Delano Weltevreden – ’Watertoren Den Helder moet van monumentenlijst’

Den Helder – De watertoren moet van de gemeentelijke monumentenlijst. Voorlopig.

Dat vindt Christian Koks, die bezig is met het afbouwen van de toren. De gemeente heeft het bouwwerk vorig jaar aangewezen als gemeentelijk monument. Koks is het daar niet mee eens en wil dat het van de erfgoedlijst wordt gehaald. “De gemeente vindt het een belangrijk pand, wij ook. Maar we zijn nu bezig met het afbouwen, daar zijn afspraken over gemaakt. Als de watertoren op de monumentenlijst blijft staan, krijgen wij ook met de monumentencommissie te maken. Die kan ook weer iets vinden van wat we aan het doen zijn. De verbouwing is al complex genoeg. Laat ons het allemaal eerst afmaken, dan kan de watertoren op de monumentenlijst.

Koks zegt, dat de gemeente geen enkel risico loopt, dat hij rare dingen met de watertoren gaat doen als het van de monumentenlijst wordt gehaald. “De gemeente en ik zijn eigenaar. Het huidige ontwerp komt bij mij vandaan. Een risico is er dus niet. Wij zijn juist van plan om er iets moois van te maken. Toen ik het kocht, stond het op de lijst van te slopen panden. Naar mijn idee is de watertoren dus in goede handen.

Gemeentelijk woordvoerster Joyce in ’t Veld: “De monumentale status heeft geen invloed op de vergunde werkzaamheden. De cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde maken, dat het belangrijk is om dit object te beschermen. Zonder monumentenstatus is het niet tegen sloop beschermd.” Koks en de gemeente hebben ongeveer tien jaar juridisch gebakkeleid over wie welke kosten voor het afbouwen moest betalen. De gemeente heeft hem daar in 2017 bijna een miljoen euro voor gegeven.

Helderse Courant, 22 maart 2019, 17:03

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190322_44941682/watertoren-den-helder-moet-van-monumentenlijst

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Christian+Koks
https://robscholtemuseum.nl/?s=watertoren
https://robscholtemuseum.nl/?s=gemeentelijk+monument

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image