Delano Weltevreden – Overeenstemming over watertoren Den Helder + Redactie DHA – Einde aan jarenlang juridisch gevecht om watertoren

Overeenstemming over watertoren Den Helder

Na vijftien jaar juridisch geharrewar is er een eind gekomen aan de soap rond de watertoren.

De gemeente en Christian Koks hebben overeenstemming bereikt over de resterende werkzaamheden aan de toren.

De watertoren is voor de gemeente een flinke kostenpost. Na de oplevering en een ruzie met de aannemer moest ze 300.000 aan meerwerk betalen. Vervolgens ontstond een conflict met Koks. Tot twee jaar geleden had ze al 80.000 euro aan advocaat- en proceskosten betaald. De gemeente betaalt nu nog eens 972.000 euro.

Koks stopt er zelf ook geld in. Hij gaat de watertoren verder renoveren en geschikt maken als woonverblijf. De watertoren gaat twaalf keer per jaar open voor publiek.

Beide partijen waren al jaren in een gerechtelijke procedure verwikkeld. Er was een verschil van mening over welke zaken nog uitgevoerd moesten worden om tot een goede oplevering van de watertoren te komen, en wie waar voor verantwoordelijk was.

Het huidige college wilde heel graag een eind maken aan deze voortdurende zaak en heeft daar de afgelopen maanden extra op ingezet. In dit voorjaar hebben beide partijen besloten dat zij een schikkingstraject gingen proberen. Basis van dit traject was het gerechtelijke deskundigenrapport dat al eerder was opgesteld over het werk dat de gemeente nog aan de watertoren moest (laten) uitvoeren.

Op basis van dit rapport is tijdens het schikkingstraject door een onafhankelijke partij een kostencalculatie opgesteld waar de partijen nu tot overeenstemming over zijn gekomen. De gemeente stelt € 972.000,– beschikbaar zodat Koks in de gelegenheid wordt gesteld herstel- en afbouw werkzaamheden aan de watertoren te verrichten. Ook is er overeenstemming bereikt over de erfpachtakte. Wethouder Lolke Kuipers: ,,Jammer dat het hele proces zo lang heeft geduurd en wij als gemeente een groot bedrag beschikbaar moeten stellen, ondanks dat we daar al eerder geld voor gereserveerd hebben. Echter, ik ben enorm blij dat we nu overeenstemming hebben bereikt en de watertoren door een liefhebber, de heer Koks, wordt afgebouwd, bewoond en beheerd. Het is belangrijk dat onze watertoren ook in de toekomst die mooie blikvanger in het vernieuwde stationsgebied blijft.”

Onderdeel van de overeenkomst is een bezoekersregeling. Het dak van de watertoren zal twaalf keer per jaar tussen 10.00 en 14.00 uur tegen een kleine vergoeding opengesteld worden voor publiek. De verwachting is dat Koks op zeer korte termijn nadat het college de vaststellingsovereenkomst heeft vastgesteld, zal beginnen met de voorbereiding. Christian Koks: ,,Net als de wethouder vind ik het jammer dat het zolang heeft geduurd maar ben ik blij dat we er nu uit zijn. Ik kijk er naar uit om dit prachtige pand te kunnen afbouwen en bewoonbaar te maken.”

Noordhollands Dagblad, 15 augustus 2017, 16:15

Reacties:

ChristenUnie Den Helder
Nadat dit college de uitvoering van de rechterlijke vonnissen jarenlang heeft getraineerd, wordt er alsnog bakzeil gehaald. Wat een enorme tijd- en energieverspilling. Tijdens de discussie over de renovatie van het Stationsvoorplein werd nog in alle toonaarden ontkend dat er verplichtingen waren richting de erfpachter.

Carlo Assorgia
Inderdaad werd dhr Koks door wethouder Kuipers schandalig behandeld en weggezet als partij die geen “stand” zou hebben..
Die opstelling zou de “prijs” inderdaad wel eens hoog hebben opgedreven, de burger mag wederom de prijs betalen…
De D66 kliek van Kuipers&Fokkinga blijven de Burger na het debacle van de Schouwburg dag in dag uit heel veel geld kosten
De kiezer zal zich dat vast herinneren de komende gemeenteraadsverkiezing 2018

Olaf Tulen · University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam
Die Lolke Kuipers ziet natuurlijk in opperste paniek met het naderen van de verkiezingen zijn wethouderszetel voor D66 in rook opgaan dus veegt op kosten van de Helderse bevolking dit dossier maar van tafel . Dat had natuurlijk al veel eerder gemoeten.

Klaas Otten · Den Helder
Carlo Assorgia Ik stem op julie Beter voor Den Helder : ook de enigste partij die vecht voor behoud van ziekenhuis in DH , Terwijl de vvd in deze kewstie een citaat voorleest van Laurel en Hardy!

Philip Bos
Volgens mij, kan je voor die prijs een complete nieuwe watertoren bouwen.

Klaas Otten · Den Helder
Ik weet wel zeker, bijna zo’n watertoren als de koperen hoogte in nieuwleusden!

Moray Juffermans partijvoorzitter LADA
Jammer dat er zo’n lange tijd overheen is gegaan en wederom weer zoveel geld verspilt! Komen er ooit nog eens goede bestuurders en deugdelijk beleid in Den Helder, zodat het de inwoners niet telkens geld kost! Kuipers slaat hier de zoveelste flater mee! Stem daarom ook aankomende verkiezingen Lokaa! Maar wel wijs lokaal! Dus niet rechts niet links en alzeker niet recht door zee!!

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Wat een geld allemaal als je dit zo leest dat over de balk word gegooit .
Het is toch niet normaal meer hoeveel de burgers van Den Helder elke keer weer moeten ophoesten .
Dok 51 , Schouwburg , Watertoren , 3 keer is de Beatrixstaat overhoop gehaald .
En waarschijnlijk zijn er links en rechts nog meer onzinnige uitgave gedaan .
Tel al dat geld samen op dan val je achterover van hoeveel dat is .
Ik kan alleen maar zeggen PURE WANBELEID van de Helderse politiek .
En hoe gaat het aflopen met het oude Postkantoor ????.
Diegene die dit op hun geweten hebben moet men met PEK en VEREN Den Helder uit jagen . { OP ROTTEN ]

Klaas Otten · Den Helder
Ik wil de heer Lolke Kuipers dringend adviseren om voortaan een betere adviseur in de armen te nemen! Tsjonge jonge en dat met de jurische kosten erbij dan ga je al richting 1.5 miljoen!!! ONGELOFELIJK!!!!

J Koeten Vof de Samaritaan
En wie mag deze koppigheid betalen? Wie het weet mag het zeggen. Jan.

Remco Duijnker · OSG Nieuwediep
Er was geld gereserveerd voor de oplossing watertoren. Er is nu sprake van een tonnen overschrijdend budget dat zonder raadsbesluit al is genomen. Dat de wethouder geen obstakels ziet in de beslissing en bij het behandelen van het onderwerp hierover in de raad zegt toch wel iets. Het totale bedrag is al verwerkt in de tussenrapportage die nog niet is vastgesteld. Het had het college meer dan gesierd om eerst de begrotingswijziging te behandelen hierover alvorens een besluit te nemen. Nu is er sprake van een voldongen feit. Dus de eerste vraag die nu opkomt is of het college van mening is dat we geen gemeenteraad meer nodig hebben.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/overeenstemming-over-watertoren-den-helder

Einde aan jarenlang juridisch gevecht om watertoren

Den Helder – Er is een einde gekomen aan jarenlang juridisch getouwtrek rond de watertoren in het centrum van de stad. De gemeente en de heer Koks, ontwerper van de renovatie van de watertoren en bouwkundig ingenieur, hebben overeenstemming bereikt over de werkzaamheden aan de toren. De heer Koks kan het gebouw nu verder renoveren en geschikt maken als woonverblijf. De gemeente gaat 972.000 euro betalen. Koks zal zelf ook een deel financieren. De watertoren gaat twaalf keer per jaar open voor publiek.

Beide partijen waren al jaren in een gerechtelijke procedure verwikkeld. Er was een verschil van mening over welke zaken nog uitgevoerd moesten worden om tot een goede oplevering van de watertoren te komen, en wie waar voor verantwoordelijk was. Het huidige college wilde heel graag een eind maken aan deze voortdurende zaak en heeft daar de afgelopen maanden extra op ingezet. In dit voorjaar hebben beide partijen besloten dat zij een schikkingstraject gingen proberen. Basis van dit traject was het gerechtelijke deskundigenrapport dat al eerder was opgesteld over het werk dat de gemeente nog aan de watertoren moest (laten) uitvoeren.

Op basis van dit rapport is tijdens het schikkingstraject door een onafhankelijke partij een kostencalculatie opgesteld waar de partijen nu tot overeenstemming over zijn gekomen. De gemeente stelt € 972.000,– beschikbaar zodat de heer Koks in de gelegenheid wordt gesteld herstel- en afbouww erkzaamheden aan de watertoren te verrichten. Ook is er overeenstemming bereikt over de erfpachtakte. Wethouder Kuipers: “Jammer dat het gehele proces zo lang heeft geduurd en wij als gemeente een groot bedrag beschikbaar moeten stellen, ondanks dat we daar al eerder geld voor gereserveerd hebben. Echter, ik ben enorm blij dat we nu overeenstemming hebben bereikt en de watertoren door een liefhebber, dhr. Koks, wordt afgebouwd, bewoond en beheerd. Het is belangrijk dat onze watertoren ook in de toekomst die mooie blikvanger in het vernieuwde stationsgebied blijft.”

Bezoekersregeling

Onderdeel van de overeenkomst is een bezoekersregeling. Het dak van de watertoren zal twaalf keer per jaar tussen 10.00 en 14.00 uur tegen een kleine vergoeding opengesteld worden voor publiek. De verwachting is dat de heer Koks op zeer korte termijn nadat het college de vaststellingsovereenkomst heeft vastgesteld, zal beginnen met de voorbereiding. Koks: “Net als de wethouder vind ik het jammer dat het zolang heeft geduurd maar ben ik blij dat we er nu uit zijn en zie er naar uit om dit prachtige pand te kunnen afbouwen en bewoonbaar te maken.”

Den Helder Actueel, 15 augustus 2017 – 16:56

Reacties

Dick Berts
15 augustus 2017 at 18:31
Het feit dat de gemeente bijna een MILJOEN euro heeft moeten dokken bewijst hoe afgrijselijk fout ze al die jaren hebben gezeten. Recht tegenover de watertoren is nog een project waarbij de gemeente afgrijselijk fout zit. Niemand wil het zien….En wat een onmetelijke schade levert dat voor Den Helder op.

Hijneken
15 augustus 2017 at 18:46
Geld dat niet van jou is (gemeenschapsgeld) is gemakkelijk uit te geven. De belastingbetaler betaald, niewaar?

Judge X
15 augustus 2017 at 19:09
Bijna huur-overeenstemming met de Rugby Club; Watertoren-overeenstemming met dhr. Koks en net wat Dick Berts zegt: nu nog even Postkantoorkoop-overeenstemming met dhr. Scholte !

sukkels
15 augustus 2017 at 20:52
het is te hopen dat de gemeente geleerd heeft van dit project en voortaan nooit meer iets met particulieren of kunsten makers in zee gaat als er een gebouw leeg staat eerst kopen in staat zoals het is en voor de rest niet zeuren

Simon.H
16 augustus 2017 at 16:28
sukkels als je de historie van deze stad weet dan ben je ervan op de hoogte dat dit soort coalities niets leert maar keer op keer als een ezel zich stoot aan dezelfde steen

Loes Vermeer-Lagerveld
15 augustus 2017 at 21:03
Wat een enorme financiële aderlating voor de gemeente, in casu de burgers van Den Helder. Enige maanden geleden was ik op de Rechtbank over het Verkeersbesluit stationslocatie, ook de heer Koks was daar met zijn advocaat, alsmede de heren Visser en Wolters namens de gemeente. Tijdens de mondelinge behandeling presteerden deze ambtenaren tegen de Bestuursrechter te zeggen dat de heer Koks geen enkel recht had en de gemeente nooit maar dan ook nooit de heer Koks in de watertoren zou dulden. Op dat moment brak -onparlementair gezegd- haast de pleuris uit en liet de advocaat van Koks razend het (tussen)vonnis zien waarin het eigendomsrecht (op erfpacht) al enige jaren geleden was uitgesproken en de gemeente niet in hoger beroep was gegaan. De Bestuursrechter zei toen heel laconiek: dan zou ik maar weer gauw de zaak bij de oorspronkelijke rechter verder laten behandelen, eventueel op straffe van een dwangsom. Dit is de ware situatie daar inderdaad de gemeente allerlei werkzaamheden diende te verrichten en daarmee gewoon in gebreke bleef.Wat een wanbeleid daar op het gemeentehuis. Het is dat ik een juridische achtergrond heb en men mij niets kan wijsmaken maar wat erg voor onze burgers die toevallig op ander gebied hun kennis hebben maar toevallig niet over dit soort zaken. Maar wel de dupe zijn van dit wanbeleid. Geen wonder dat B&W mij liever niet groeten, het is werkelijk om te lachen, ware het niet dat het zo diep treurig is….En inderdaad, de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan en er is nog niets gescoord alleen maar enorme financiële miskleunen..

Dick Berts
15 augustus 2017 at 21:28
Een groter eerbewijs dan dit college dat je niet groet is ondenkbaar.

Loes Vermeer-Lagerveld
15 augustus 2017 at 22:31
Dank je Dick, gelukkig was ik niet alleen op de rechtbank, nog een paar burgers waren bij deze zaak aanwezig zodat men niet kan zeggen dat mijn weergave onjuist is……

Hijneken
16 augustus 2017 at 19:03
Prima weergegeven mevrouw Vermeer-Lagerveld, u bent de beste luis in de bestuurlijke pels die wij ons maar wensen kunnen.

strandloper
15 augustus 2017 at 23:39
Eindelijk een oplossing, dat is mooi. Wel absurd, dat het zo lang heeft geduurd. Er liggen nog meer knaagdossiers waar onze stad van verlost moet worden, waarbij een welwillende houding van B&W noodzakelijk is. Geen kleinzieligheid maar grootmoedigheid.

Stefan
16 augustus 2017 at 13:06
Ja gelukkig opgelost. Einde verhaal! Of toch niet als ik iedereen weer zo hoor hier?

Fred
16 augustus 2017 at 14:09
Hoe noemen ze dat Stefan ? Een beetje suiker bij de azijn?

http://www.denhelderactueel.nl/2017/08/einde-aan-jarenlang-juridisch-gevecht-om-watertoren/

1 Comment

 1. Een blije wethouder, zo na 14 jaar ellende en procedures die ons als inwoner handen vol geld kost.
  Wat te denken van de schouwburg, stoom, keykeg, bibliotheek allemaal prestige zaken die onze stad financieel geen goed doen.
  Ja onze D66 wethouder heeft zich nu echt vergaloppeerd, laat hem via zijn vastgoed banden alles bekostigen en dan de stad uit, zijn wij ook blij.
  Gaat het ook 14 jaar en ettelijke miljoenen kosten om het Rob Scholte museum over te dragen ?
  Wanneer gaat de raad eens hun gezonde verstand gebruiken ?
  Volgend jaar kunnen wij als inwoner laten zien wat wij willen.
  Een goede belangstellende burger weet wat er allemaal speelt, maar dat arrogante college zit er alleen voor eigen eer en glorie.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.