s heb je heel Nederland dan van een van zijn grootste en minst begrepen gevaren verlost.

https://www.katadyn.com/us/us/257-8016389-katadyn-expedition

Een andere mega ramp is het afstorten van mobiele veldkeukens door defensie. Daarmee kun je bij grootschalige rampen (en die zijn overal in het Koninkrijk mogelijk en niet alleen op Sint Maarten) de burgerbevolking van eten voorzien door een aardappelveld leeg te trekken etc. Met diepvriesmaaltijden en noodrantsoenen is je capaciteit veel beperkter.

Tenslotte hoop ik niet, dat ik u als verbindelaar moet wijzen op het nut, dat een draad veldtelefoon nog steeds heeft. Juist nu!

Innovatie of antiek? Het is EN EN en niet OF OF! Alleen op die manier kom je tot de best denkbare krijgsmacht.

Met hartelijke groet,

Dick Berts

———————————————————————————————————

Denktank FROOT

(Future Relevant Operations with Old-generation Technology)

Nabrander;  Uit de serie militaire successen van de antiquair:

Hypermodern fregat USS Samuel B. Roberts uitgeschakeld door een antieke Kuifje mijn met stekels (kosten ongeveer 100 euro).

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Samuel_B_Roberts_damage.jpg

Boek:
https://www.bol.com/nl/p/hoe-overleef-ik-een-crisis/1001004011814344/?Referrer=ADVNLGOO002044-TS4CLUVT6GHG2-59109165352&gclid=EAIaIQobChMItpCPpMjI1QIVhL3tCh23rQzDEAAYASAAEgIAaPD_BwE

———————————————————————————————————

Front@mindef.nl

Beste heer Berts,

Bedankt voor jouw email en het inzicht, dat oude technieken ook nu een helpende hand kunnen bieden. Daar heb je zeker een punt.

Met vriendelijke groet,

Ankje Hovinga

———————————————————————————————————

Tegen defensie zou ik willen zeggen: zelfs een stilstaande antieke klok heeft twee keer per dag gelijk.

* Voor de liefhebbers: De zaak Spijkers-Ovaa

https://robscholtemuseum.nl/rob-scholte-de-schreeuw-detail/

De toenmalige Inspecteur Generaal der Krijgsmacht Luitenant-generaal A.P. van Baal heeft mij in het openbaar bedankt voor mijn inzet bij de zaak Spijkers-Ovaa. Spijkers en Ovaa ontvingen uiteindelijk een miljoenen schadevergoeding (ondanks het feit, dat de hoogste rechter had bepaald dat ze daar geen recht op hadden, een unicum) en een koninklijke onderscheiding.

5 Comments

  1. Mooi stuk tezamen met alle aanhangsels Dick Berts; ‘Stof tot nadenken !’.
    Complimenten en respect,
    Judge X

  2. Dank je Judge. Ik val in herhaling geloof ik, maar vind het altijd geweldig om een clash met iemand te hebben, waar dan even later niets van blijft hangen. Ook respect voor jou.

  3. Goed stuk Dick, het is waar gooi nooit je ouwe schoenen weg voordat.
    Ja jij bent wel kritisch maar is altijd te onderbouwen en Rob wordt daar mee geconfronteerd zonder enige onderbouwing, doorgaan.

  4. Doorgaan? Jawel HTD.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.