Delano Weltevreden – Vragen D66 over onderzoek bouwleges daken Schooten + Wethouder Duijnker van Den Helder: ’Streep onder zaak dakleges’

Vragen D66 over onderzoek bouwleges daken Schooten

Den Helder – D66 vraagt zich af waarom burgemeester en wethouders geen extern onderzoek willen laten uitvoeren naar de manier, waarop op het stadhuis bouwaanvragen worden afgehandeld.

Woningstichting had een bouwaanvraag ingediend voor het renoveren van 235 daken in De Schooten. Als bouwkosten was 1 miljoen euro opgegeven. Op het stadhuis is niet onderzocht, of dat wel klopte. De aanvraag is goedgekeurd en Woningstichting moest 20.700 euro aan leges betalen. Woningeigenaren van wie de huizen grenzen aan de huurhuizen in kwestie, wezen de gemeente er op, dat er te weinig leges was betaald. Dat bleek te kloppen. Na onderzoek bleek, dat de bouwkosten vier keer zo hoog waren en dat er nog zo’n 65.000 euro aan leges betaald moest worden. Diverse raadsfracties eisten een onafhankelijk extern onderzoek. Wethouder Remco Duijnker zegde dat toe, omdat ook hij de onderste steen boven wilde. Het college liet eerst een intern onderzoek uitvoeren. Daaruit bleek volgens de gemeente, dat er een eenmalige fout was gemaakt. Maar in het onderzoek zitten ook aanvragen voor het kappen van een boom en het bouwen van een berging. Het college blijft erbij, dat er geen extern onderzoek nodig is. D66 vindt dat vreemd. ’Als de schijnwerper toch al op de zaak staat en u wil een definitief antwoord geven richting omwonende huiseigenaren in De Schooten, die u hebben geattendeerd op een fout, was het dan niet beter geweest om alleen omvangrijke bouwaanvragen van de laatste jaren daartoe te bekijken?’, vraagt fractievoorzitter Henk Mosk zich af. Hij wil weten hoe het college het vertrouwen van de huiseigenaren wil herstellen, zodat de kwestie definitief wordt opgelost.

Noordhollands Dagblad, 20 december 2018, 16:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181220_5402177/vragen-d66-over-onderzoek-bouwleges-daken-schooten

Wethouder Duijnker van Den Helder: ’Streep onder zaak dakleges’

Den Helder – Er moet voor eens en altijd een streep worden gezet onder de slepende kwestie rond de dakleges van Woningstichting.

Dat vindt wethouder Remco Duijnker, verantwoordelijk voor de afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving. Die afdeling beoordeelt de aanvragen.

Morgen brengt Duijnker de kwestie ter sprake in het wekelijkse overleg van burgemeester en wethouders. “D66 heeft nu een paar pittige vragen over de kwestie gesteld. Ik wil van het college weten hoe we met deze kwestie moeten omgaan”, aldus de wethouder. “Om het zuiver te houden, moet je een onafhankelijk onderzoek doen. Dat blijft mijn standpunt. Dan ben je van het gedoe af. Nu blijft het doorsudderen. Daar is niemand bij gebaat.”

Fouten

De zaak kwam aan het rollen, nadat huiseigenaren in De Schooten de gemeente er op wezen, dat er op het stadhuis fouten waren gemaakt bij de beoordeling van een bouwaanvraag van Woningstichting. De corporatie wilde toestemming om de daken van zo’n 235 huurwoningen te renoveren. Nadat de aanvraag opnieuw was beoordeeld, bleek, dat de corporatie 65.000 euro extra aan leges moest betalen. Diverse raadsfracties drongen aan op een onafhankelijk onderzoek, wethouder Duijnker zegde zo’n onderzoek toe. Op last van gemeentesecretaris Robert Reus werd een intern onderzoek gelast, waarbij elf aanvragen van Woningstichting werden onderzocht. Volgens het college bleek daar niet uit, dat er vaker fouten zijn gemaakt. Een extern onderzoek werd niet nodig geacht.

Kappen boom

Maar onder de onderzochte aanvragen bleken ook een aanvraag voor het kappen van een boom, het bouwen van een berging en het treffen van brandveiligheidsmaatregelen te zitten. Hierbij gaat het om lage leges. Volgens een bewoner, die de zaak aan het rollen had gebracht, bleek hieruit, dat het gemeentelijke onderzoek niet deugt en dat een onafhankelijk onderzoek nodig is. Het college oordeelde echter opnieuw, dat er geen extern onderzoek nodig is.

Vertrouwen

Volgens fractievoorzitter Henk Mosk van D66 was het beter geweest als alleen omvangrijke bouwaanvragen van de laatste jaren waren onderzocht. Hij wil onder meer van het college weten hoe die het vertrouwen van de huiseigenaren in De Schooten denkt te herstellen. Mosk wijst er op, dat D66 nooit voorstander van een extern onderzoek is geweest.

Noordhollands Dagblad, 6 januari 2018, 20:51

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190105_27855342/wethouder-duijnker-van-den-helder-streep-onder-zaak-dakleges

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Remco+Duijnker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robert+Reus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+Mosk
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Schooten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting

1 Comment

  1. Zelfs het kopen van een aflaat bij een bevriend onafhankelijk onderzoeksbureau is tegenwoordig niet meer nodig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image