Delano Weltevreden – ’Scheuren zwembad zijn lastig’

Den Helder – Het corrigeren van de wapening van zwembad Heersdiep is nog niet zo eenvoudig. Dat zegt bouwer Kees Jan Tuin.

Verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters praat al enkele maanden met de Helderse bouwcombinatie Tuin en Van der Wal, de hoofdaannemer. Vorig jaar is de combinatie door de gemeente aansprakelijk gesteld voor de gebreken, die sinds de oplevering van het zwembad zijn geconstateerd. Onder andere loszittende tegels en scheuren in de betonconstructie.

Ernstige twijfels

De bouwers zeggen, dat zij tijdens de bouw ’ernstige twijfels’ hadden over constructie en dat zij dat ’tot in den treure’ hebben gemeld aan de door de gemeente aangestelde toezichthouder. Die zou toen hebben gezegd, dat alles goed was en dat er doorgebouwd kon worden.

Adviesbureau Olco uit Zeist was door de gemeente gevraagd toezicht te houden op de bouw. Dat bedrijf schuift binnenkort ook aan voor de gesprekken over de gebreken en de aansprakelijkheid. Directeur Mark Westra van Olco zegt, dat zijn bedrijf nooit aansprakelijk kan worden gesteld voor de gebreken. “Het zou heel raar zijn als wij aansprakelijk zouden worden gesteld voor iets, dat in de bouw of de constructie verkeerd is gegaan.” De constructeur is inmiddels failliet. Kees Jan Tuin van Bouwbedrijf A. Tuin BV is blij, dat binnenkort alle partijen bij elkaar zitten om over de zaak te praten. “Het grootste probleem betreft de scheuren. We weten nu wat de oorzaak is, een tekort aan krimpwapening. De discussie gaat nu over de vraag wie daarvoor verantwoordelijk is, de aannemer of de constructeur. Wij denken nog steeds, dat wij niet aansprakelijk zijn. Maar als er informatie is, waaruit blijkt dat het wél zo is, dan willen wij die zien, zodat we er met z’n allen over kunnen praten. Als wij het écht niet goed hebben gedaan, laten wij de gebreken op onze kosten oplossen. Als een andere partij verantwoordelijk is, moet de oplossing daar vandaan komen.”

Tuin vindt het ’heel plezierig,’ dat straks alle partijen bij elkaar zitten. Ook onderzoekers, die in opdracht van de gemeente rapporten hebben uitgebracht. Het probleem met de wapening is niet zo eenvoudig op te lossen, zegt hij. “We zijn nu aan het bestuderen hoe dat zou kunnen. We hebben in elk geval een positieve grondhouding.” Wethouder Wouters verwacht, dat er voor de zomer duidelijkheid is. “Het belangrijkste is, dat er nu veilig gezwommen kan worden.”

Helderse Courant, 2 februari 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Jan+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bouwbedrijf+A.+Tuin+BV