Delano Weltevreden – Scholte en advocaten vieren, dat rechter het veilen van collectie heeft verboden: ’Gemeente en deurwaarder hebben pak rammel gekregen’+ @slifHmerslag

Judith Mahn & Benno Friedberg (foto NHD)

Kunstenaar Rob Scholte en zijn advocaten vieren met Spa rood, dat de voorzieningen rechter het veilen van de kunstcollectie heeft verboden: ’De gemeente en de deurwaarder hebben een ongelooflijk pak rammel gekregen

Den Helder – ,,De gemeente Den Helder en de deurwaarder hebben van de rechter een ongelooflijk pak rammel gekregen’’, zegt advocaat Benno Friedberg. ,,En dat verdienen ze.’’ De zoveelste rechtszaak tussen de gemeente en Rob Scholte is in het voordeel van de kunstenaar beslist.

Friedberg reageerde woensdagmiddag meteen na de uitspraak van voorzieningenrechter Leendert Saarloos. Die heeft een streep gezet door de plannen van de gemeente Den Helder om de in beslag genomen kunstcollectie van Rob Scholte te veilen. De gemeente wilde niet reageren.

Executoriaal

Scholtes advocatenkantoor Friedberg & Mahn heeft al eerder executoriaal beslag gelegd op de kunstwerken van Rob Scholte, omdat hij zijn advocaatkosten niet meer kon betalen. De raadslieden zijn dus de oudste beslagleggers, zegt de rechter. Zij moeten daarom eerst de kans krijgen om iets van de goederen te verkopen. Als de advocaten niet binnen een redelijke termijn verkopen, is de gemeente alsnog aan zet. Wat die termijn is, is niet bekend. Friedberg gaat met zijn cliënt bespreken hoe een en ander moet worden aangepakt.

De goederen uit het Rob Scholte Museum hadden bovendien niet verhuisd mogen worden van de speciale opslag van het bedrijf Imming in De Goorn naar veilinghuis BVA Auctions, oordeelt de rechter. Scholte en zijn advocaten moeten nu in overleg met de gemeente Den Helder om te besluiten, waar alle goederen nu worden ondergebracht.

Half miljoen euro

De gemeente wilde de kunstcollectie verkopen. omdat het verschuldigde bedrag van ruim een half miljoen euro door de opslagkosten elke maand met een kleine tienduizend euro stijgt.

Rechter Saarloos heeft daar begrip voor. Maar de gemeente moet daarbij wel de regels van de wet volgen en het belang van Scholte niet uit het oog verliezen, vindt hij. Scholte blijft aansprakelijk voor de ontruimings en opslagkosten, zoals eerder door de kantonrechter was bepaald.

Gesprek

Meteen na de zitting heeft advocaat Benno Friedberg stadsadvocaat Ilse van der Poel uitgenodigd voor een gesprek volgende week. Hoewel de gemeente en deurwaarderskantoor Van der Meer & Philipsen op de vingers zijn getikt, betekent, dat wat de rechter betreft niet, dat de in beslag genomen kunstcollectie bij de gemeente wordt weggehaald. Dat beslag blijft van kracht.

Volgorde

De verkoper mag van de rechter overigens niets verkopen zonder Rob Scholte daarin te kennen. Hij beslist mede over hoe en in welke volgorde de spullen worden verkocht. Scholte zelf was niet op de zitting aanwezig. ,,Hij trekt dit niet’’, verklaarde zijn adviseur Marc Nihot de afwezigheid van de kunstenaar. Nihot hield het na de uitspraak nauwelijks droog.

De advocaten Niels Bakker, Judith Mahn en Benno Friedberg hebben de uitspraak woensdagmiddag bij Scholte thuis gevierd. ,,Met Spa rood’’, zegt Friedberg. Champagne was toch meer op z’n plaats geweest? Klopt, zegt Scholte. ,,Maar ik ben door de uitspraak overvallen. Ik had me op het ergste voorbereid. Deze uitspraak maakt mij ontzettend blij.’’

Deskundige

Een door de gemeente geraadpleegde deskundige had volgens stadsadvocaat Ilse van der Poel gezegd, dat de kunstcollectie hooguit anderhalve ton zou kunnen opbrengen. Friedberg: ,,Als je het allemaal tegelijkertijd op de markt brengt, zou dat kunnen. Bovendien was mijn cliënt niet in de gelegenheid gesteld om kunstwerken, die nog niet waren gesigneerd, van zijn handtekening te voorzien. Dan brengt zo’n kunstwerk zeker minder op.’’

Kwalijk

Friedberg en Mahn zijn nog niet klaar met deurwaarderskantoor Van der Meer & Philipsen. Zij nemen het de deurwaarder kwalijk, dat hij in officiële stukken heeft gesuggereerd, dat de advocaten van Scholte met hun beslag op de kunstwerken slechts proberen de boel te vertragen.

Friedberg: ,,De uitspraak van de rechter bewijst het tegendeel. Wij willen, dat de deurwaarder die suggestie publiekelijk terugneemt en dat hij zijn excuses aanbiedt.’’ Mahn overweegt een klacht in te dienen bij de beroepsorganisatie.

Helderse Courant, 7 oktober 2020, 

1 Comment

  1. Stalingrad.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.