Delano Weltevreden – Rob Scholte kondigt kort geding aan om veiling tegen te houden: ’Mijn collectie is in het geniep naar Amersfoort vervoerd’

Rob Scholte en advocaat Benno Friedberg tijdens een van de vele rechtszaken tegen de gemeente Den Helder (foto Erna Faust)

Rob Scholte kondigt kort geding aan om veiling tegen te houden: ’Mijn collectie is in het geniep naar Amersfoort vervoerd

Den Helder – Rob Scholte gaat via een kort geding proberen de veiling van zijn kunstwerken tegen te houden. Zijn advocaat, Benno Friedberg, zegt er nu zeker van te zijn, dat de gemeente Den Helder er alles aan doet om Scholte kapot te krijgen.
Scholte „Van de deurwaarder kreeg ik een brief, waarin staat dat ik de veiling kon tegenhouden als ik binnen drie dagen 75.000 euro betaalde. Toen ik informeerde naar welke rekening dat bedrag overgemaakt moest worden, kreeg ik te horen, dat het een vergissing was. Er kwam nog een rekening van 550.000 euro. Het bedrag van 75.000 euro is dus terug naar de personen, die het beschikbaar hadden gesteld.”

Ontruiming

De gemeente Den Helder heeft bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum beslag gelegd op de daar aanwezige kunstwerken. De gemeente wilde er zeker van zijn, dat de kunstenaar de kosten van onder meer de ontruiming betaalde. De schuld van Scholte aan de gemeente is inmiddels opgelopen tot boven een half miljoen euro. Omdat onduidelijk is, wanneer hij de door hem betwiste schuld kan voldoen, wil de gemeente zijn kunstwerken openbaar verkopen.

Geniep

Scholte: „Mijn kunstwerken zijn in het geniep naar Amersfoort vervoerd, naar de opslagplaats van veilingbedrijf BVA. Daar zijn zij onder onduidelijke omstandigheden opgeslagen. Ik ben er niet van op de hoogte gesteld, mijn advocaat ook niet. Terwijl die ook beslag heeft gelegd op een deel van mijn collectie en de oudste executierechten heeft.”

Niet verbaasd

Benno Friedberg zegt niet echt verbaasd te zijn over wat er allemaal gebeurt: „BVA is gespecialiseerd in faillissementsveilingen, niet in kunstveilingen. Mijn cliënt heeft geen bezwaar tegen verkoop van zijn kunstwerken, maar dat moet dan wel gebeuren door een gerenommeerd veilinghuis als Sotheby’s of Christies. Het gaat om een internationaal vermaarde kunstenaar. Sommige kunstwerken zijn nog niet eens door mijn cliënt getekend. Dat maakt dat ze dan ook een andere waarde hebben.”

Beschermen

Dat de gemeente zijn collectie via BVA wil veilen, heeft volgens Friedberg maar één reden: „We praten hier wel over een gemeente, een overheid die de burger moet beschermen. Deze overheid probeert juist een burger kapot te maken. De gemeente vreest de zaak te verliezen en wil Rob Scholte kapot maken, voordat zijn hoger beroep in april volgend jaar wordt behandeld. Want er is geen reden om nu tot veiling over te gaan. Rob Scholte heeft een claim van 1,7 miljoen euro bij de gemeente ingediend. Als de gemeente een half miljoen euro van mijn cliënt wil, betekent het dat de gemeente nog 1,2 miljoen aan hem moet betalen. Maar op die claim van 1,7 miljoen euro is nooit gereageerd.”

De gemeente Den Helder is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.

Helderse Courant, 15 september 2020, 14:29

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20200915_80571637/rob-scholte-kondigt-kort-geding-aan-om-veiling-tegen-te-houden-mijn-collectie-is-in-het-geniep-naar-amersfoort-vervoerd

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Benno+Friedberg