Delano Weltevreden – Vrij parkeren in Den Helder + Ronald Boutkan – Gratis parkeren per 1 december

Vrij parkeren in Den Helder

Den Helder – Per 1 december dit jaar moet in heel Den Helder vrij parkeren worden ingevoerd.

Een raadsmeerderheid heeft het college opgedragen om uiterlijk 1 september aan de raad te vertellen hoe dat gerealiseerd kan worden. De motie van Beter voor Den Helder en de Stadspartij werd door alle oppositiepartijen gesteund. Ook Andries Pruiksma van PvdA gaf er zijn steun aan. VVD, CDA, D66 en Peter de Vrij van PvdA stemden tegen. Kees Visser (VVD) wees zijn collega’s er op dat voor gratis parkeren vanaf 1 januari komend jaar 210.000 euro is vrijgemaakt. Omdat de motie van BvDH en Stadspartij volgens Visser 1.6 miljoen euro gaat kosten, konden de liberalen er hun steun niet aan verlenen.

Roy Slort (CDA): ,,Wij staan niet negatief ten opzichte van gratis parkeren. Maar omdat wij eerst de parkeervisie willen zien, kunnen wij nu niet voor de motie stemmen.’’

Met de steun voor deze motie heeft coalitiepartij Stadspartij binnen twee weken de twee belangrijkste speerpunten van het verkiezingsprogramma binnengehaald. Vorige week was dat de renovatie van het stadhuis. Datzelfde geldt voor oppositiepartij BvDH, een afsplitsing van de Stadspartij die dezelfde verkiezingsbeloften wil verzilveren.

De indieners stellen dat vrij parkeren bijdraagt aan versterking van het winkelhart en van het imago van Den Helder.

Een raadsmeerderheid vindt dat het college voorzichtig moet omspringen met het opleggen van bezuinigingen aan kunsteducatiecentrum Triade.

Triade moet volgend jaar al fors inleveren, terwijl de schouwburg en de bibliotheek pas in 2019 de broekriem hoeven aan te halen omdat zij vanwege de nieuwbouw nu met hogere kosten zitten.

NHD, 22-6-2016, 22:27 (Update 22-6-2016, 22:27)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28212448.ece/Vrij-parkeren-in-Den-Helder?lref=SL_1

Gratis parkeren per 1 december

Den Helder – Het heeft even geduurd, maar per 1 december kan er dan toch in heel Den Helder gratis worden geparkeerd. Een raadsmeerderheid heeft het college woensdagavond die opdracht meegegeven. De motie van Beter voor Den Helder en de Stadspartij kreeg steun van de gehele oppositie en PvdA’er Andries Pruiksma.

De coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA’er Peter de Vrij stemden tegen, maar konden daarmee niet voorkomen dat een meerderheid van de raad wil dat het vrij parkeren nu toch eindelijk eens geregeld wordt. Er wordt al lang over gesproken, het was een van de verkiezingsbeloften van de Stadspartij (die mede daardoor flink winst boekte bij de verkiezingen), maar tot nu toe werd het steeds uitgesteld. Volgens de coalitie gaat het veel geld kosten, maar dat zal links- of rechtsom gevonden moeten worden.

Volgens de indieners van de motie zal het gratis parkeren warm ontvangen worden door ondernemers en winkelend publiek. Elders in het land blijkt dat de invoering bijdraagt aan een beter imago van de stad en bovendien aan een drukker winkelhart. Het college moet uiterlijk 1 september een plan aan de raad presenteren waaruit duidelijk wordt hoe het gratis parkeren gerealiseerd gaat worden.

Den Helder Actueel, 23 Jun 16 – 07:32

Reacties:

Dennis
23 juni 2016 at 08:58
Waarom pas per december? Ik zou (met de vele toeristen in de omgeving deze periode) het gratis parkeren per direct invoeren!

Jonathan
23 juni 2016 at 09:10
Ik ben benieuwd of de vrienden van de burgemeester deze motie gaan uitvoeren. De raadsvergadering gisteren was een boeiend tafereel. Stadspartij en Pruiksma stemden met alle moties van de oppositie mee. Mijn constatering is dat het einde van deze coalitie in zicht is.

Bodelo
23 juni 2016 at 09:51
Prima plan maar ……………. ik ben razend benieuwd hoe het gefinancierd gaat worden.

draai-ijs
23 juni 2016 at 10:01
Door verhoging van de OZB? Geld moet ergens vandaan komen….

Rasjutter
23 juni 2016 at 10:37
Is toch heel normaal gratis parkeren, als ik wat kom halen of brengen in een bouwput hoef ik toch ook geen parkeergeld te betalen.

Kees Jan
23 juni 2016 at 10:44
Gratis parkeren? Eerst zien, dan geloven…
.
In de motie staat dat het college van Burgemeester en Wethouders voor 1 september moeten komen met een plan om gratis parkeren mogelijk te maken. Dus echt gratis parkeren na 1 december 2016 is niet zeker.
.
Zeker als je je bedenkt dat de vergadering van gisteren een zeer moeizaam verloop had. Binnen PvdA werd er bijna bij geen enkel onderwerp als fractie gestemd. Het leek alsof Peter de Vrij uit rancune iedere keer anders stemde dan Andries Pruiksma.
.
Verder stemde de Stadspartij ook regelmatig tegen de bestuursafspraken in van de coalitiepartijen. En waren andere coalitie partijen het niet veel eens tijdens de stemmingen. Alleen VVD en CDA waren solidair naar elkaar. Of Beter gezegd, het CDA deed wat VVD hen opdroeg.
.
Het is maar de vraag of de coalitie VVD, D66, CDA, PvdA en Stadspartij na het weekend de coalitie vormen. Als vandaag blijkt dat het college de motie van het stadhuis niet overneemt en uitvoert, dan kan het nog wel eens een hete zomer worden.

Hijneken
23 juni 2016 at 13:19
Goed zo, complimenten van een tevreden stemmer. Echter… De binnenstad kent heftige leegstand, wellicht dat dit besluit 10 jaar te laat is genomen?

Jan
23 juni 2016 at 17:20
Geld vinden? Geen kosten meer voor parkeerautomaten,geen transactiekosten betalingsautomatisering, geen kosten ambtelijke verwerking bekeuringen etc etc, geen BOA parkeer bonnetjes controle meer…

Fred
25 juni 2016 at 10:15
Kunnen daar de onderhoudskosten van de parkeergarages van betaald worden ? Dacht het niet !!!

j
23 juni 2016 at 21:14
lkkr bijdehand dan dus heb een vergunning betaald voor jan lul vanaf december hoe zit dat geld terug voor een gedeelte ?

Simon H
24 juni 2016 at 22:04
stadspartij schijnt een zinnetjete er hebben bijgezt anders gingen ze tegenstemmen kroegpraat

Jan Roovers
26 juni 2016 at 11:09
Dit hadden jullie (raad) al 10 jaar eerder moeten doe, Nu niet meer treuzelen, maar onmiddelijk invoeren.

http://denhelderactueel.nl/2016/06/gratis-parkeren-per-1-december/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image