Delano Weltevreden – Geen coffeeshop + Kapsalons en eigenaren vastgoed onder loep in Den Helder + Casper Duin – Komst tegenhouden + Ronald Boutkan – Verplaatsing coffeeshops lastig

Directeur Willemsoord wil geen coffeeshop op oude rijkswerf

Den Helder – Directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord BV wil daar geen coffeeshop hebben.

Dat bleek maandagvond in de vergadering van de raadscommissie bestuur en middelen. Burgemeester en wethouders hebben de voormalige rijkswerf Willemsoord en industrieterrein Ravelijncenter als mogelijke vestigingslocaties genoemd van twee coffeeshops, die weg moeten uit de Koningstraat.

Wat precies het bezwaar van Broekmeulen is, werd gisteravond niet duidelijk. Wethouder Michiel Wouters zegt, dat er geen plek is op Willemsoord, waar een coffeeshop terecht kan. Als daar een wietwinkel komt, zal het in onderhuur moeten.

Ook Leger des Heils wil pertinent geen coffeeshop naast de deur, zegt commissielid Sebas Pavlotsky van ChristenUnie. Coffeeshop Tops wil verhuizen naar de plek, waar vroeger horecagelegenheid Klein Kras zat. Het pand is nu van Woningstichting. In Vast en Verder vangt het Leger des Heils aan de Prins Hendriklaan kwetsbare jongeren op, die met justitie in aanraking zijn geweest.

Volgens wethouder Wouters klopt het. dat het Leger des Heils daar liever geen coffeeshop wil, maar snapt de manager ook, dat die plek onder de huidige omstandigheden een goede is. “Ik ben het met u eens, dat het geen ideale plek is. Maar het is wel een haalbare optie.” De eigenaar van de coffeeshop en de manager van Vast en Verder zijn met elkaar in overleg, weet Wouters. Zij bespreken volgens de wethouder hoe de kwetsbare jongeren ervan weerhouden kunnen worden om de coffeeshop binnen te stappen.

Henk Mosk (D66) denkt, dat een coffeeshop naast de deur geen grotere verleiding is voor de jongeren dan de huidige plek van de wietshops aan de Koningstraat. Die zitten ook op loopafstand. CU is het daar niet mee eens.

De PVV vraagt zich bij monde van commissielid J. Kanon af welk visitekaartje de gemeente wil afgeven als Tops zich vestigt op de plek van Klein Kras. “Wij zijn daar pertinent tegen. De gemeente heeft gebouw De Koploper gekocht. Dat pand wordt gesloopt en daar wordt het stadspark aangelegd. We moeten later niet roepen, dat het onhandig is dat zij daar zijn gaan zitten.”

Wethouder Wouters denkt juist, dat het beter is, dat de coffeeshop bij het stadspark komt in plaats van midden in een woongebied. Hij zegt weinig reacties te hebben ontvangen van omwonenden over de voorgenomen vestiging van de coffeeshop naast het Leger des Heils. Woningstichting en de eigenaar van Tops werken nu onder meer aan plannen met betrekking tot de uitstraling van de coffeeshop. Omdat er ook nog verbouwd moet worden verwacht Wouters, dat Tops met een jaar of twee naar de nieuwe plek kan. In de tussentijd kan worden gewerkt aan het vinden van een locatie voor Tsjakka en Aktama.

Helderse Courant, 4 februari 2018, 23:34

Reacties:

Marcel Duyzer
Ik stel voor om een koffieshop bij het “nieuwe Gemeente huis” te plaatsen kijken hoe de politiek er dan over denkt ! als het toch geen overlast bezorgd !

Inge Posch
een coffeeshop bezorgt over het algemeen stukken minder overlast dan bijvoorbeeld een kroeg…
de dames en heren politici hebben vooral last van “koudwatervrees”, net als een hoop bezwaarmakende burgers die nog nooit een poot in een coffeeshop hebben gezet. ik raad je aan om er eens een kop koffie te gaan drinken, dat verkopen ze namelijk ook, en gewoon eens te ervaren hoeveel “overlast” de clientele nou eigenlijk (niet) geeft…

Fred Brand
Die directeur toch…die wil dat niet…. zal gelijk geregeld worden.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190204_86113030/directeur-willemsoord-wil-geen-coffeeshop-op-oude-rijkswerf-den-helder

Kapsalons en eigenaren vastgoed onder de loep in Den Helder

Den Helder – Sommige kapsalons en bepaalde eigenaren van vastgoed mogen zich de komende tijd verheugen in meer aandacht van politie en justitie.

De autoriteiten willen bijvoorbeeld weten, of sommige kapsalons worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Of zoals burgemeester Koen Schuiling het uitdrukt: “We willen weten, of geld uit de onderwereld zijn weg vindt in de bovenwereld.”

Officier van Justitie Fleur Ringwalda heeft het over ’winkels, waar zowat niemand komt, maar die wel een bepaalde omzet hebben’. “We kunnen kijken wat daar aan de hand is.”

In overleg met het Openbaar Ministerie in Haarlem wordt volgens burgemeester Schuiling ook gesproken over onderzoek naar de manier, waarop geld uit ’criminele activiteiten in de haven’ wordt geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in vastgoed.

Vermenging

Ook andere zaken, waaruit een vermenging van de onder en bovenwereld blijkt, kunnen onder de loep worden gelegd als daartoe aanleiding bestaat, zegt officier van justitie Fleur Ringnalda.

In de raadscommissie bestuur en middelen zei burgemeester Schuiling maandagavond, dat horecaondernemers, die zich op Willemsoord willen vestigen streng gescreend (zullen) worden. De zogeheten Bibob toets moet duidelijk maken, of zij criminele banden hebben. “Het is een kwalitatief hoogstaand gebied. We willen geen enkel risico nemen.”

Helderse Courant, 4 februari 2019, 22:48

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190204_27391333/kapsalons-en-eigenaren-vastgoed-onder-de-loep-in-den-helder

Directeur Willemsoord BV wil komst coffeeshop zo lang mogelijk tegenhouden

Den Helder – “Willemsoord is geen plek voor een coffeeshop. Dat heb ik altijd geroepen”, stelt directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord BV. “Ik zou inderdaad niet eens weten waar er nog ruimte is op ons terrein.”

Broekmeulen reageert daarmee op de vergadering van de raadscommissie bestuur en middelen, waarin de ernstige bezwaren van Broekmeulen maandagavond aan de orde kwamen. Burgemeester en wethouders hebben de voormalige rijkswerf Willemsoord en industrieterrein Ravelijncenter als mogelijke vestigingslocaties genoemd van twee coffeeshops, die weg moeten uit de Koningstraat.

“Een coffeeshop op Willemsoord, dat moet je niet willen”, meent Broekmeulen. “Raymond Groen onderzoekt momenteel, of hij met Zeestad Staal iets kan gaan betekenen voor ex verslaafden. Dan ga je niet daar pal naast een coffeeshop vestigen. Dat is de kat op het spek binden. Ik begrijp, dat een coffeeshop ergens moet worden gevestigd. Maar jeugd en ex verslaafden hoeven het niet op een presenteerblaadje te krijgen. Bovendien krijgen we straks de nachthoreca hier. We hebben Ballorig, bioscoop Kinepolis. Daar komt veel jeugd op af.”

Tegenhouden

Volgens Broekmeulen zal zijn organisatie de komst van een coffeeshop op Willemsoord ’zo lang mogelijk tegenhouden’.”,Maar als de gemeenteraad dit besluit neemt, dan kunnen we er niks aan doen. Ik wil alleen proberen om het college op andere gedachten te brengen.”

Wethouder Michiel Wouters zei maandagavond, dat er geen plek is op Willemsoord, waar een coffeeshop terecht kan. Als daar een wietwinkel komt, zal het in onderhuur moeten. Broekmeulen: “Er is geen ruimte meer, als het stadhuis hier inderdaad komt. Ik zou niet weten, waar nog plek is voor een coffeeshop.”

“Een coffeeshop op deze plek, waar we ex verslaafden willen helpen, lijkt mij inderdaad niet handig”, reageert ondernemer Raymond Groen. “Wij zijn momenteel aan het onderzoeken of wij, samen met partners uit de verslavingszorg, iets kunnen doen voor ex verslaafden. Dan moet je denken aan trainingen richting werk. Re-integratie.”

Ook Leger des Heils wil pertinent geen coffeeshop naast de deur, zei commissielid Sebas Pavlotsky van ChristenUnie in de commissie. Coffeeshop Tops wil verhuizen naar de plek, waar vroeger horecagelegenheid Klein Kras zat. “We zijn momenteel intern in overleg hoe we hierop gaan reageren. Meer wil ik er op dit moment niet over kwijt”, aldus locatiemanager Jan-Arie van der Kolk van het Leger des Heils.

Overleg

Volgens wethouder Wouters wil het Leger des Heils daar liever geen coffeeshop, maar snapt de manager ook, dat die plek onder de huidige omstandigheden een goede is. “Ik ben het met u eens dat het geen ideale plek is. Maar het is wel een haalbare optie.” De eigenaar van de coffeeshop en de manager van Vast en Verder zijn met elkaar in overleg, weet Wouters.

Helderse Courant, 5 februari 2019, 17:48

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190205_54881626/directeur-willemsoord-bv-wil-komst-coffeeshop-zo-lang-mogelijk-tegenhouden

Verplaatsing coffeeshops blijft lastige kwestie

Den Helder – De verplaatsing van de coffeeshops uit de Koningstraat naar elders blijft een lastige kwestie voor de lokale politiek. Maandagavond, tijdens de commissie Bestuur en Middelen, bleek dat geen plek de handen van een ieder op elkaar krijgt.

Tops wil naar Klein Kras, aan de rand van het toekomstige Stadspark, maar veel raadsleden vinden dat geen goed idee. Het wordt dan de buurman van het Leger des Heils, dat enkele stappen verder hulp biedt aan onder anderen verslaafden. En hoewel het college meent gesproken te hebben met de manager van de organisatie, weet de CU zeker dat het Leger erg tegen de komst van een coffeeshop is.

Stuur Tops naar Willemsoord, gezellig bij de kroegen die er toch al heen gaan. Een prima oplossing volgens enkele fracties, shop en café zitten nu in de Koningstraat immers ook naast elkaar. Maar Willemsoord is geen optie, zo lijkt het, in elk geval directeur Hans Broekmeulen is fel tegenstander, zo liet wethouder Wouters weten. Recent kwam het college met opties voor een coffeeshop in het Ravelijncenter, maar ook daar zijn niet echt veel voorstanders voor. De winkeliers in het center zelf lieten eerder al weten er niet op te zitten wachten.

Veel mogelijk
En zo zijn alle voorgenomen locaties wederom lastig te realiseren. Gelukkig is “veel, zo niet alles mogelijk”, aldus de wethouder. Zelfs van drie naar twee coffeeshops, maar dat is gezien de huidige situatie wel lastig. De shops hebben immers een vergunning en dat maakt niet alleen dat verplaatsing op vrijwillige basis moet, maar dat het zomaar schrappen van een van de coffeeshops niet eenvoudig is. In elk geval “niet netjes”. De raad wil dat bij verplaatsing de toekomstige omwonenden betrokken worden, het college benadrukt dat hoe dan ook rekening moet worden gehouden met de gestelde criteria (o.a. niet bij een school of middenin een woonwijk). Al met al lijkt het nog wel even te duren voor de Koningstraat coffeeshopvrij is.

Den Helder Actueel, 5 februari 2019 – 08:01

Reacties:

e
5 februari 2019 at 08:45
Dus… In het verleden , is er bij de Gemeente een KLO….. geweest, om een vergunning te verlenen , zonder naar de gevolgen van het verlenen van die vergunning te kijken. Door het verlenen van een vergunning , heeft de gemeente zichzelf in de vingers gesneden. Het zijn dus niet de azijnzeikers die de stadsvenieuwing vertragen, maar de shops , met hun door de gemeente afgegeven vergunning de zaak blokkeren.

e
5 februari 2019 at 08:55
De Heer Broekmeulen, is als directeur Willemsoord tegenstander van een shop op Willemsoord. Maar Willemsoord is niet van hem , maar van zijn werkgever !. Dus wie beslist er nu eigenlijk over dat gebied, en wat daar komt.

Menneke
5 februari 2019 at 09:06
Waarom komt niemand erop om een pandje te bouwen tegen de weg aan of naast bowling/motel den helder?
zit tussen de stad en nieuw Den Helder (waarvan ik weet daar veel klandizie vandaan komt) genoeg parkeer ruimte op de grote parkeerplaats daar. een minimale mogelijkheid tot overlast en goed te controleren door de jongens met de blauwe petten of er gereden wordt onder invloed, daar de alcohol controles daar nu ook al plaats vinden.
lijkt me een gevalletje alle vliegen in 1 klap….

menneke
5 februari 2019 at 09:14
Om de bewoners van de schooten tegemoet te komen zou er een shop kunnen komen langs de torp laan op de plek van de gastronoom. zelfde voordelen als hierboven genoemd.
Om de bewoners van julianadorp te kunnen bevoorraden. zou er nieuwbouw plaats kunnen vinden langs de langevliet. er is vast wel een akkerbouwer die een stukje grond wil verkopen/verhuren/verpachten voor goed geld of eventueel in samenwerking met de shop in een kas achter de shop zou kunnen verbouwen met evt een mooie glazen achterwand tussen de shop en de kas zodat de rokers nog een mooi uitzicht op hun o zo geliefde gewas hebben ook. (stukje kromme wetgeving zal hier problemen geven, echter doe eens gek als gemeente en meldt jezelf aan als proefgemeente voor legale wietteelt en een voorbeeldfunctie hierin is geboren)
ik zie mogelijkheden genoeg hoor.
wil me bij deze ook opgeven als burgemeester :p

Henk
5 februari 2019 at 09:23
Gewoon helemaal geen niemand zit te wachten op een shop in zijn buurt. Gewoon legale wietteelt toestaan.

e
5 februari 2019 at 09:28
Er is nog een mogelijkheid ,maar om met Wouters te streken, niet zo netjes , en dat is , vergunningen intrekken en oprotten uit de stad . Wat je als vergunning hebt uitgegeven , kan je ook intrekken.

Monique_K
5 februari 2019 at 09:41
Ik zeg het nog maar eens, gewoon net als een slijterij midden in een winkelcentrum, en dan dezelfde openingstijden aanhouden. De overlast komt namelijk niet zo zeer door de klandizie van de shops maar enerzijds door de meestal jonge haantjes die (vaak met een borrel teveel op) lekker stoer willen gaan doen om indruk te maken op de meisjes, en anderzijds door de verkopers van illegale drugs die daar niet staan omdat ze aangetrokken worden door de shops, zoals door sommigen beweerd wordt, maar omdat de klandizie van de diverse kroegen weleens een pilletje of snuifje lust. Het enige andere waarvan je last hebt in een woonwijk is de aanloop, en daar zou je dus weinig/geen last van hebben als het een gewone winkel zou zijn tussen andere winkels, met allemaal dezelfde openings- en sluitingstijden. Dat verbannen naar een uithoek trekt daarentegen juist wel criminaliteit aan.
En als de coffeeshops in z’n geheel zouden verdwijnen, zoals sommigen blijkbaar graag willen, zou dat juist bewerkstelligen dat er weer straathandel komt en cq de overlast toeneemt, dat hebben we kunnen leren van dat mislukte experiment met een wietpas. Dat geeft pas echte ellende, zoals mensen die al leefden voor het gedoogbeleid zich misschien nog kunnen herinneren, straathandelaren die zowel legale als illegale drugs verkopen is vragen om narigheid.

e
5 februari 2019 at 10:11
Coffeshops , weg uit het straatbeeld. Wiet legaal onder (staats) toezicht verbouwen en verstrekken via b.v. een apotheek of ander afgiftepunt,wat onder controle van gemeente of een rijks overheids instelling staat . En voor Monique, droom maar lekker verder .Je verteld het mooi, maar de praktijk wijst 100% anders uit. Een deel van de “”aanloop”” , zorgt juist voor de ellende . En dat heeft niet altijd te maken met een slokkie op . Het gebeurd ook op klaar lichte dag. Kijk eens om je heen bij een shop . Om twaalf uur s’middags gaan de shops open , en al een uur voor die tijd staan ze al rond kwattend voor de deur. Ik heb de shops als buren , en ik , met mijn mede bewoners en winkeliers, worden dagelijks met deze ellende geconfronteerd. Jij zoekt graag nogal eens iets uit. Ga dan eens vragen bij de rondom de shops liggende winkels , wat zij ervaren. Begin eens ( Hij heeft geen shop in de buurt , maar wel gehad) bij V Amersfoort van de Koningsvis/Faunaland. Of bij Guus Dekker van de voormalige sportzaak aan de Koningstraat. Ga eens vragen bij de Vomar aldaar, neem eens contact op met de wijkagent, dan krijg je zaken te horen die jouw verhaal gelijk naar het land der fabelen sturen.

Monique_K
5 februari 2019 at 16:32
Die mensen hebben stuk voor stuk geen last van de coffeeshopklanten maar van de illegale straathandel. Die lui staan daar om 11 uur niet te wachten op de eerste klanten van een coffeeshop maar op de harddrugsgebruikers die hun spul nodig hebben nadat ze wakker zijn geworden. Het pand verderop is ontruimd, en ineens staan er veel minder verkopers op de hoeken daar, terwijl de coffeeshops er nog steeds zijn, dus je logica klopt niet.

e
5 februari 2019 at 17:04
Jij weet het, jij staat hier iedere dag . wij die er middenin staan niet .Wij worden dagelijks geconfronteert met deze rotzooi en overlast gevende personen. Maar ja je hebt altijd baas boven baas. En die mensen hebben er geen last van ? Heb je ze dat gevraagd ? Nee dus !.

Monique_K
5 februari 2019 at 23:07
Ja dus, en wat ze me hebben verteld is dat ze overdag geen last hebben van de coffeeshop-bezoekers maar van de straatdealers verderop, het enige wat wel eens irritant is, is de aanloop op drukke dagen. ‘S avonds, als er alcohol bij komt kijken hebben ze er wel last van, dan komen de haantjes lekker stoer doen, niet alleen bij de coffeeshops maar op het gehele stukje, aangeschoten mensen die tot in de kleine uurtjes luid pratend van kroeg naar kroeg lopen, dat wekt irritaties op. En tja, als de irritaties een keer hoog opgelopen zijn dan vindt je zelfs de normale aanloop overdag te veel, je wil je rust hebben. Dat zijn de woorden van de ijsboer, die zit er pal naast, dus die zal het wel weten.

Ferry
5 februari 2019 at 10:57
Wat een calvinistisch gezwam in dit land over de locatie van coffee-shop(s) waar softdrugs verkocht worden.
Dat er plekken zijn waarbij je kunt stellen hier niet,heb ik alle begrip voor.
Maar als ik vanaf het c.s. a.dam zigzaggend damrak/nieuwendijk naar de dam loop,ben ik gratis stoned op de dam aangekomen.
Op de dam aangekomen heeft nog nooit iemand van de bezorgde overheid mij gevraagd:is uw gezondheid nog in orde mijnheer na het inademen van die schadelijke dampen die U met vergunning van de overheid gratis heeft mogen inademen????
En zo zullen er meer van deze oase,s in Nederland te vinden zijn.
Het fenoneem soft-drugs gebruiken is niet meer weg te denken.
Geef gewoon een vergunning af in een winkel gebied,met de daarbij geldende opening/sluiting tijden.
Dus net zo als bijv. bij een tabak en slijterij winkel waarbij niemand vragen stelt van is het dit of is het dat.
En indien de directie van Willemsoord faliekant tegen een vestiging coffee-shop op willemsoord is trek dan Uw conclusie met karakter ,,neem ontslag,, daar heeft U recht op hoor als werknemer.
Ik vind het n.l een uitstekende locatie

Juul
5 februari 2019 at 11:33
Dus gewoon naar Willemsoord in het stadhuis want die hebben vergunning gegeven neem ik aan

Jan Dop
5 februari 2019 at 12:12
Aris en Gré Laan van de ijssalon in de Koningstraat kunnen alles vertellen over hun jarenlange ervaring om tussen horeca en coffeeshops te wonen en te werken. Dat hun ijssalon er nog steeds is en dat zij er in de wintermaanden er een galerie van hebben gemaakt verdient een groot compliment en veel respect.

e
5 februari 2019 at 14:15
Ik heb ook groot respect, dat beiden het nog uithouden tussen de shops, Ik denk , dat zij hun tijd daar gewoon uitzitten , tot de sloop van de Koningstraat of in de hoop op betere tijden.

Ria
5 februari 2019 at 14:26
Bastiondreef…..lekker centraal

e
5 februari 2019 at 14:43
In de Kelder , tegen over het cellenblok.

JB
5 februari 2019 at 17:41
Als men alle horeca naar Willemsoord wil verplaatsen, waarom de coffeeshops dan niet. En dan kan er wel een directeur zijn met blijkbaar zeer conservatieve ideeën dat hij daar geen coffeeshop wilt hebben, maar deze shops zijn in het huidige tijdperk niet meer weg te denken. Ik kan me voorstellen dat men deze shops associeert met harddrugs/verslaving en ellende, alleen denk ik dat men onbekend is met wat er werkelijk in deze shops gebeurt. Alcohol is volledig geaccepteerd in de samenleving, waar kan je nou geen biertje of wijntje drinken, maar owee als we het hebben over een joint. Dan slaat de burgerbevolking op tilt. Ik denk dat Tops prima op Willemsoord zou kunnen, of de eigenaar dat zou willen is een tweede. En terecht wat Monique_K stelt, de overlast is van een andere categorie gebruikers. In Nederland drinken 11,6 miljoen mensenalcohol. Er zijn 1.29 miljoen zware drinkers waarvan ruim 78.400 mensen afhankelijk zijn van alcohol en dat mag wel op Willemsoord gefaciliteerd zijn. En dan heb ik het nog niet over de gelegenheidsdrinkers die zo nu en dan een drankje drinken, maar de gelegenheidsroker is meteen een junk. Heel bijzonder allemaal.

e
5 februari 2019 at 19:15
Alcohol ,staat ook heel hoog op de drugslijst . En wat Monique en u aanhalen, is alleen maar het goed praten van de coffeeshop ( in dit geval Tops). Uw goed recht , maar probeer nu niet te doen of het allemaal zo onschuldig is , want dat is het in de verste verte niet . En het alcohol gebruik erbij halen in deze discussie , heeft alleen als doel om de negatieve aandacht van die de coffeeshops ten deel vallen in een ander daglicht te plaatsen. Overigens , is het niet alleen hier in deze stad dat coffeeshops niet welkom zijn. In elke stad waar een shop zich wil vestigen stuiten ze op weerstand van de bevolking. Zelfs in Amsterdam het Walhalla van de wiet schops , worden ze nu geweerd dan wel gesloten omdat er te veel zijn en ze veroorzaken teveel overlast. Als u het nieuws gevolgd heeft , dan spreken we al van zo’n veertien gedwongen sluitingen. En nu weet ik wel Den Helder is totaal niet te vergelijken met onze Hoofdstad maar het is wel een teken aan de wand. Gemeenten , kunnen Coffeeshops heel goed inzetten in buurten die ze kwijt willen. Gegarandeerd dat een buurt kapot gaat na een vestiging van een shop . Daarom , zeg ik , met alle negatieve ervaring die ik heb met een coffeeshop in de buurt ,en alle randfiguren die ze aantrekken , WEG ER MEE.!!!

RB
5 februari 2019 at 19:20
in deze volkomen met u eens, weg die zooi

louw
5 februari 2019 at 22:46
Peperhuisje op de dik mooie plek

https://denhelderactueel.nl/2019/02/verplaatsing-coffeeshops-blijft-lastige-kwestie/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Broekmeulen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=coffeeshop
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters