Delano Weltevreden – Stekker niet uit coalitie Den Helder om stadhuis

Den Helder – VVD, CDA, D66 en PvdA zijn niet blij met coalitiepartners Stadspartij en Andries Pruiksma (PvdA) die hen samen met de oppositie de renovatie van het stadhuis door de strot proberen te duwen.

Het zal leiden tot een stevig gesprek, zeggen woordvoerders van VVD, CDA en D66. Hoewel zij geïrriteerd zijn, zien zij vooralsnog geen reden om de stekker uit de coalitie te trekken.

Maandagavond stemden de Stadspartij en Pruiksma voor een motie van de oppositie om renovatie van het stadhuis af te dwingen. Volgens de oppositie is renovatie miljoenen euro’s goedkoper dan nieuwbouw en moet nu eindelijk eens de knoop worden doorgehakt. Anders speelt het stadhuis bij de verkiezingen van 2018 opnieuw een grote rol, is hun vrees. Fractievoorzitter Peter de Vrij (PvdA) vindt het eigenlijk ’not done’ dat een coalitiepartij zo met de oppositie samenwerkt. ,,Aan de andere kant hebben wij de Stadspartij in het bestuursakkoord veel ruimte gegeven om op dit punt een eigen standpunt in te nemen.’’

De Vrij vindt het jammer dat veel fracties hun stellingen al hadden betrokken, waardoor niemand elkaar meer ergens anders van kon overtuigen. ,,Dat geldt ook voor D66. Die fractie wilde per se nieuwbouw op de plek van Halter Bellevue.’’

NHD, 15-6-2016, 7:49 (Update 15-6-2016, 7:49)

Reacties;

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Typerend wel zo’n zegswijze: “door de strot proberen te drukken”. Het zegt iets over de democratische zienswijze van de krant, en van de coalitie en college. Hoezo door de strot drukken? Waren er niet al diverse stemmingen van 18-13 die de coalitie won, en waar er helemaal geen sprake was van “door de strot drukken”? Toen telde de coalitie toch keurig haar zegeningen? Nu heeft de Raad gesproken, na een lang debat, en behoort het college gewoon de motie uit te voeren, zonder mitsen en maren. En anders moeten ze opstappen. Want het was immers ook de kiezer die een college wenste dat geen nieuw stadhuis ging bouwen. Overigens, de negen miljoen is ook nog teveel, het gaat om keurig bijhouden, niet renoveren; het is opgeschroefd wisselgeld van de Stadspartij, die daarmee haar blazoen nog niet heeft opgeschoond.
Oja, nog een nieuwtje over het CDA: Zij gaan samen met de VVD een horror-movie opnemen in en rond het huidige stadhuis: Titel “De Mannen in Witte Pakken”, een fascinerend inkijkje in een oud, opgepimpt bejaardenhuis, Productie Roy Slort, regie Jan Klopstra.

Monique Kohn · Den Helder
Als er iemand iets door een strot wil gaan duwen is het wel VVD, CDA, D66 en PvdA die ondanks overweldigende verkiezingsuitslagen keer op keer terug komen op nieuwbouw. Ik zag dit al aankomen toen de coalitie van de Stadspartij klapte, nu voorspel ik een daverende overwinning voor de Gemeentebelangen van Geurt Visser bij de volgende verkiezingen.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28188318.ece/Stekker-niet-uit-coalitie-Den-Helder-om-stadhuis?lref=SR_4