Delano Weltevreden – ’Politici Den Helder moeten ook op vredesmissie’ + Ontslagbrief wethouder Jacqueline van Dongen

’Politici Den Helder moeten ook op vredesmissie’

Den Helder – Tien dagen heeft wethouder Jacqueline van Dongen nagedacht over de vraag of zij wethouder in Zwijndrecht moest worden.

,,Ik vond het lastig. Sinds mijn aantreden is er heel veel in gang gezet. Duurzaamheid, bewonersparticipatie, afvalscheiding, een oplossing voor het Schapendijkje, de aanleg van de Noorderhaaks. Het komende jaar moet het oogstjaar worden. Als de vraag om elders wethouder te worden over anderhalf jaar was gekomen, was het eenvoudiger geweest om de keus te maken.’’

Wat heeft dan de doorslag gegeven?

,,In Zwijndrecht wordt ook een groot accent op duurzaamheid gelegd. Daarnaast word ik lid van het Drechtstedenbestuur, een regionaal samenwerkingsverband van zes, straks zeven gemeenten. Die hebben een aantal taken verlegd naar het Drechtstedenbestuur. Dat werkt heel goed, al meer dan tien jaar. De Noordkopraad, waarin Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon samenwerken, heeft daar ook inspiratie opgedaan. Het is heel mooi dat ik dichter bij man en zoon kom te werken, maar dat heeft niet de doorslag gegeven. Ik heb, toen ik hier wethouder werd, bewust gekozen voor Den Helder. Ik wilde geen wethouder worden die doordeweeks hier is en in het weekend ergens anders. Ik woon en leef hier. Mijn man is vrijwel elk weekend in Den Helder.’’

Dat Schapendijkje. Een verkeersbesluit van het college moest na hevig verzet teruggedraaid worden. Een hoofdpijndossier voor u?

,,Ik vind het geen hoofdpijndossier. Wel plaats ik vraagtekens bij het handelen van de raad. De raad moet zich afvragen hoe om te gaan met bewonersparticipatie. Verontruste burgers een handtekeningenactie opgezet. Er is gevraagd snel maatregelen te nemen om de weg veiliger te maken. Ik heb over de weg gelopen, gefietst, gereden, want ik wilde weten hoe dat allemaal voelt. We hebben een extern bureau gevraagd onderzoek te doen. Het college heeft een besluit genomen. Na een half jaar en een jaar zouden we evalueren of de maatregelen werken. Het besluit is ter inzage gelegd, er zijn bezwaren tegen ingediend. Vervolgens zegt de raad dat het besluit van tafel moet. Op dat moment staat dat hele proces niet meer open voor bewoners. Daarom heeft mijn eigen partij, de Stadspartij, die motie niet gesteund. Als je in gesprek bent met burgers, moet je dat gesprek eerst afronden. De raad heeft ingegrepen in dat proces. Daar was ik oprecht verdrietig om. Ik hoop dat de raad zich over deze manier van werken achter de oren krabt.’’

En de Ruyghweg? Daar gebeuren veel ongelukken. Was dat een goed idee om de weg zo in te richten?

,,Er zijn nog dingen voor verbetering vatbaar. Maar we moeten ook niet vergeten dat er veel verkeerscowboys zijn die zich van verkeersregels weinig aantrekken. Als ik haaientanden zie, rem ik af.’’

Den Helder heeft de reputatie van politiek onrustige gemeente. Hoe heeft u dat ervaren?

,,Mij is opgevallen dat tegenstellingen vaak niet te overbruggen zijn, dat partijen vaak niet bereid zijn elkaar halverwege tegen te komen. Toen ik overwoog hier wethouder te worden, werd mij verteld dat de cultuur in de gemeenteraad te maken heeft met de aanwezigheid van de marine. Aan de Helderse politiek wil ik meegeven dat ook Defensie zich ontwikkelt en op vredesmissie gaat.’’

NHD, 7-10-2016, 23:00 (Update 7-10-2016, 23:00)

Reacties:

Henk Klok
Oogstjaar wachgeldjaar. Sorry maar wat hier gebeurt klopt niet. Mevr gaat vrijwillig weg. Als ik dat doe dan krijg ik geen uitkering. Pure discriminatie.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Begrijpt ze echt niet dat Den Helder niet zit te wachten op politici die zo gauw ze op een mooiere trein kunnen springen dat doen? Wethouder Pieter Kos zei ook al dat hij maar vier jaar zou blijven; die wacht ook op een betere trein.
Van die bestuurders hebben we er nu wel genoeg gehad. We willen mensen die echt van de stad houden, niet alleen in woorden.
Die hier echt wonen, niet maar ’n beetje. Voor echt beleid is continuiteit nodig, meer dan twee of vier jaar. En trouw aan de Helderse kiezer.

Ans Bosma · Den Helder
Foute boel, de rit uitzitten, niks geen wachtgeld. De wet moet nodig aangepast worden. Minderwaardig.

Fred Kwast
Zij krijgt nu geen wachtgeld. Dat krijgt zij pas als het wethouderschap in Zwijndrecht niet doorgaat . Dan pas krijgt zij gedurende 38 maanden wachtgeld.

Bernard Fritzsche · Koninklijk Instituut voor de Marine
Wat mij al jaren stoort is dat de grootste en belangrijkste werkgever in onze stad de schuld krijgt van een verziekte bestuurscultuur en de bestuurlijke incompetentie. Jammer dat buitenstaanders zo’n miskenning klakkeloos overnemen. Het draagt in ieder geval niet bij aan een oplossing van dit probleem

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28605992.ece/Politici-Den-Helder-moeten-ook-op-vredesmissie_?lref=L

Ontslagbrief wethouder Jacqueline van Dongen

PDF:
Ontslagbrief van wethouder Jacqueline van Dongen

1 Comment

  1. Geachte mevr. Van Dongen,,
    praten met burgers…mmmm ik heb een gesprej met U aangevraagd met oa burgers uit mijn buurtje…Ik heb de correcte route genomen om met u in gesprek te komen…ook diverse telefoontjes gepleegd…Niks..geen gehoor..emails weg..pfff…Maak u werk af…Doe uw werk…U gaat alleen maar weg uit eigen belang…Den Helder doet u blijkbaar niks…

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.