DHA – Autoschade brandstichting + Hedzer Faber – Ziekenhuis + Ronald Boutkan – Vuurwerk slachtoffers + NHD – Autobrand + Marischka de Jager – Gezinnen gedupeerd + DHA – In de Schooten

Autoschade door mogelijke brandstichting

Den Helder – Vermoedelijk brandstichting heeft maandagavond een auto flink beschadigd. Het voertuig stond geparkeerd op een parkeerterrein aan de Nieuwstraat in Den Helder. De vermoedelijke oorzaak is brandstichting door vuurwerk. De brand werd tegen 23.00 uur ontdekt.

De auto, die geparkeerd stond op een invalidenparkeerplaats, had twee raampjes op een kier openstaan en waarschijnlijk is er iets naar binnen gegooid. Kort daarvoor was op het plein jeugd met vuurwerk aan de gang. De brandweer heeft de smeulende achterbank nat gemaakt via het achterraam en de achterklep.

Een berger heeft de auto afgevoerd.

Den Helder Actueel, 30 december 2019

https://denhelderactueel.nl/2019/12/autoschade-door-mogelijke-brandstichting/

Volle bak in het ziekenhuis

Twee vuurwerkslachtoffers, branden en toch ’een relatief rustige jaarwisseling.’

Den Helder De spoedeisende hulp (SEH) van het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder en Alkmaar moest deze jaarwisseling alle zeilen bijzetten.

Zo ligt de spoedeisende hulp in Den Helder momenteel helemaal vol en zagen we in Alkmaar gedurende de nacht 26 patiënten, waarvan een groot aantal hoog complexe zorg nodig heeft en nog in het ziekenhuis verblijft“, meldt woordvoerster Rinske de Wit.

In een aantal gevallen gaat het om vuurwerkslachtoffers. In Den Helder ging het om een persoon met handletsel en een met hand en oogletsel.

Een van deze patiënten had dusdanig handletsel, dat deze patiënt naar Alkmaar is overgebracht. Mogelijk wordt die dubbel geteld. In Alkmaar zijn zeven vuurwerkslachtoffers behandeld (drie met oogletsel, twee met handletsel en slachtoffers, die gewond raakten aan hun rug of oor). Dit is hetzelfde aantal als vorig jaar.

In elk van de ziekenhuizen werden twee mensen met alcoholvergiftiging binnengebracht. Ook dat zijn gebruikelijke cijfers voor de ziekenhuizen.

In Tuitjenhorn werd een 27 jarige vrouw mishandeld toen ze jongens aansprak op hun gedrag met het afsteken van vuurwerk. Verder is deze jaarwisseling in relatief rustig verlopen, dat is het beeld bij de Noordkop gemeenten.

Er waren diverse buiten en containerbrandjes, voor zover bekend zonder ernstige gevolgen. Den Helder rept van een stuk of tien containerbrandjes en een vermoedelijk door vuurwerk weggeblazen putdeksel. In Mercurius (Boatex) ging een scooter in vlammen op.

Bij de gemeente Den Helder kwamen in de loop van oudjaarsdag al tientallen meldingen binnen bij de vuurwerktelefoon. De meeste uit Julianadorp, De Schooten en de Visbuurt. Drie jongeren hebben een Halt straf gekregen voor het voortijdig afsteken van vuurwerk, een volwassene kreeg een boete.

In Hollands Kroon staat de balans vooralsnog op zeven opgeblazen boender bakken (grote vuilnisbakken), een bammes bak, een hondenpoep bak en een verkeersbord. Bij elkaar goed voor een schadepost van zo’n vijfduizend euro. De verwachting is, dat dit nog oploopt, al is het maar, omdat schade aan straatkolken zich over het algemeen later openbaart.

De hulpdiensten moesten in totaal 264 keer in actie komen in Noord Holland Noord. Op Texel trok een grote afvalbrand aan de Warmoesstraat in Den Burg bekijks. Een pallet en vuurwerkafval brandden daar op. Meerdere brandweereenheden werden ingezet om de berg te doven.

Strafrechtadvocaat Jan Jorna uit Den Helder had Nieuwjaarsdag piketdienst en ook hij rept vanuit het politiebureau van een rustige jaarwisseling. Met enige ironie: “Slechts tien van de twaalf cellen zijn bezet. Valt alles mee.’”

Helderse Courant, 2 januari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Ziekenhuis meldt twee Helderse vuurwerkslachtoffers

Den Helder – De jaarwisseling in Den Helder is relatief rustig verlopen, al meldt de Noordwest Ziekenhuisgroep wel drukte op de spoedeisende hulp. Er waren verder veel kleine brandjes (vooral afvalcontainers), maar ernstige vuurwerkincidenten hebben zich niet voorgedaan. De Noordwest Ziekenhuisgroep meldt voor wat betreft de vuurwerkslachtoffers en alcoholgebruik, zowel in Alkmaar als Den Helder, een vergelijkbaar beeld als rond de vorige jaarwisseling.

In Alkmaar zijn zeven vuurwerkslachtoffers behandeld (drie oog, twee hand, één rug en één oor). Dit is hetzelfde aantal als vorig jaar. “Daarnaast hebben we twee personen met alcoholvergiftiging gezien, vorig jaar één”, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

In Den Helder zijn twee vuurwerkslachtoffers gezien, één hand en één hand en oogletsel. Een van deze patiënten had dusdanig handletsel dat deze patiënt naar Alkmaar is overgebracht. “Mogelijk tellen we deze dubbel. In Den Helder daarnaast nog twee patiënten met alcoholvergiftiging. Vorig jaar waren dit er drie.

Niet rustig

Toch kunnen we niet spreken van een rustige jaarwisseling op onze spoedeisende hulp”, aldus de woordvoerster. “Beide locaties hebben heel veel andere (ernstige) patiënten gezien. Zo ligt de spoedeisende hulp in Den Helder momenteel helemaal vol en zagen we in Alkmaar gedurende de nacht 26 patiënten, waarvan een groot aantal hoog complexe zorg nodig heeft en nog in het ziekenhuis verblijft.”

Door de mist was van het vuurwerk overigens niet al te veel te zien. De kruitdampen maakten het zicht nog minder, waardoor het vooral voor de afstekers zelf een verlichte avond was.

Den Helder Actueel, 1 januari 2020

https://denhelderactueel.nl/2020/01/ziekenhuis-meldt-twee-helderse-vuurwerkslachtoffers/

Twee auto’s uitgebrand in Den Helder, politie vermoedt brandstichting

Twee auto’s zijn uitgebrand aan de Pieter Straatlaan in Den Helder (foto NHD)

Twee auto’s zijn uitgebrand aan de Pieter Straatlaan in Den Helder (foto NHD)

Den Helder – Twee auto’s zijn in de nacht van woensdag op donderdag uitgebrand aan de Pieter Straatlaan in Den Helder.

De brandweer wist de brand te blussen, maar de auto’s waren niet meer te redden.

Tussen de twee brandende auto’s stonden twee auto’s, die niet in brand stonden. De politie vermoedt brandstichting en gaat onderzoek doen.

Helderse Courant, 2 januari 2020, 07:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200102_93324351/twee-auto-s-uitgebrand-in-den-helder-politie-vermoedt-brandstichting

Weer twee auto’s in vlammen op: twee gezinnen gedupeerd in De Schooten Den Helder

Den Helder – Het gezin Oz ligt er op tijd in die eerste avond van het nieuwe jaar. De dag ervoor was het tenslotte best laat geworden. Maar even voor twee uur ’s nachts wordt Kelly Oz wakker van een luide knal.

Wie gaat er nu nog met vuurwerk aan de gang, denk je dan nog.” Als ze buiten oranje licht opmerkt, gaat ze kijken en ziet ze al gauw, dat de auto van de buren in brand staat. “En dan zie ik pas, dat de vlammen ook uit onze eigen auto slaan.” Ze belt de brandweer, maakt haar man Murat wakker en nog voordat ze haar kleren goed en wel aan heeft, is de brandweer al in de straat. De auto, een zwarte Mercedes, is niet meer te redden.Gelukkig was het een diesel“, zegt Murat de ochtend na het incident. “Als het een benzineauto was geweest, was de hele gevel misschien wel weggeblazen. Daar moet je toch niet aan denken. Gelukkig is er nu niemand gewond geraakt.” Bij beide auto’s is de brand ontstaan bij de tankdop. Het vermoeden is dan ook groot, dat er sprake moet zijn geweest van brandstichting. Er stonden nog twee andere auto’s tussen, dat maakt het ook wel apart.

Helderse Courant, 2 januari 2020, 14:25

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200102_51140680/weer-twee-auto-s-in-vlammen-op-twee-gezinnen-gedupeerd-in-de-schooten-den-helder

Auto’s uitgebrand in De Schooten

Auto's uitgebrand in de Schooten (foto DHA) (1)

Auto's uitgebrand in de Schooten (foto DHA) (2)

Auto’s uitgebrand in de Schooten (foto’s DHA)

Den Helder – Twee auto’s zijn in de nacht van woensdag op donderdag in De Schooten in Den Helder uitgebrand. De brandweer rukte rond kwart voor twee uit naar de Pieter Straatlaan.

Ter plaatse troffen ze twee auto’s aan, die naar vermoeden in brand zijn gestoken. Door de inzet van een schuimblusser en een waterspuit is de brand geblust, maar de twee auto’s zijn dusdanig beschadigd dat deze total loss kunnen worden verklaard.

De politie heeft een onderzoek ingesteld. Een berger is ingeschakeld om de voertuigen in de ochtend weg te halen.

Den Helder Actueel, 2 januari 2020

https://denhelderactueel.nl/2020/01/autos-uitgebrand-in-de-schooten/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=autobrand
https://robscholtemuseum.nl/?s=brand+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=brandstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=vuurwerk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noordwest+Ziekenhuis