Dichtbijredactie (De Duinstreek) – Hoge gast in Kranenburgh

BERGEN NH – Bij de Kunst10daagse horen, naast de talloze ‘gewone’ bezoekers, ook enkele autoriteiten. Ronald Plasterk was, in zijn toenmalige functie van minister van Cultuur, de laatste hoge ambtsdrager die deze topmanifestatie bezocht. Afgelopen vrijdag arriveerde de tweede autoriteit in de persoon van Thimothy Broas, ambassadeur van de Verenigde Staten. Opende Plasterk indertijd de totale Tiendaagse, de ambassadeur beperkte zich tot de feestelijke opening van één expositie, Gold Diggers van fotograaf Ernest Selleger, in restaurant Fabbrica (Oranje route, nr 24; dagelijks vanaf 17.00 uur).

De komst van Thimothy Broas was met weinig publiciteit aangekondigd. Er waren daarom, afgezien van het ontvangstcomité, slechts weinigen ter begroeting aanwezig. De ontvangst door de burgemeester, de museumdirecteur en enkele stafleden was er niet minder hartelijk om. Tot het comité hoorde ook Elske Doets, de Bergense directeur van reisspecialist Jan Doets America Tours, die het Amerikaanse bezoek tot stand bracht. Na enkele welkomstwoorden hoorde het gezelschap in museumrestaurant Krancafé bij de welkomstkoffie iets over de geschiedenis van Kranenburgh. Vervolgens nodigde directeur Kees Wieringa zijn gasten uit voor een rondleiding, waarbij hij beeldhouwer Gerard van der Leeden bij diens indrukwekkende beeldenexpositie aan de ambassadeur voorstelde. Deze luisterde aandachtig naar de uitleg van de Bergenaar en toonde veel interesse voor diens beelden. Ook de verrassende expositie De Bomen van Buisman van Sjoerd Buisman, evenals de tentoonstelling van Herman van Veen (in het souterrain) werden bezocht (Blauwe route, nr 34, dagelijks 11.00-17.00 uur).

Ernest Selleger
De Amerikaanse bezoeker, Hetty Hafkamp en Elske Doets begaven zich na hun museumbezoek naar het restaurant van Paul de Wit. Thimothy Broas voelde zich hier meteen thuis vanwege de tientallen foto’s van grootse Amerikaanse berglandschappen, die Ernest Selleger in maart 2015 in Nevada maakte en die hier op flink formaat de wanden sieren. Nadat de ambassadeur de expositie Gold Diggers officieel had geopend, schonk de fotograaf hem een van zijn professionele foto’s op kleiner formaat. Daarna vertelde Selleger de Amerikaan honderduit over zijn avontuurlijke fotosafari door het adembenemende landschap. Rond 17.30 uur, op de allereerste dag van de Kunst10daagse, vertrok de Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleder weer naar Den Haag.

Dichtbij, 19 oktober 2015

http://www.dichtbij.nl/groot-alkmaar/regionaal-nieuws/artikel/4170694/hoge-gast-in-kranenburgh-.aspx

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image