Dick Berts – ALLEEN DE MENTALITEIT VAN MARGARET THATCHER KAN VOORKOMEN DAT WE EEN TURKS KALIFAAT WORDEN

Het oppakken van Ebru Umar vanwege wat lichte kritiek op Recep Tayyip Erdogan, heeft me diep geraakt. Heel diep zelfs. Ik zat letterlijk te trillen achter mijn bureau. Samen met Theo van Gogh en Ebru Umar schreef ik voor de website “De Gezonde Roker”. Theo een mes in zijn rug en Ebru opgepakt. Van mijn zelfbeeld als uiterst kritisch (voormalig) journalist is niets meer over. Ook ik ben een wegkijkend dom schaap geweest.

“Als Ebru Umar niet vrijkomt, moet de beuk erin”, twitterde Erik de Vlieger. En hij heeft gelijk. Wegkijken is geen optie meer, want dit heeft niets meer met belediging of wat dan ook te maken, het is de intimidatie waarmee fascisten hun veroveringsoorlogen beginnen. Joost Niemoller schreef: “Turkije wil een project in Dresden over Armeense genocide verbieden. Erdogan beschouwt ons als kolonie”. B. Mondria reageerde met: “Laten we maar hopen dat het Anne Frankhuis niet tegen de vlakte moet”.

Het is geen toeval dat er een Nederlandse columniste werd opgepakt, juist op het moment dat Nederland voorzitter is van de EU en Timmermans, Tusk en Merkel op bezoek waren in Ankara. Grove machtspolitiek, waarbij de complete EU door Turkije onmetelijk voor schut werd gezet. Dankzij de slapte van Rutte kan de Turkse geheime dienst binnenkort ook hier in Nederland visumvrij komen intimideren. En dat gaat gebeuren ook. Er weer gaat de politiek daar niks tegen doen. Totdat de Turkse tanks uiteindelijk bij Maastricht ons land binnenvallen.

Een lichtpuntje was de onmetelijke verontwaardiging die gisteren op Twitter ontstond over het oppakken van Ebru. De gevestigde media lieten het daarbij weer eens grotendeels afweten. Kennelijk begint Mark Rutte door te krijgen, dat het volk aan de lopende band negeren niet zonder risico voor hem is. Meerdere telefoontjes naar Ankara hebben er voor gezorgd, dat de gevangenis van Ebru vergroot is tot Turkije zelf. Mogelijk slechts tijdelijk om de enorme druk van de ketel te halen.

In zijn gedicht op het monument voor de gevallenen op de Grebbeberg waarschuwt J.C. Bloem toekomstige generaties voor de enorme kwetsbaarheid van onze vrijheid ten opzichte van de veroveringsdrang van machtswellustelingen;

“Vijf dagen- en de vrijheid ging verloren.
Vijf jaren- en eerst toen werd zij herboren.
Zo moeilijk triomfeert gerechtigheid.
Aan dit besef zij deze grond gewijd”.

Vanwege een paar onschuldige woorden dreigt Ebru Umar haar vrijheid niet vijf jaar aan fascisten te verliezen, maar levenslang. Misschien krijgt Rutte Ebru vrij, na geheime concessies in het grote pokerspel dat we samen met onze vrijheid aan het verliezen zijn. Mannen als Hitler en Erdogan verkeren nog in een dierlijke fase. Voor hen is het eten of gegeten worden. Daar als fatsoensmens boven proberen te staan betekent je ondergang. Overleven doe je alleen door je kracht te tonen. Ik adviseer Rutte dan ook, om de Turkse consulaten in Nederland te sluiten. Die zijn immers al ontaard in Gestapo kantoren, van waaruit Nederlandse burgers in de gaten gehouden en onderdrukt worden.