DHA – Sloop Odeklonje + Samen bouwen aan DH – Nieuwediepers + Casper Duin – Dieven stelen leiding en kranen leegstaande panden + Supermarkt Spoorstraat + Bethelkerk? + Tops

Sloop Odeklonje en omgeving begonnen

Den Helder – Heel wat Nieuwediepers zullen herinneringen hebben aan bar dancing Odeklonje op de kop van de Koningstraat. Het zal bij herinneringen blijven, want ‘de Ode’, zoals de zaak in de volksmond werd afgekort, verdwijnt op die plek. De firma Oosterbeek is begonnen met de sloop van het gebouw.

Ook enkele aanpalende panden, waaronder de vroegere Citadel, worden gesloopt. Zodra de planologische procedure is afgerond en eventuele grondsanering voltooid, wordt volgend jaar begonnen met de bouw van nieuwe woningen, passend in de vooroorlogse sfeer, die de Koningstraat ooit had.

Het project maakt onderdeel uit van de transformatie van Koningstraat en noordelijk deel van de Spoorstraat tot een aantrekkelijk woongebied.

Samen bouwen aan Den Helder
https://www.facebook.com/samenbouwenaandenhelder/

Den Helder Actueel, 21 november 2019

Reacties:

RB
21 november 2019 at 11:37
Mooi, weg die zooi, plaats maken voor knappe panden.

Jeroen
21 november 2019 at 14:13
Dat daar in het verleden nog nooit brand is uitgebroken is een godswonder.

Juul
22 november 2019 at 02:49
Voordat men met de grond gaat beginnen te verplaatsen als dat mag voor de zekerheid de bewoners in de omgeving evacueren .

RB
22 november 2019 at 10:05
Wat is dat nu weer voor overdreven gedoe? U laat zich helemaal gek maken, code rood code rood…

https://denhelderactueel.nl/2019/11/sloop-odeklonje-en-omgeving-begonnen/

Heel wat Nieuwediepers

Voormalig dichtgetimmerd Odeklonje,, klaar voor de sloop (foto George Stoekenbroek)

Voormalig dichtgetimmerd Odeklonje, klaar voor de sloop (foto George Stoekenbroek)

Heel wat Nieuwediepers zullen herinneringen hebben aan bar dancing Odeklonje op de kop van de Koningstraat. Het zal bij herinneringen blijven, want ‘de Ode‘, zoals de zaak in de volksmond werd afgekort, verdwijnt op die plek. De firma Oosterbeek is begonnen met de voorbereidingen voor de sloop van het gebouw. Ook enkele aanpalende panden, waaronder de vroegere Citadel, worden gesloopt. Zodra de planologische procedure is afgerond en eventuele grondsanering voltooid, wordt volgend jaar begonnen met de bouw van nieuwe woningen, passend in de vooroorlogse sfeer, die de Koningstraat ooit had. Het project maakt onderdeel uit van de transformatie van Koningstraat en noordelijk deel van de Spoorstraat tot een aantrekkelijk woongebied.

Facebook, 21 november 2019, 11:55

https://www.facebook.com/samenbouwenaandenhelder/photos/pb.928255127195148.-2207520000.0./2762357060451603/?type=3&theater

Dieven stelen zelfs leidingwerk en kranen uit leegstaande panden in centrum Den Helder

Dichtgetimmerde panden in de Koningstraat (foto George Stoekenbroek)
Dichtgetimmerde panden in de Koningstraat (foto George Stoekenbroek)

Den Helder – Veel inwoners beklagen zich over de dichtgetimmerde panden aan de Koningstraat en Spoorstraat. Dat is gedaan uit veiligheidsoverwegingen, zo blijkt.

Want de voorbije maanden zijn de leegstaande panden in het centrum ten prooi gevallen aan inbrekers. Die de gebouwen volledig leeg hebben geroofd en daarbij zelfs het leidingwerk en kranen buit maakten. Woningstichting heeft hiervan aangifte gedaan, zo meldt woordvoerder Sander Quartel.

Op verschillende plekken in de Koning en Spoorstraat hebben we uit veiligheidsoverwegingen leegstaande panden dicht laten zetten. Redenen voor het dichtzetten waren enkele inbraken, waarbij onder andere leidingwerk was gestolen uit het pand. Dit zou tot onveilige situaties kunnen leiden. Om dit voor te zijn hebben we uit voorzorg de panden dicht gemaakt. Om het geheel toch wat op te fleuren plaatsen we op diverse plekken foto’s, zoals bij de Marktkraam in de Spoorstraat.”

Veel panden aan de Koning en Spoorstraat staan al geruime tijd leeg. In afwachting van de ontwikkeling van woningen op die plek. De Koningstraat moet een woonstraat worden.

Maar wel levendig blijven, dus geen straat waar iedereen in de ochtend naar het werk gaat en ’s avonds terug komt“, vertelde Ronald den Boer (Woningstichting) tijdens de bijeenkomst Stedelijke Vernieuwing in De Kampanje. “Denk aan een buurtcafé of een jonge ondernemer ,die vanuit huis werkt. Nee, geen coffeeshops.”

Helderse Courant, 22 november 2019, 07:15

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191121_42520549/dieven-stelen-zelfs-leidingwerk-en-kranen-uit-leegstaande-panden-in-centrum-den-helder

Onder meer Albert Heijn en Jumbo tonen interesse in nieuwe supermarkt aan Spoorstraat in Den Helder

Het door Aannemingsbedrijf Tuin en Gemeente Den Helder vernielde Rob Scholte Museum (foto Staf RSMuseum)

Het door Aannemingsbedrijf Tuin en Gemeente Den Helder vernielde Rob Scholte Museum (foto Staf RSMuseum)

Den Helder – Er zijn meerdere gegadigden voor de mogelijk nieuwe supermarkt, die er moet komen op de plek van de voormalige H&M in de Kroonpassage.

Dat meldt Zeestad directeur Ferdinand Vreugdenhil, die met diverse partijen in gesprek is over de invulling van de 1.900 vierkante meter aan ruimte, die is voorzien voor een supermarkt. Volgens Vreugdenhil zijn er meerdere scenario’s. Een daarvan is een uitbreiding van de huidige Albert Heijn aan het Julianaplein tot een grote supermarkt. “Maar in de schets staat inderdaad een ’supermarkt 1’ en ’supermarkt 2’. Die gaat uit van het scenario, dat AH blijft zitten op de huidige plek en dat een andere supermarkt komt op de plek van H&M. Jumbo is een van de gegadigden, maar niet de enige.”

Volgens de plannen van Zeestad is er aan de Spoorstraat, naast de toekomstige supermarkt, nog plek voor drie winkels. Deze ruimte komt vrij met het verdwijnen van de oprit naar het parkeerdak en het nisje, waar de supermarkt nu wordt bevoorraad. Zeestad presenteerde eerder deze week plannen voor een halvering van de huidige Kroonpassage. Met een parkeerterrein tussen de winkels aan de Spoorstraat en de achterzijde van het voormalige V&D gebouw aan de Beatrixstraat. In totaal komt er ruimte voor 144 auto’s, vijftig meer dan nu. Met de ingreep in de Kroonpassage en de aanpassing van het V&D pand verdwijnt er zesduizend vierkante meter winkelruimte in het centrum.

Helderse Courant, 22 november 2019, 16:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191122_53729893/onder-meer-albert-heijn-en-jumbo-tonen-interesse-in-nieuwe-supermarkt-aan-spoorstraat-in-den-helder

Stadspark van station tot zeedijk in Den Helder, maar wat gebeurt er dan met de Bethelkerk?

De Bethelkerk te Den Helder in aanbouw, 1997, ter vervanging van het oude kerkgebouw aan de Spoorstraat (foto Regionaal Archief Alkmaar)

De Bethelkerk te Den Helder in aanbouw, 1997, ter vervanging van het oude kerkgebouw aan de Spoorstraat (foto Regionaal Archief Alkmaar)

De Bethelkerk te Den Helder in huidige staat (foto bethelkerkdenhelder.nl)

De Bethelkerk te Den Helder in huidige staat, 2017 (foto bethelkerkdenhelder.nl)

Den Helder – Met de wens van Zeestad om in Den Helder een aaneengesloten stadspark te realiseren van station tot zeedijk, dringt de vraag zich op: wat gebeurt er met de Bethelkerk?

Voorzitter Hans Egner van de Protestantse Kerken in Den Helder, waartoe ook de Vredeskerk en de Johannes kapel behoren, is bekend met de wens van Zeestad.

Er is over gesproken, meer niet. Aan onze kant ligt er geen concreet plan. We hebben het ook niet in beraad. We hebben drie kerken en het is niet ondenkbaar, dat er op termijn een gaat verdwijnen. Dan lijkt het mij logisch om de jongste het langst te laten staan. Dat is de Bethelkerk. Die staat er ’pas’ 25 jaar. Kijk, als Zeestad met een voorstel komt, dan zullen we dat in beraad nemen. Laat ze met een voorstel komen. Dan zullen wij dat bespreken in het bestuur. Het is nu te vroeg om daar iets over te roepen, zonder de achterban te hebben geraadpleegd. Ik begrijp, dat er nog twee hobbels te nemen zijn voor een doorgetrokken stadspark. De kerk en het gebouw met McDonald’s en de Vishandel. Persoonlijk vind ik het fantastisch wat Zeestad en Woningstichting allemaal doen in het centrum.”

Directeur Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad heeft een iets andere lezing. “We hebben wel eens met elkaar gesproken over de toekomst van de Bethelkerk en naar mijn weten heeft het bestuur dit in beraad. Het is hun eigendom, dus wij wachten hun besluit af. Er zijn drie varianten. Ze blijven op de huidige plek of ze blijven daar in afgeslankte vorm, waardoor je een breder stadspark krijgt. Of de meest radicale variant: sloop van de Bethelkerk.”

Helderse Courant, 22 november 2019, 19:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191122_37376067/stadspark-van-station-tot-zeedijk-in-den-helder-maar-wat-gebeurt-er-dan-met-de-bethelkerk

De coffeeshop, die er niet als zodanig uitziet: het nieuwe onderkomen van Tops op Koningsplein in Den Helder

Een impressie van het toekomstige onderkomen van coffeeshop Tops (foto Kapitein Jacobs Kapitein Architecten)

Een impressie van het toekomstige onderkomen van coffeeshop Tops (foto Kapitein Jacobs Kapitein Architecten)

Den Helder – Een coffeeshop die er niet als zodanig uitziet, met daarboven twee appartementen. Dat is het idee achter het in aanbouw zijnde pand aan het Koningsplein, waar coffeeshop Tops gaat zitten.

Dat de impressie van het statige, okergele gebouw niet direct het beeld van een coffeeshop oproept, dat is volgens Woningstichting en architect Duco Kapitein nou net de bedoeling. “Al kun je je natuurlijk afvragen hoe een typische coffeeshop er dan uitziet. Ik weet het niet’“, reageert Kapitein met een lach. “En er zijn natuurlijk gemeentelijke regels, die voorschrijven, dat er geen grote neonborden op de gevel mogen zijn met een knipperende tekst ’coffeeshop’. Zonder dollen: bij een nieuw pand is het het idee, dat je dat voor misschien wel honderd jaar bouwt. Het is niet gezegd, dat er over vijftig jaar nog steeds een coffeeshop in zit. Dus wil je iets neerzetten, waarmee je meerdere kanten op kunt. Mogelijk wordt het ooit een woning of kantoor.’”

De driehoekige vormen bovenin zijn een verwijzing naar de stijl, die de Helderse bouwmeester Roelof Kastelijn begin vorige eeuw hanteerde. Het pand is een samenvoeging van twee gebouwen. In een daarvan was voorheen café Klein Kras gevestigd. Daarnaast, in het voormalige belastingkantoor, komen drie huurwoningen.

Leger des Heils woordvoerster Sheila Slob reageert verrast op de impressie van het pand, dat pal naast dat van het ’Leger’ staat. “Voor ons is het heel lang stil geweest over de komst van een coffeeshop. Ik dacht eigenlijk, dat het van de baan was. Dit verrast me. Of we hiertegen in verweer komen? Dat ga ik bespreken met de directie. We handhaven ons standpunt. Dit is de kat op het spek binden. Wij helpen mensen met een verslavingsachtergrond en dan komt er naast ons een coffeeshop. Dan hoeven ze er wel heel weinig moeite voor te doen om aan een joint te komen.”

Helderse Courant, 22 november 2019, 17:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191122_42087471/de-coffeeshop-die-er-niet-als-zodanig-uitziet-het-nieuwe-onderkomen-van-tops-op-koningsplein-in-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Odeklonje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Spoorstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stedelijke+Vernieuwing
https://robscholtemuseum.nl/?s=Albert+Heijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jumbo
https://robscholtemuseum.nl/?s=H%26M
https://robscholtemuseum.nl/?s=V%26D
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kroonpassage
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beatrixstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bethelkerk
https://robscholtemuseum.nl/?s=coffeeshop
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tops
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Duco+Kapitein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roelof+Kastelijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leger+des+Heils