Delano Weltevreden – Zorgen om verdwijnen van winkels in Helderse centra + Leegloop dreigt voor winkelcentrum Marsdiepstraat + Marischka de Jager – Leegstand in Den Helder

Zorgen om verdwijnen van winkels in Helderse centra

Den Helder – Den Helder telt als enige Noordkop gemeente drie winkelcentra met een hoog risico op het verdwijnen van winkels. In de top 20 van de lijst van winkelcentra, die volgens de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2018 van de provincie minder toekomst bestendig lijken, staat het centrum van Den Helder op de zesde plaats.

De kans, dat bepaalde ondernemers daar volgend jaar niet meer gevestigd zijn, is 34 procent. Winkelcentrum Schooten Plaza staat op plek 19 met 27 procent kans. Bij winkelcentrum Marsdiepstraat is dat zelfs 44 procent.

Onderzoeksbureau Locatus en de VU Amsterdam hebben een model ontwikkeld, dat voorspelt hoe groot de kans is dat een ondernemer ergens over een jaar nog zit. De Retail Risk Index (RRI) brengt het risicoprofiel van winkels en winkelgebieden in kaart en wordt berekend op basis van pand index, branche index, straatindex en marktindex. Pand index geeft bijvoorbeeld het beeld van de kwaliteit van het pand: hoe vaak zijn huurders verhuisd, de leegstand door de jaren heen en de herkomst van de nieuwe huurder.

Het rapport van de Provincie Noord-Holland schetst ook de leegstand in Noord-Holland. In de Kop van Noord-Holland is de leegstand gestabiliseerd, afgezien van een stijging in Schagen van 5 naar 7 procent.

Den Helder staat met 9 procent leegstand in de top 5. Beverwijk voert de lijst aan met 21 procent.

Volgens voorzitter Jacco Kat van de Detailhandels Federatie Den Helder onderschrijft het onderzoek wat in Den Helder al bekend is.

Schager Courant, 25 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Leegloop dreigt voor winkelcentrum Marsdiepstraat

Winkelcentrum Marsdiepstraat in Den Helder loopt het risico, dat 44% van de winkels daar volgend jaar niet meer gevestigd is.

Dat blijkt uit de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2018. In de top 20 van de lijst van winkelcentra, die volgens het rapport van de Provincie Noord-Holland minder toekomst bestendig lijken, staat het centrum van Den Helder op de zesde plaats.

De kans, dat bepaalde ondernemers daar volgend jaar niet meer gevestigd zijn, is 34 procent. Winkelcentrum Schooten Plaza staat op plek 19 met 27 procent kans.

Onderzoeksbureau Locatus en de VU Amsterdam hebben een model ontwikkeld, dat voorspelt hoe groot de kans is, dat een ondernemer ergens over één jaar nog gevestigd is.

De Retail Risk Index (RRI) brengt het risicoprofiel van winkels en winkelgebieden in kaart en wordt berekend op basis van pand index, branche index, straat index en markt index. Pandindex geeft bijvoorbeeld het beeld van de kwaliteit van het pand: hoe vaak zijn huurders verhuisd, de leegstand door de jaren heen en de herkomst van de nieuwe huurder.

Voorzitter Mark de Graaf van de binnenstad winkeliers denkt, dat het centrum van Den Helder langzaam uit het dal klimt. “Elk winkelgebied heeft problemen. We zijn bezig met een inhaalslag. We komen van heel ver en hebben vertrouwen in de koers van Zeestad en Woningstichting.”

Het rapport van de Provincie Noord-Holland schetst ook de leegstand in Noord-Holland. In de Kop van Noord-Holland is de leegstand gestabiliseerd, afgezien van een stijging in Schagen van 5 naar 7 procent. Den Helder staat met 9 procent leegstand in de top 5. Beverwijk voert de lijst aan met 21 procent.

Volgens voorzitter Jacco Kat van de overkoepelende Detailhandels Federatie Den Helder onderschrijft het onderzoek wat in Den Helder al bekend is. “Om toekomst bestendig te worden onderzoekt Stad & Co voor ons wat de identiteit van elk winkelgebied is. En hoe we om kunnen gaan met zaken als internet bestedingen.”

Noordhollands Dagblad, 24 september 2018, 16:41

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Leegstand in winkelcentra Den Helder

Volgens de meest recente cijfers van onderzoeksbureau Locatus staat in Den Helder 15.185 vierkante meter winkelvloer oppervlak leeg.

Het grootste deel daarvan (ruim achtduizend) bevindt zich in de binnenstad.

In het Ravelijncentrum staat volgens deze cijfers bijna drieduizend vierkante meter leeg, aan de Marsdiepstraat iets meer dan duizend.

Een en ander valt te lezen in de retail visie Kop van Noord-Holland. Daarin wordt ingegaan op de de toekomst van de winkelcentra in de regio.

In de gemeente Schagen staat 7313 vierkante meter winkeloppervlak leeg, het grootste deel op bedrijventerrein Witte Paal. In Hollands Kroon gaat het om 7114 vierkante meter en op Texel 1061.

Noordhollands Dagblad, 4 oktober 2018, 19:18

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof
En daarom komen de mensen niet naar de ongezellige en sfeerloze binnenstad van Den Helder .
Al zet je 5 van die grote BOLDERS neer .

Emmy van der Veer
Tja, waar niet. Elke binnenstad heeft dezelfde trieste aanblik.

Theo Teerenstra
Kom eens naar Zwolle, heb 50 jaar in DH gewoond en 10 jaar geleden vertrokken, had het echt veel eerder moeten doen,

Dirck Tabac
Zelfs het postkantoor is nu nog leeg en hoe zou dat komen?

Arie A A Ruiter
Volgens mij heeft het met de huidige huurprijzen te maken. Voordat je aan jezelf toe komt kan je met pensioen?

Monique Kohn
Te hoge huren hebben zeker invloed, maar ik denk dat het hoofdzakelijk komt door online winkelen. Vaak ondanks bijkomende verzendkosten goedkoper en veel meer keus.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/leegstand-winkelcentra-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=leegstand+winkels

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image