Ronald den Boer – Den Helder raakt waarschijnlijk Rob Scholtemuseum kwijt

26-11-2014, 16:57 (Update 26-11-2014, 17:01)
DEN HELDER – Den Helder dreigt het Rob Scholtemuseum kwijt te raken. De kunstenaar had woensdag een gesprek met de gemeente, maar dat bracht beide partijen niet dichter tot elkaar. Integendeel. Scholte zegt zich ‘vernederd en geminacht’ te voelen. De gemeente erkent dat het ‘een stroef verlopen’ gesprek was.

Inzet is de toekomst van het oude postkantoor in de Helderse binnenstad. Scholte heeft dat tijdelijk in bruikleen als museum en atelier en woont er ook met zijn gezin. Hij heeft inmiddels diverse toekomstplannen ingediend voor het gebouw. Nadat de gemeente volgens hem op de eerste twee nooit reageerde, heeft hij een derde voorstel gedaan: hij krijgt het postkantoor voor 25 jaar in bruikleen, knapt het voor eigen rekening op en exploiteert het als museum voor zijn kunst en dat van andere kunstenaars. Daarbij zal hij geen subsidie van de gemeente vragen.

De gemeente op haar beurt wil greep houden op het gebruik van het gebouw en het daarom zelf opknappen en omvormen tot een ‘culturele broedplaats en expositieruimte’. Daarin is een prominente plek weggelegd voor Scholte, maar niet voor hem alleen. Bovendien zal er huur betaald moeten worden. Het postkantoor blijft eigendom van de gemeente.

Ze zegt er niet gerust op te zijn dat Scholte zelfstandig het gebouw kan exploiteren en vindt dat een financiële onderbouwing van zijn plan ontbreekt. ‘De gemeente kan het zich niet veroorloven op deze belangrijke plek in de stad te investeren in onzekerheden.’

De kunstenaar zelf is laaiend. Hij verwijt de gemeente een volstrekt gebrek aan medewerking. ,,Hoe kan ik een financieel onderbouwd verhaal brengen als de gemeente weigert mij informatie te verstrekken? Ik betaal een voorschot energiekosten, maar de afrekening over 2012 heb ik nog steeds niet gehad. Hoe weet ik dus wat dit gebouw kost aan gas, water en elektriciteit? Ik krijg ook geen informatie over onderhoudslasten. En dan beweren ze dat ik mijn plan financieel niet onderbouw! Ik wil die gegevens nu via de Wet Openbaar Bestuur gaan opeisen.”

Het gesprek dat hij woensdag had met wethouder Jacqueline van Dongen en een ambtenaar was het eerste officiele overleg sinds het nieuwe college aantrad. Al die tijd is hij naar eigen zeggen genegeerd en ook nu nog weigert de gemeente over zijn derde plan te praten. ,,Dat laatste plan, en geen andere, is voor mij het uitgangspunt. Maar de gemeente geeft mij geen kans het te presenteren. Ik begrijp niet dat ze, terwijl ze een museum krijgt dat haar geen cent kost, nu zelf geld in verbouwing van dat gebouw gaat steken en dure architecten en adviseurs inhuurt. Ik had geld naar deze stad kunnen halen, maar Den Helder is niet geïnteresseerd. Die denkt subsidiegevers te kunnen interesseren voor een soort gemeentemuseum.”

Scholte zegt zich afgewezen te voelen. ,,Op alles wat ik inbracht zei de wethouder: nee, nee, nee, nee. Ik geloof dat ze wel acht keer nee heeft gezegd. Als de gemeente op haar huidige standpunt blijft staan zit er niks anders op dan te vertrekken naar een stad die mijn museum wel wil hebben.”

De kunstenaar woont in het postkantoor en dat is volgens de gemeente verboden. Ze eiste eerder dat hij per 1 januari vertrekt, maar is nu bereid hem daar voorlopig te laten wonen tot over een maand of zes de voorbereidingen voor de herbestemming voltooid zijn. Hij krijgt zolang een nieuw contract. Weigert hij, dan moet hij er alsnog op 1 januari uit. Scholte zegt geen nieuw contract te ondertekenen. ,,Het huidige is veel beter”, meent hij, doelend op de vage termen die de gemeente daarin hanteert waardoor ze waarschijnlijk alleen via een (kostbare) juridische strijd haar gelijk kan halen.

 

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27237977.ece

 

35 Reacties:

observeerder •
Vreemd dat er in een zoveel panden brand uitbreekt!!

dingenmans •
Echt deze kansloze gemeente weer, alles maken ze stuk!

Jaap Bakker •
Scholte zegt geen nieuw contract te ondertekenen.
,,Het huidige is veel beter”, meent hij, doelend op de vage termen die de gemeente daarin hanteert waardoor ze waarschijnlijk alleen via een (kostbare) juridische strijd haar gelijk kan halen.”
Dit is typerend voor deze man. Ik heb eerder gewaarschuwd dat als deze man niet verdwijnt uit het gebouw dat dan de rapen gaar zijn en er tientallen zeeuwse paarden nodig zullen zijn hem er uit te krijgen.
Volgens mij heeft de man momenteel niet eens een contract maar slechts een gebruiksovereenkomst met een tijdelijk karakter (te vergelijken met een anti kraak bewoning) en dient hij na aanzegging binnen afzienbare tijd te zijn vertrokken (afzienbaar = varierend na 2 weken tot maximaal 3 maanden; afhankelijk van de gehanteerde overeenkomst).
Ook valt het mij op dat de voorstanders van dit “museum” met name te vinden zijn onder hen die het nieuwe stadhuis niet op dit locatie wensten; toeval??
Ondertussen heeft dit college van ‘nitwits’ nog niets betekend voor deze stad behalve dat het, om de coalitie in stand te houden, een vreemde toezegging deed aan Vermooten omdat de man er achter kwam dat regeren veel tijd en in zet kost en het hem daardoor boven de pet groeide.

HenkvanKuijk Jaap Bakker •
Het lijkt wel of tegenstander Jaap tegenstander is, OMDAT hij daar een stadhuis wilde.
En Jaap, je kunt beter niet uitgaan van “volgensmijtjes”, maar van feitelijke kennis van contracten.
Wel opvallend en bizar dat dhr. Pirovano, extern en duur projectleider plan nieuw stadhuis nu de persberichten verstuurt. Hij had al weg moeten zijn. En dat Zeestad, waarvan de antenne ook verkeerd stond en staat (zie de Stadswinkel waar het blokje nieuw stadhuis nog prijkt) opeens het gebouw mag renoveren. Niet de juiste keus.

Jaap Bakker HenkvanKuijk •
Inderdaad geachte heer van Kuijk was ik en ben ik nog steeds voorstander van het nieuwe stadhuis op die locatie, daar hoeft ook geen enkele twijfel over te bestaan.
Dat ik tegen dit “museum” ben heeft daar ook mee te maken maar belangrijker is toch wel dat dit college onze stad Den Helder dreigt op te zadelen met een paard van Troje; een paard van Troje dat nu met steun van het clubje tegenstanders van het nieuwe stadhuis binnen de poorten van Den Helder word geduwd. Ik noem dit samenspannen (of collaboratie) tegen de rest van de inwoners.

HenkvanKuijk Jaap Bakker •
Ha, Jaap, je overschat ons toch echt hoor. Wij een Paard van Troje duwen, met museum erin?? Wel een grappig beeld. Feiten: 76% van de Helderse bewoners wilde geen nieuw stadhuis; en kozen bij de verkiezingen er ook flink tegen. Zij “collaboreerden” tegen jouw minderheid. Weer een volgensmijtje, Jaap.
Het wordt wel tijd dat dit college anders gaat communiceren, anders lijkt het dat Jaqueline van Dongen al door de burgemeester is ingepakt. Met al die dure “getrouwen” om hem heen. Duidelijk is dat ze zelf in gebreke blijven wat betreft hun deel van de financiële kant: fors achterstallig onderhoud, verwarming en electra. En dan alleen met het vingertje naar Scholte wijzen, hun eigen business vergetend.

Jaap Bakker HenkvanKuijk •
Geachte heer van Kuijk, dat 76% procent van de Helderse kiezers voor de huidige coalitie stemden betekend absoluut niet dat al deze kiezers ook tegen het stadhuis waren. Velen zullen inderdaad om die reden zo hebben gestemd maar net zo velen deden dit om geheel andere redenen. De vraag is nu niet of zij daar spijt van zullen krijgen maar eerder nog even wanneer (lees hoe binnenkort).

HenkvanKuijk Jaap Bakker •
Beste Jaap, ik zei niet dat 76% van de kiezers voor de huidige coalitie stemden, anders komt er niet de helft plus een uit. Ik neem nu wel aan dat jij met een feuilleton komt: “Jutter en het Paard van Troje”. Ik neem een jaarabonnement.
1 •Delen ›

Jaap Bakker HenkvanKuijk • 3 maanden geleden
Ik had geen betere titel kunnen bedenken. De ‘jutter’ wordt dan uitgebeeld door de tegenstanders van het stadhuis en de heer Scholte is hierin het paard van Troje.
Maar geachte heer van Kuijk, zoals ik eerder opmerkte tegenover u, blijf bij uw leest.
•Delen ›

HenkvanKuijk Jaap Bakker •
Dat zal ik zeker doen Jaap. Alleen is het jammer, ik mag niet meedoen. Ik woon hier pas 38 jaar, dan krijg je geen Juttersdiploma…. maar ik wacht op je stripboek, graag voor Sint en Kerst. Dan leg ik het ook in het museum, is toch ook kunst

superb1938 •
Het lijkt wel een kinderwedstrijd ‘wie weet nog een pand in Den Helder, dat…..’ en ‘wat is er allemaal mee gebeurd…..’. Het gaat om een oud pand op de verkeerde plek. En of daar een kunstenaar met enige naam iets van wil maken is vers twee. Overigens, het is wel een kolossaal pand voor een museum van die orde. Denk eerst maar aan een verdere ontwikkeling van een fatsoenlijk centrum i.p.v. je dol te tikken over zo’n afgeleefd pand.
Om met Urbanis te spreken ‘platgooien die handel’. Rotter dan het nu is zal het nooit kunnen worden. PS Het oude weeshuis, later stadhuis, is nooit afgebrand zoals Henk is zijn emotionele reacties meldt !!

Fred superb1938 •
Het pand , is nog geen vijftig jaar oud. Ik denk dat er menig pand in DenHelder ouder is. Overigens, wordt niet het gehele pand museum. Een groot deel wordt atelier voor diverse kunstenaars.

cappodocie Fred •
Geen moeite mee dat die gasten een kunstje flikken, maar doe dat in een van die nog over gebleven oudere panden en sloop dat lelijke gedrocht van nog geen halve eeuw oud

HenkvanKuijk superb1938 •
O nee, dan moet je eens aan Huib Broeke vragen wat de renovatie wel niet heeft gekost, even je huiswerk superb doen, voordat je wat zegt. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

superb1938 HenkvanKuijk •
Renovatie en ‘afgebrand zijn’ zijn twee totaal verschillende begrippen. Het pand was zeker niet ‘afgebrand’.

Trudy42 superb1938 •
Bron NHD:

den helder-In het voormalige stadhuis in Den Helder heeft vanmiddag een
uitslaande brand gewoed. Een groot deel van het pand is verwoest, het is
nog onbekend of het kan worden behouden.

De melding van de
brand kwam rond kwart voor drie. Commandant F. van Dijk: ,,Toen we
aankwamen stond de zolder al over de gehele breedte van het pand in
brand. Door de dakpannen was het moeilijk om er bij te komen.”

Grote
delen van het dak stortten dan ook binnen een tijd van enkele minuten
in. Het vuur verwoestte binnen enkele uren de gehele zolderetage, het
dak en delen van de beneden gelegen etage. Tegen zessen kon het sein
brandmeester worden gegeven.

Het karakteristieke torentje recht
boven de puntgevel zal vroeg in de avond door een kraan worden
weggehaald. Het kan mogelijk instorten, dit maakt het nablussen in het
pand onmogelijk.

Burgemeester Staatsen gaf aan dat behoud van
het pand zijn insteek is. ,,Het is vreselijk dit monument zo te zien
branden. Ik hoop dat het karkas in elk geval behouden blijft zodat we
het kunnen restaureren.”

Het pand dat in 1860 werd gebouwd en
is ingericht in art deco stijl, heeft een speciaal plekje in het hart
van menig Helders echtpaar. Talloze mensen spraken het jawoord hier
tegen elkaar.

Het gemeentehuis was gevestigd in een weeshuis uit
de jaren twintig. Het pand stond leeg, omdat het verbouwd zou worden tot
luxe-appartementen.

De Helderse brandweer kreeg assistentie van een hoogwerker van het korps uit Heerhugowaard.

De rookkolom was tot in de verre omtrek te zien.
meer zien.

Technomania MOD Trudy42 •
Ik heb daar nog stage gelopen, in de tijd dat daar de HANM (Kabelkrant) zat…
Mooie tijd was dat… Van Veen deed toen goede zaken

HenkvanKuijk superb1938 •
Dat was het wel, er woedde een forse brand. De binnenkant moest ingrijpend worden herbouwd. Het dak ook.

Trudy42 HenkvanKuijk •
Inderdaad op 22 januari 2005 was er brand. Ik heb het opgezocht en geprobeerd om de link naar het artikel te plaatsen maar dat lukte niet. Moest op goedkeuring wachten en daarna was mijn reactie volledig verdwenen :-(
Ik zie dat de link er nu wel staat :-)

Yvonne_W MOD Trudy42 •
Hier een link naar een foto van het dak van het pand (en meer foto`s)///http://www.gemeentebrandweerde…

Yvonne_W MOD Trudy42 •
Hij is geplaatst hoor. Ik had even geen toegang tot disqus. Er was een storing. Sorry

Trudy42 Yvonne_W •
Ja ik zag het Yvonne, bedankt!

Yvonne_W MOD Trudy42 •
Graag gedaan

Trudy42 superb1938 •
Op 22 januari 2005 was er echt brand in het oude stadhuis, zie bijgaande link

http://forum.fok.nl/topic/6621…

sjaakoosterwaal •
De gemeente verkocht voor een symbolisch bedrag een pand aan de weststraat welke voor veel geld werd opgeknapt en sindsdien staat het leeg.
Nu steekt iemand zijn nek uit om in een leegstaand pand een museum te beginnen en wil het pand ook opknappen zonder dat het de gemeenschap geld kost en nu wil de gemeente het ook weer hebben??
Wie zijn hier de verliezers??

Urbanis •
Mooi zo.Platgooien die handel en bouwen maar.

hotmail2 •
Er moet toch een nieuw bestemmingsplan Stations lokatie gemaakt worden. Zo moeilijk is het dan niet om er bestemming museaal met beheerders woning van te maken. Dit is ook gebeurd bij De Nollen, School Molenstraat en onderstaande Watertoren.

In 1988 kocht gemeente Den Helder voor het symbolische bedrag van één gulden de toren van het Provinciaal Waternet. In 2002 is de toren verkocht aan een particulier. Met financiële steun van de gemeente is de toren gerestaureerd in oude stijl. In de toren kwamen een lift en extra verdiepingen, de huidige woon- en leefruimtes. De bewoners hebben een bijzonder huis en Den Helder heeft weer een prachtige watertoren.

Robert Pennekamp •
is eer eens een bekende kunstenaar die Den Helder op de kaart zou kunnen zetten, doen ze dit. Ik ben er niet geweest, maar het getuigt niet van slimheid… altijd dat gezeur over de regeltjes, hij mag er niet slapen en wonen…, beetje zielige bedoening dat geregelneuk. Laten ze eens blij zijn dat er uberhaupt iemand zijn kop uitsteekt en wat doet…

Urbanis Robert Pennekamp •
Beetje onnozele gedachte.Voor je het weet wordt iedere schuur dan bewoont onder het mom van kunst.

AntiBeestjes •
hm…… “in bruikleen”… gratis dus. geen cent huur betalen en, tegen de regels in, er nog illegaal wonen. hoop babbels voor iemand die op brede schaal misbruikt maakt door regels te overtreden.

Zo Helders….. AntiBeestjes •
Hoezo gratis….. Er staat dat het Rob Scholtemuseum zorg draagt voor de kosten van het opknappen van het pand en onderhoud hiervan, zonder enige subsidie van de overheid. Dit kost veel geld en energie dus verre van gratis.

Met een antikraak overeenkomst woon je niet illegaal. De gemeente meet met 2 maten. In het ene gebouw wáar geen woonbestemming op staat mag je wel wonen en bij een ander gebouw mag het niet. terwijl de antikraakwet zeer duidelijk is. Kort gezegd heeft de gebruiker een zorgplicht voor het gebouw, en deze 24uur per dag 7 dagen in de week te bewaken en te bewonen, om vernieling, inbraak en erger te voorkomen…

De gemeente heeft meerdere panden voor 1 euro verpatst. Niemand die je daar over gehoord hebt en niemand is daar ooit over ingelicht. Nu er een pand in eigendom blijft van de gemeente, met daarin iemand die wil investeren in deze stad met een perioden van 25 jaar, dan is het opeens niet goed….

Hoe staat de gemeenteraad in het verhaal van het college. Deze hebben zich nog niet publiekelijk uitgesproken….

HenkvanKuijk AntiBeestjes •
Niemand woonde er in het voormalig stadhuis aan de Kerkgracht, het brandde af; niemand woonde in het Casino in Huisduinen, het brandde af. Zorgvuldige toepassing van de regels. Miljoenen schade.

HenkvanKuijk •
Ik lees: “de gemeente vindt… “. Maar de gemeente is niet wethouder Van Dongen plus ambtenaar. Zijn de mening en stellingname die in dit artikel naar voren komen die van de politieke partijen die de coalitie vormen? Is er onderling goed overleg over geweest? Is er rekening gehouden met de inspraakresultaten van twee zeer zinvolle avonden, waar diverse politici bij waren? Is er gepeild bij de bevolking? Nu lijkt er geen volwassen overleg te zijn, maar slechts vooringenomen standpunten. Of Van Dongen vaart een eigen koers.
Saillante details: 1. Vandaag werd ik gebeld door de Raad van State. Het ontwerp-bestemmingsplan (inclusief afbraak van station en postkantoor) is niet ingetrokken door het college (dat kan wel degelijk, zo zei de juridisch woordvoerder mij, dat bespaart veel rompslomp, als de koers veranderd is). 2. De contracten met de projectleiders nieuw stadhuis zijn niet ontbonden, kost tonnen (terwijl er geen onderbouwing meer voor is) 3. Het blokje nieuw stadhuis zit nog steeds in de maquette van de stadswinkel. 4. Bij de Raad van State heeft de gemeente schriftelijk meegedeeld dat alle voorbereidingen voor een nieuw stadhuis gestopt zijn, een leugen dus.

Mega-markt HenkvanKuijk •
Ik ben bang dat de burgemeester niet zal rusten tot hij zijn stadhuis op die plek heeft

Urbanis Mega-markt •
Hup Koen hup!