Delano Weltevreden – Posters en krijttekeningen pro Zwarte Piet op gebouwen in Den Helder: de politie wil weten wie er achter zit

Nederland kiest Zwarte Piet (foto Twitter)

Posters en krijttekeningen pro Zwarte Piet op gebouwen in Den Helder: de politie wil weten wie er achter zit

Op Facebook geven voorstanders van Zwarte Piet ruchtbaarheid aan de nachtelijke actie.

Den Helder – De politie wil weten wie verantwoordelijk is voor het bekladden van gebouwen met posters met pro Zwarte Piet teksten op diverse plekken in Den Helder.

De teksten met daarop de tekst ’Zwarte Piet is welkom’ zijn onder meer geplakt op de ramen van bibliotheek School 7 aan de Keizersgracht, op brede school De Poolster aan de Pasteurstraat. Ook zijn op de stoepen voor de gebouwen krijttekeningen met dezelfde tekst gemaakt.

Verwijderd

De bibliotheek is als doelwit uitgekozen, omdat boeken met Zwarte Piet uit de collectie zijn gehaald. De posters en de krijttekeningen zijn op beide plekken verwijderd. Woordvoerders van de brede school en de bibliotheek willen weinig woorden vuil maken aan de actie.

Politiewoordvoerder Erwin Sintenie zegt, dat de teksten niet strafbaar zijn, maar het bekladden van gebouwen is niet toegestaan.

Illegaal

Burgemeester Jeroen Nobel is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. “Het is illegaal om posters te plakken op andere plekken dan de daarvoor aangewezen vrije plakplaatsen. Zo is dat vastgelegd in onze Algemene Plaatselijke Verordening, omdat we onze stad schoon, heel en veilig willen houden. Andere uitingen, zoals graffiti en het bekladden van straten en muren is een vorm van vandalisme en die zijn ook verboden.

Posters op overheidsgebouwen of gemeentelijke eigendommen laat de gemeente altijd verwijderen, zegt de burgemeester. Hij adviseert inwoners van Den Helder om aangifte te doen bij de politie van illegale beplakken of bekladding als er daardoor schade is ontstaan. “Ik wens alle kinderen van Den Helder een heel fijn Sinterklaas feest toe.

Helderse Courant, 17 november 2020 17:59

https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201117_1508041

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwarte+Piet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Nobel

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image