Delano Weltevreden – Meer lege winkelpanden in centra Den Helder en Schagen + Wat detailhandels verenigingen betreft slot op woonboulevard Ravelijn + Gemeente houdt voet bij stuk

Meer lege winkelpanden in de centra van Den Helder en Schagen

Den Helder – Hoewel er in september dit jaar minder winkelpanden waren in het centrum van Den Helder, is de leegstand toegenomen ten opzichte van januari 2017 en januari 2018. Ook in Schagen neemt het aantal lege winkels toe.

Dat blijkt uit cijfers van Locatus, een op de detailhandel gericht onderzoeksbureau.

Leegstandscijfers worden volgens Locatus veelal gebruikt om een indruk te krijgen van een winkelgebied of om een keus te maken voor een bepaalde locatie. Een winkelpand wordt als leegstaand geregistreerd als redelijkerwijs mag worden verwacht, dat daar een verkooppunt in de detailhandel, horeca of consumentgerichte dienstverlening zal terugkomen. In het centrum van Den Helder stonden van de 176 winkelpanden 52 leeg. In januari 2017 waren er 180 winkelpanden en stonden er 45 leeg. Een jaar later stonden 45 van de 184 leeg.

In het centrum van Schagen staan er nu meer panden leeg dan in januari 2017 en januari 2018. Leeg staan nu 28 van de 170 panden. In januari 2017 waren er 175 winkelpanden. Toen stonden er 18 leeg. Een jaar later waren er net zoveel winkelpanden, maar was de leegstand met drie toegenomen.

De huidige toename van de leegstand in Schagen zou te maken kunnen hebben met de herontwikkeling van het Makado centrum, zegt René de Visser, account en innovatiemanager van de Rabobank. Hij hield maandagavond een lezing over de toekomst van de detailhandel in Zaal Alpha.

In het centrum van Julianadorp stonden in september twee panden van de 34 leeg. In januari 2017 stonden er nog vier van de 34 leeg. Een jaar later twee van de 33.

In het centrum van Anna Paulowna stond in september dit jaar minder leeg: vijf van de 41 winkelpanden. In januari 2017 waren er 44 winkelpanden, zeven stonden leeg. Een jaar later stonden van de 40 panden vier te wachten op een nieuwe invulling.

Op woonboulevard Ravelijncenter stonden in september twee van de 29 panden leeg. In januari 2017 waren dat er vijf van de 34. Een jaar later zelfs zeven van de 37. Op de Witte Paal in Schagen stonden in september drie van de 17 panden leeg. In januari 2017 en 2018 waren dat er twee van de 18.

Helderse Courant, 8 oktober 2019, 07:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191007_68690732/meer-lege-winkelpanden-in-de-centra-van-den-helder-en-schagen

Wat de detailhandelsverenigingen betreft blijft het slot op woonboulevard Ravelijn in Den Helder

De Action in Den Helder (foto Peter van Aalst)
De Action in Den Helder (foto Peter van Aalst)

Den Helder – Het toestaan van detailhandel op bijvoorbeeld woonboulevard Ravelijncenter in Den Helder en bedrijventerrein Witte Paal in Schagen is niet aan de orde.

Dat zeggen Henk van Zanten van Ondernemers Federatie Schagen (OFS) en Jacco Kat van Detailhandelsfederatie Den Helder (DFD). Zij reageren op standpunten van brancheorganisatie Inretail en de Rabobank, dat strikte scheiding van branches achterhaald is en dat winkelgebieden meer moeten luisteren naar de klant.

René de Visser van de Rabobank hield zijn gehoor, die standpunten maandagavond voor in Zaal Alpha in Schagen. “Dat vasthouden aan die branchering achterhaald is, is niet mijn persoonlijke mening“, benadrukt De Visser. “Dat vindt de eigen brancheorganisatie van de detailhandel en de Rabobank is het daarmee eens.”

In Den Helder is de DFD tegen de wens van Ondernemersvereniging Ravelijn om daar onder andere een kleding outlet en een supermarkt toe te staan. Wethouders uit de regio zijn tegen de wens van Hollands Kroon om wit en bruingoed zaak Expert toe te staan zich te vestigen in het leegstaande pand van autobedrijf Temme aan de Molenvaart.

OFS en DFD vrezen, dat akkoord gaan met het standpunt van Rabo en Inretail zal leiden tot (meer) leegstand in de Helderse en Schager binnensteden. “Wij zeggen niet,dat de binnensteden leeg getrokken moeten worden“, zegt René de Visser van Rabobank.

Innovatie nodig

Die winkelgebieden moeten innoveren en manieren zoeken om elkaar te versterken. Woningstichting en de gemeente Den Helder doen hun stinkende best om de binnenstad van Den Helder er mooi uit te laten zien. Maar daarmee alleen keer je het tij niet. Wat doen de ondernemers zelf? Als je een speelgoedwinkel binnenstapt, ziet die er nog precies hetzelfde uit als in 1990. Ondernemers moeten slim naar consumenten luisteren.”

Henk van Zanten van OFS sluit niet uit, dat het op termijn de kant op gaat, die de Rabo en Inretail bepleiten. “Die ontwikkeling moeten we in de gaten houden. Voor nu is het belangrijk om de binnenstad van Schagen zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor de klanten.”

Voorzitter Jacco Kat van de Helderse DFD tilt niet zo zwaar aan wat in het rapport van Inretail staat. “Dat is een rapport uit 2010. Er zijn recente rapporten en studies, die veel relevanter zijn.

Voorzitter Hans van Leeuwen van Ondernemersvereniging Ravelijncenter: “De Raad van State heeft dit jaar geoordeeld, dat de gemeente Appingedam terecht heeft geweigerd in te stemmen met de verhuizing van de Bristol naar de woonboulevard. Wij gingen er daarna van ui,t dat het over en uit was met onze wensen met het Ravelijncenter. De mening van Inretail staat haaks op wat de Helderse detailhandelaren vinden en heeft mij aangenaam verrast.”

Maar ik geloof niet dat gemeente en DFD opeens hun standpunt wijzigen. Wij zetten in op versterking van ons online platform.”

Helders Courant, 9 oktober 2019, 10:06

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191009_37973333/wat-de-detailhandelsverenigingen-betreft-blijft-het-slot-op-woonboulevard-ravelijn-in-den-helder

Gemeente Den Helder houdt voet bij stuk: geen super op Ravelijncenter

Den Helder – De gemeente Den Helder zal niet tornen aan de detailhandelsstructuur van de winkelcentra.

Dat zegt wethouder Michiel Wouters. Detailhandelskoepel Inretail en de Rabobank vinden, dat de strikte scheiding van branches moet worden losgelaten. Dat zou bijvoorbeeld betekenen, dat op het Ravelijncenter ook de vestiging van kledingwinkels en een supermarkt mogelijk is.
Wouters: “Wij houden vast aan de detailhandelsnota. We voelen ons hierin gesteund door een uitspraak van de Raad van State over een kwestie in Appingedam. Het doel is om er voor te zorgen, dat onze winkelstructuur en dus de wijkwinkelcentra, het centrum en het Ravelijncenter blijven bestaan. Wanneer we dit niet doen zullen de wijkwinkelcentra op den duur verdwijnen, waardoor de leefbaarheid in de wijken afneemt. De wijkwinkelcentra zijn namelijk ook ontmoetingsplaatsen. Dit betekent, dat het Ravelijncenter alleen voor grootschalige detailhandel bestemd zal blijven.

Helderse Courant, 10 oktober 2019, 22:01

Reacties:

Henk Den Helder
hihi liep gisteravond door de keizerstraat en spoorstraat naast 4 bakkeleiende mannen kwam ik hooguit 10 mensen tegen…. hoezo ontmoetingsplaats? Panden leeg en panden gesloten op koopavond?

Jeroen Bodewus
En dat is nu precies de reden waarom deze beslissing zo goed is!

Henk Jansen
Als het gemeentehuis naar Willemsoord (industriële bestemming) moet, worden alle bestemmingsplannen op de kop gezet. Maar om winkels fatsoenlijk bereikbaar te krijgen, wordt alles tegen gewerkt. Mensen willen nu eenmaal een winkel bestand wat makkelijk bereikbaar is. Onbegrijpelijk.

INretail
INretail is het volledig eens met uitspraak wethouder Michiel Wouters van Den Helder over waar welk type winkels mogen worden toegestaan. We zetten ons als brancheorganisatie non-food retail al jarenlang in voor een retailstructuur die duurzaam is. Daarbij wordt de keuze gemaakt om zoveel mogelijk winkels te huisvesten in binnensteden en dorpskernen. Winkels in de periferie kunnen daar op aanvullend zijn. Deze plekken zijn in principe voorbehouden aan PDV (perifere detailhandelsvestigingen) branches als woninginrichting, keukens, doe-het-zelf en tuincentra.
INretail support het beleid van de gemeente Den Helder op dit punt dat zich inzet om te werken aan een vitale binnenstad.
We betreuren het dat in de Noord-Hollandse media berichten zijn verschenen dat INretail dat anders zou zien, we benadrukken dat we niet zijn benaderd en niet om een standpunt zijn gevraagd. INretail is daarmee ongewenst met citaten in deze berichten verschenen.

Henk Jansen
U schrijft hier over een vitale binnenstad. Sorry hoor, maar dit artikel gaat over het Ravelijncenter. De vitale binnenstad is al lang een gelopen race. Na half zes nagenoeg uitgestorven. Inderdaad mede veroorzaakt door de kopers zelf, die veel meer keuze hebben op internet. Vooral vasthouden aan dit achterhaalde beleid. Kijk alleen maar hoeveel ondernemers al hun deuren hebben gesloten. Nog even en dan gaat ook de Kroonpassage dicht. Hoe lang gaat het nog duren en dan is er geen winkelcentrum meer. Of komt hier ook een kunstenaar in ??

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191010_58754678/gemeente-den-helder-houdt-voet-bij-stuk-geen-super-op-ravelijncenter

Reactie Facebook Rob Scholte Museum

Jaap Holtzapffel
Sorry, maar u woont al 1,5 jaar niet meer in Den Helder… Post liever over uw nieuwe toekomst!

Facebook, 18 oktober 2019

https://www.facebook.com/robscholtemuseum

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=leegstand
https://robscholtemuseum.nl/?s=Locatus
https://robscholtemuseum.nl/?s=centrum+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=centrum+Schagen
https://robscholtemuseum.nl/?s=centrum+Julianadorp
https://robscholtemuseum.nl/?s=centrum+Anna+Paulowna
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ravelijncenter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Witte+Paal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacco+Kat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Detailhandelsfederatie+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+van+Zanten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ondernemers+Federatie+Schagen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ren%C3%A9+de+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rabobank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+van+Leeuwen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ondernemersvereniging+Ravelijncenter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters