Delano Weltevreden – Pleidooi om Taxi Den Helder toe te laten tot het WMO taxivervoer riekt naar vriendjes politiek: ’Als je niet aan de voorwaarden voldoet, doe je niet mee’

Marcel Karhof speelt vijftig weken per jaar zichzelf, de overige twee weken is hij Sinterklaas (foto Trouw)

Pleidooi om Taxi Den Helder alsnog toe te laten tot het WMO taxivervoer riekt volgens ChristenUnie naar vriendjespolitiek: ’Als je niet aan de voorwaarden voldoet, doe je niet mee

Den Helder – De poging van enkele fracties om gedaan te krijgen, dat Taxi Den Helder alsnog mag meedoen aan het WMO taxivervoer riekt naar vriendjespolitiek, vindt raadslid Dina Polonius van ChristenUnie. “Ik krijg er een nare smaak van in mijn mond.”

Taxi Den Helder van Marcel Karhof is bij de aanbesteding buiten de boot gevallen. Stadspartij, Behoorlijk Bestuur, Senioren Actief en D66 vinden, dat het taxibedrijf alsnog moet worden toegelaten.

Op verzoek van Behoorlijk Bestuur en Senioren Actief is de kwestie dinsdagavond besproken in de commissie maatschappelijke ontwikkeling. Volgens wethouder Tjitske Biersteker voldeed het Helderse bedrijf niet aan de eisen en voorwaarden in de aanbesteding: “Het vervoer is openbaar aanbesteed, volgens Europese richtlijnen. Bij de aanbesteding was er sprake van een gelijk speelveld, iedereen moest aan dezelfde voorwaarden en eisen voldoen. Er waren zes aanbieders, die allemaal aan de eisen voldoen. Vijf bedrijven uit Den Helder en een bedrijf uit Schagen. Als wij nu voor één bedrijf de eisen gaan bijstellen, is er geen sprake meer van een gelijk speelveld. We kunnen niemand meer toelaten. Als wij dat doen levert het de gemeente het risico van rechtszaken op.”

Keuzevrijheid

Zij verwerpt het argument van sommige fracties, dat de keuzevrijheid van gebruikers van de WMO taxi wordt aangetast met het uitsluiten van Taxi Den Helder. Met zes taxibedrijven hebben de gebruikers voldoende keus, zegt zij.

Biersteker kreeg dinsdagavond steun van partijgenoot Dina Polonius. “Als gemeenteraad geven wij het College de randvoorwaarden mee voor het aanbesteden van het WMO vervoer. Wij moeten er dus op vertrouwen, dat de leden van het College hun werk goed doen. Als het resultaat ons niet bevalt, kunnen we niet zeggen, dat het teruggedraaid moet worden. Daar krijg ik een nare smaak van in mijn mond. Het riekt naar nepotisme als wordt geprobeerd een bedrijf, dat niet aan de voorwaarden voldeed via de achterdeur binnen te krijgen. Dat zou oneerlijk zijn tegenover de bedrijven, die hun zaakjes wél op orde hadden.’’ Het argument, dat Taxi Den Helder zou moeten worden toegelaten, omdat het een Helders bedrijf is, raakt volgens haar kant noch wal. “Als je niet aan de voorwaarden voldoet, doe je niet mee.”

Burgemeester en Wethouders zeggen geen uitzondering te willen en kunnen maken voor Taxi Den Helder om als zevende te worden toegevoegd aan de bedrijven, die het WMO taxivervoer gaan uitvoeren.

Helderse Courant, 13 januari 2021, 10:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210113_20407462

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marcel+Karhof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Taxi+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tjitske+Biersteker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dina+Polonius
https://robscholtemuseum.nl/?s=WMO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wet+Maatschappelijke+Ondersteuning