DHFOTO – Documentaire over Rob Scholte in première op Nederlands Film Festival

Premiere ‘Rob Scholte Museum Tijdelijk Gesloten,’ rechts Roy Dames (foto DHFOTO)

Documentaire over Rob Scholte in première op Nederlands Film Festival

Utrecht – De documentaire “Rob Scholte Museum Tijdelijk Gesloten” van Roy Dames ging zaterdagavond in première in Pathé in Utrecht. Deze indringende beeldreportage gaat over het begin van het Rob Scholte Museum in Den Helder tot het tot dan toe bekende einde ervan.

De maker Roy Dames was tijdens de ontruiming in het museum aanwezig en werd zelfs gearresteerd. De documentaire zat vol met beelden van Den Helder. Ook de toenmalige raadsleden en burgemeester waren geregeld in beeld. De documentaire ging in première tijdens de 40e editie van het Nederlands Film Festival en maakt kans op een Gouden Kalf.

De begeerde Gouden Kalveren van Filmfestival Utrecht (foto Twitter)

Halsstarrig

Hoewel de maker altijd achter het behouden van het Rob Scholte Museum heeft gestaan, kwam hij aan het einde van de opnameperiode toch ook wel tot de slotsom, dat beide partijen halsstarrig en weinig toegeeflijk waren. “Dat het museum ooit nog op die plek weer open gaat, zoals Scholte aan het einde van de documentaire nog aangeeft, behoort volgens mij niet meer tot een reële mogelijkheid”, vertrouwde Dames aan de selecte groep bezoekers van de première toe. Rob Scholte was zelf niet aanwezig, dit werd betreurd, maar een reden werd niet gegeven.

De documentaire is een mooi document met beelden van een jonge kunstenaar Rob Scholte tot een wanhopige Scholte aan het einde van de documentaire. Hoewel de procedures en verkoop van de in beslag genomen kunstwerken nog lopen werd de moeilijke relatie van de kunstenaar en de verschillende politici van de gemeente Den Helder goed in beeld gebracht. Dames heeft Scholte zo’n drie jaar gevolgd en heeft daarbij vaak de kunstenaar van zeer dichtbij in beeld gebracht. De wanhoop en boosheid voel je als publiek bijna fysiek aan.

Jeffrey Bakker met wat overbleef van zijn foto, nadat die door Dames met een Tijdelijk Gesloten bord werd overgeplakt (foto DHA)
Rob Scholte bidt voor Den Helder, terwijl Marc Nihot vergeefs protesteert (foto Jeffrey Bakker)
Een lege zaal bij de première van Rob Scholte Museum Tijdelijk Gesloten vanwege het Corona Virus (foto DHFOTO)

Arrestatie

De dag van de ontruiming is ook in beeld gebracht. De momenten, dat Scholte en de andere aanwezigen de politie zien komen tot het moment, dat die de deur openbreken kun je de spanning, die er hangt, bijna voelen. De documentairemaker beriep zich op persvrijheid en werd gearresteerd voor het niet voldoen aan een vordering om de plaats te verlaten. De camera gaat naar de grond tijdens deze arrestatie, wat de kijker een behoorlijk beklemmend gevoel geeft. Beelden van een omstander van deze arrestatie maken dit toch wel een uniek inkijkje tijdens deze ontruiming.

Terwijl Scholte buiten in discussie is met de politie komt zijn vrouw naar buiten met wat persoonlijke bezittingen en de huisdieren. Of de ontruiming terecht is of niet, dit is toch wel een ontluisterend beeld om te zien. Na de ontruiming volgt Dames de kunstenaar nog een periode en daarin wordt toch wel pijnlijk duidelijk wat een impact dit op de mens Scholte en zijn familie heeft.

Filmposter

De fotografen van Den Helder in Beeld behoorden tot de 25 genodigden in Pathé Utrecht (Corona Virus maatregelen lieten niet meer gasten toe). Fotograaf Jeffrey Bakker maakte de foto, die op de filmposter is gebruikt is door de documentairemaker. Zij waren overigens de enige twee gasten uit Den Helder.

Den Helder Actueel,

Reacties

Harmanus J Johansen Jr
Wat een verschrikking voor de heer Scholte en het drama duurt voort.

Peter
27 september 2020 At 10:51
Niet alleen voor de heer Scholte. 😉

Peter
27 september 2020 At 10:46
Denk, dat het een erg éénzijdig beeld zal geven pro Scholte, en het commentaar over dat het een ontluisterend beeld is, dat zijn vrouw met wat spul en dieren naar buiten komt, is redelijk overbodig, bij elke ontruiming, die je op TV ziet, is dit namelijk het geval, deze casus is niet anders dan andere.

Zus
28 september 2020 At 09:48
Ik ben zo langzamerhand erg ‘”Scholte moe”.
Scholte: The Never Ending Story………………………………

Marcel de Knijf
28 september 2020 At 09:58
Elke normaal bestuurde gemeente zou alles op alles gezet hebben om dit museum op haar grondgebied te hebben en te houden. Maar door welke krachten Den Helder bestuurd wordt weten we toch al lang!

Loes Vermeer-Lagerveld
28 september 2020 At 23:40
De integere en beminnelijke en ook betrokken filmer Roy Dames zal ongetwijfeld een indringende documentaire hebben ingezonden naar het Nederlands Filmfestival. Deze filmer is bekend om zijn mooie documentaires en kennelijk heeft hij in deze tragedie iets aan de kaak willen stellen. Met name het meer dan onbehoorlijk optreden van de gemeente jegens Rob Scholte en zijn gezin. Het is niet voor niets, dat de gemeente in hoger beroep is gegaan van het vonnis van de rechtbank Alkmaar in deze zaak waarin de rechtbank heeft uitgesproken, dat deze zelfde gemeente ten opzichte van Rob Scholte ONRECHTMATIG heeft gehandeld. Kennelijk voelt de gemeente de bui al hangen vandaar het ingestelde hoger beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam. Het is gemakkelijk procederen met gemeenschapsgelden. Gezien het feit, dat deze documentaire in den lande weer een negatief beeld zal oproepen over het bestuur in Den Helder, zou de gemeente er goed aan doen deze zaak op een meer dan behoorlijke wijze op te lossen. Of men nu voor of tegen Rob Scholte is en Rob voor sommige partijen wellicht niet altijd even gemakkelijk is, doet niet ter zake. Iedere burger dient door de overheid op een behoorlijke en beschaafde wijze te worden behandeld, dus ook Rob Scholte…

GH
29 september 2020 At 09:40
U stelt dat alleen de gemeente Den Helder blaam treft in deze onverkwikkelijke geschiedenis, maar de ‘integere en beminnelijke en ook betrokken’ filmer Roy Dames, zoals u hem noemt, kwam aan het eind van de opnameperiode tot de slotsom, dat beide (!) partijen halsstarrig en weinig toegeeflijk waren. Als Rob Scholte het een beetje slimmer had gespeeld, zou hij nu nog een museum in Den Helder hebben gehad, maar nee, meneer wilde voor een dubbeltje op de eerste rang zitten…

Ferry
29 september 2020 At 13:52
Het lijkt mij wel een film om in Den Helder te tonen en misschien leuk idee daarbij is om de voormalige burgemeester en fanclub daarbij uit te nodigen.
Kunnen ze nog fijntjes nagenieten van het geheel.

https://denhelderactueel.nl/2020/09/documentaire-over-rob-scholte-in-premiere-op-nederlands-film-festival/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=DHFOTO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roy+Dames
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nederlands+Film+Festival
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pathé+Utrecht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tijdelijk+Gesloten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gouden+Kalf
https://robscholtemuseum.nl/?s=ontruiming

2 Comments

  1. Binnenkort kan Roy Dames de documentaire “Gemeente Den Helder langdurig gesloten” komen maken.

  2. Niet vergeten dat Rob Scholte een zeer belangrijke naoorlogse kunstenaar is en dat blijft.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.