Delano Weltevreden – Subsidie aan Stichting Museumhaven is prima, vindt de VVD: ’Maar wij verwachten een iets positievere houding ten opzichte van de gemeente en het stadhuisplan’

De Helderse Museumhaven (foto George Stoekenbroek)

Subsidie aan Stichting Museumhaven is prima, vindt de VVD: ’Maar wij verwachten een iets positievere houding ten opzichte van de gemeente en het stadhuisplan

Den Helder – Voor wat hoort wat, vindt de VVD. Wat de fractie betreft kan Stichting Museumhaven Willemsoord (SMW) komend jaar subsidie krijgen als de organisatie ’een iets positievere houding ’ aanneemt ten aanzien van de gemeente en het plan voor een stadhuis op Willemsoord.

Dat heeft commissielid Damian Dekker wethouder Heleen Keur en de raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling verteld. De commissie moest de gemeenteraad adviseren over subsidie aan de Stichting Museumhaven.

Hamerpunt

Voor komend jaar wil de gemeente de SMW ruim 87.600 euro geven. Dekker zegt dat de gemeenteraad wat zijn fractie betreft de subsidie kan goedkeuren. ,,Ik verwacht van de stichting wel een iets positievere houding ten opzichte van de gemeente en de komst van het stadhuis. Daarmee doel ik niet op censuur. Maar een iets positievere houding mag wel. Het is geen klein bier wat we geven.’’

Kees de Jager, commissielid voor GroenLinks, vindt ook dat de stichting subsidie moet krijgen. ,,Zonder bijkomende voorwaarde, dat de stichting het eens moet zijn met de gemeente. Wij zijn namelijk voor échte vrijheid en échte democratie’’, sneerde hij naar VVD.

Wethouder Heleen Keur zegt, dat de Stichting Museumhaven zich conformeert aan het democratisch genomen besluit over de vestiging van het stadhuis op Willemsoord.

Kritisch

Voorzitter Michiel Tegelberg van SMW heeft de opmerking van Dekker niet zelf gehoord. Hij zegt dat de Stichting Museumhaven aanvankelijk kritisch stond tegenover het stadhuisplan. ,,Als bestuur hebben we ons uiteindelijk afgevraagd hoe we hiermee moeten omgaan. In overleg met het college hebben we besloten er het beste van te maken. Dat is nog steeds onze insteek.’’

Tegelberg denkt te weten waar de opmerking van commissielid Dekker vandaan komt. Uitgesproken critici van het stadhuisplan, zoals Dirk Reitsma en Paul Schaap, zijn nadrukkelijk betrokken bij de Museumhaven. De voorzitter: ,,Wij hebben gezegd, dat wij hen niet kunnen verbieden hun mening te uiten. Maar het standpunt van het bestuur is, dat wij proberen er het beste van te maken. Dat wordt door hen ook gerespecteerd.’’ De voorzitter van SMW wil niet zeggen wat hij vindt van de uitspraak van de VVD’er.

Authentiek

Stichting Museumhaven Willemsoord wil de Museumhaven uitbouwen tot een volwaardig, authentiek complex, waar historische schepen worden afgemeerd en indien nodig in oorspronkelijke staat worden hersteld. In de Museumhaven moeten maritieme ambachten worden uitgevoerd. Daarnaast moet het als toeristische attractie worden geëxploiteerd om de maritieme identiteit van Willemsoord en Den Helder te etaleren.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201204_39979018

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Museumhaven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Damian+Dekker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heleen+Keur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+de+Jager
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Tegelberg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dirk+Reitsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Schaap

1 Comment

  1. Subsidie als pressiemiddel om in het gareel te lopen en te doen wat de Helderse bestuurlijke maffia voorschrijft. Exact dit is de reden waarom Rob Scholte als maatschappijkritisch kunstenaar geen subsidie wil voor zijn museum.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.