Delano Weltevreden – Port of Den Helder lijdt mogelijk meer dan één miljoen euro Verlies

Directeur Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder wil niet verder snijden in het Havenbedrijf (foto Peter van Aalst)

Port of Den Helder lijdt mogelijk meer dan één miljoen euro Verlies

Den Helder – Zelfs in het gunstigste scenario lijdt Port of Den Helder (PODH) dit jaar waarschijnlijk een verlies van twee ton. Als het tegenzit loopt het verlies op tot 1.1 miljoen euro. Dat blijkt uit het bestuursverslag 2020, dat PODH naar de Gemeente heeft gestuurd

In 2019 leed het Havenbedrijf een Verlies van 325.000 euro. Vorig jaar was een Winst van 293.000 euro voorzien. Maar de Corona Virus Crisis gooide in 2020 Roet in het Eten. Minder schepen deden de Helderse Haven aan. Over het hele Boekjaar was het aantal Scheepsbewegingen twintig procent minder dan in 2019. Dat zorgde vorig jaar voor een lagere Omzet. Ook bleven Grondverkopen uit. Het Havenbedrijf kon de Kosten beheersen, maar kon een Verlies niet voorkomen.

De grondverkopen nekken het door de gemeente verzelfstandigde Havenbedrijf. In 2019 werd geen vierkante meter Grond op Kooypunt en Kooyhaven verkocht. Vorig jaar hoopte PODH 1.125.000 euro te halen uit de Verkoop van Grond. Maar ook vorig jaar bleef het Havenbedrijf met de Percelen zitten.

Op basis van de Resultaat Ontwikkeling in 2020 heeft de Directie geconcludeerd, dat de Omzetverwachtingen lager moeten zijn dan in de Meer Jaren Begroting opgenomen. Ten opzichte van vorig jaar wordt een licht Herstel verwacht.

Offshore Bedrijf Peterson

Een belangrijk element daarbij is het (Huur) Contract met Offshore Bedrijf Peterson dat dit jaar afloopt. PODH en Peterson willen beide het Contract verlengen, maar verschillen nog van Inzicht over de Voorwaarden. De omvang van het Contract heeft een behoorlijke Impact op de Resultaten van het Havenbedrijf.

In verband met de Aannames voor dit jaar zegt de Directie opnieuw kritisch naar de Kosten te hebben gekeken. De Conclusie is, dat verdere Besparingen eigenlijk niet mogelijk zijn zonder dat het Effect heeft op de Slagkracht en Taak Uitvoering van de Organisatie. De Kosten zijn daarom op een Minimaal Niveau begroot voor 2021, staat in het naar de Gemeente gestuurde Bestuursverslag. De Directie zegt niet van plan te zijn verder in het bedrijf te snijden.

De Uitgifte van grond op Kooyhaven wordt gehinderd door het geldende Bestemmingsplan en het gerelateerde Bewoners Convenant. Geïnteresseerde Bedrijven haken daarom af. De Directie van het Havenbedrijf gaat met de Gemeente Hollands Kroon de Mogelijkheden verkennen om de Belemmeringen aan te passen, zodat het Gebied aantrekkelijker wordt. Onderdeel daarvan zijn Gesprekken met Omwonenden van de Kooyhaven. Die moeten leiden tot het oprekken van de Afspraken, waardoor het Vestigingsklimaat verbetert.

De Corona Virus Crisis gooide in 2020 Roet in het Eten.

Helderse Courant, 28 Mei 2021 om 07:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210527_99473648

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Port+Of+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacoba+Bolderheij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Turnhout
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Haven+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Haven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kooyhaven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Havenbedrijf+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raad+van+Commissarissen+Havenbedrijf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Offshore
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peterson
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kooypunt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kooyhaven