Delano Weltevreden – Kunstenaar Rob Scholte wil hele pand of helemaal niets + Ronald Boutkan – Rob Scholte hoopt op nieuwe gemeenteraad

Kunstenaar Rob Scholte wil hele pand of helemaal niets

Het Rob Scholte Museum blijft niet in het oude postkantoor als het pand in handen komt van bouwbedrijf A. Tuin BV.

Dat heeft Rob Scholte woensdagavond duidelijk gemaakt op een persconferentie in zijn museum. Directeur Kees Jan Tuin van het bouwbedrijf zegt, dat hij het Rob Scholte Museum voor Den Helder wil behouden. Als hij met Scholte overeenstemming kan bereiken, wil hij een deel van het pand aan de internationaal bekende kunstenaar verhuren. Daar heeft Scholte echter geen zin in. “Dit museum is alleen commercieel te exploiteren als ik het hele gebouw heb, niet als ik een hoekje mag huren voor veel geld. Het is het hele gebouw of niets.”

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag bepaald, dat Scholte en zijn gezin binnen dertig dagen uit het pand moeten. Als hij dat niet vrijwillig doet, mag de deurwaarder het pand op kosten van de kunstenaar laten ontruimen, desnoods met behulp van de politie. De kunstenaar riskeert een boete van vijfhonderd euro per dag met een maximum van 10.000 euro als hij niet zelf vertrekt. Scholte is er nog niet uit, of hij het er op aan laat komen. Hij heeft zijn hoop nu gevestigd op de nieuwe gemeenteraad, die na de verkiezingen van 21 maart aantreedt. “De gemeente hoeft namelijk geen opdracht te geven om het pand te ontruimen. En het gebouw is nog geen eigendom van Tuin. Beide partijen kunnen besluiten, dat de koop niet doorgaat.”

Het vonnis van het gerechtshof noemt hij ’krankzinnig’. “Er wordt gezegd, dat ik een betalingsachterstand heb van 19.000 euro voor energiekosten. Dat klopt. Die achterstand geldt echter alleen voor het museum, niet voor de rest van het gebouw. Er zijn namelijk twee overeenkomsten. De kosten voor het woongedeelte en het atelier zijn keurig betaald. Toch zegt de rechter, dat het hele gebouw ontruimd mag worden, terwijl er maar op één deel een betalingsachterstand is.”

Hij denkt zijn gelijk te kunnen aantonen in de bodemprocedure, die de gemeente tegen hem heeft aangespannen. “Want dan kan ik ook getuigen oproepen, die allemaal onder ede zullen worden gehoord. Ik laat iedereen, die hierbij betrokken is geweest oproepen, van burgemeester Koen Schuiling en wethouder Pieter Kos tot de oud wethouders Lolke Kuipers en Jacqueline van Dongen.’’

Rob Scholte maakte ook bekend, dat binnenkort een speciale Rob Scholte munt wordt uitgebracht. Elke munt vertegenwoordigt een deel van de waarde van zijn kunstwerken.

Noordhollands Dagblad, 14 maart 2018, 22:51

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Direct worden door de gemeente de financiële privé “tekorten” van Scholte geopenbaard. De tekorten die het college zelf veroorzaakte bij de verhuizing van de Schouwburg, zeker twee miljoen, worden tot nu toe bewust in de doofpot van Zeestad gestopt: geen enkele verantwoording. De burger moest er vier jaar voor naar de rechter (en nog geen transparantie). Dus kiezer, graag een rechtvaardig college na 21 maart.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Henk je hebt helemaal gelijk .

Jeroen Bodewus
Rob Scholte doet dat toch zelf uit de doeken Henk tijdens de persconferentie?

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Jeroen Bodewus Ja, als het geopenbaard is door de Gemeente. Openbaart de gemeente ook waarom ze nee zei tegen de deal tussen de wederzijdse advocaten, over verkoop aan Scholte? Nee. Dan is het antwoord, het college wilde gewoon niet. Op naar een college dat wel wil. Met hulp van de kiezer. Gaat u stemmen.

Henk Jansen · Inholland Alkmaar
Oei, nu is aannemer Tuin ineens de schuldige ? ? Tuin heeft Scholte aangboden te kunnen blijven. Maar dan wel onder de voorwaarden van Tuin. Als dan de vraag wordt (door Scholte) alles of niets, dan kan hij het antwoord hierop zelf invullen.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Het bod van Scholte was het eerste. En de advocaten waren het eens. Dan is het verwerpelijk dat Tuin gebruik maakte van de verlengde tender. Als goede bekende van het college.

Henk Jansen · Inholland Alkmaar
Henk van Kuijk Ook al was Scholte de eerste, hij is tot op heden nergens mee akkoord gegaan. Daarmee heeft hij zijn mogelijkheden voorbij laten gaan. En nu is het zover dat hij het pand en wat mij betreft Den Helder mag gaan verlaten. Ongeacht jouw persoonlijke mening over de gemeente.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Henk Jansen Je zit fout, hij is via zijn advocaat wél akkoord gegaan, via een bod, dat de advocaat van de gemeente accepteerde. Die handelde in opdracht van het college. Maar het college zei nee, zei zelfs dat het bod ze niet had bereikt, terwijl het adres van het college op de enveloppe stond. Ze wilden niet, en dankten kort daarna hun vaste, gerenommeerde advocaat af, zonder reden. Stel je even op de hoogte, ik was bij de rechtszaak.

Henk Jansen · Inholland Alkmaar
Fantastisch. Toch blijf ik bij mijn mening; over en eruit.

Adelheid Dekker · Sociale Academie
Gemeente ambtenaren hebben een betonblok voor hun hoofd. Her wordt tijd voor een College dat durf en lef heeft en zich niet door de luimen van de ambtenaren laat sturen. Scholte moet blijven natuurlijk. Hebben wij nog iets aan cultuur.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/kunstenaar-rob-scholte-wil-hele-pand-helemaal-niets

Rob Scholte hoopt op nieuwe gemeenteraad

Den Helder – Wie kan Rob Scholte en zijn museum nog behouden voor Den Helder? Het antwoord is volgens de kunstenaar de nieuwe gemeenteraad, die 21 maart wordt gekozen. Hij heeft goede hoop, dat het tij na die datum, ondanks alles, alsnog zal keren. Maar hoe reëel is die verwachting?

Scholte hield woensdagavond in het museum in het voormalige postkantoor een persconferentie naar aanleiding van de uitspraak op dinsdag door het Gerechtshof in Amsterdam. Die bepaalde dat Scholte er binnen 30 dagen uit moet, anders mag de gemeente een dwangsom van 500 euro per dan (met een maximum van 10.000 euro) opleggen én mag de sterke arm in worden geschakeld voor de ontruiming. Die 10.000 euro noemt hij “peanuts”, maar over die sterke arm maakt hij zich wel wat zorgen. “Dan ziet straks heel Nederland hoe de kunstenaar en zijn gezin eruit worden gezet en de kunst op straat wordt gegooid, dat wil ik natuurlijk niet.”

In een betoog van een uur zette hij stap voor stap de hele gang van zaken uiteen, vanaf het moment dat hij jaren terug de deuren van het museum opende, tot de dag van woensdag, waarop hij het vonnis per deurwaarder kreeg overhandigd. De deal met wethouder Pieter Kos kwam voorbij, de mislukte tender die opeens door de gemeente werd verlengd, de jaarafrekeningen van de energienota die hij niet kreeg, de vraagprijs voor het pand dat de gemeente niet wilde vertellen, en nog veel meer.

Crimineel vonnis

En natuurlijk ook de rechtszaken, waaronder dus die over het moeten verlaten van het pand, zoals de rechter deze week bepaalde. “Een crimineel vonnis”, herhaalde hij nog maar eens. De rechter heeft geen rekening gehouden met de schadeclaim, die hij bij de gemeente heeft neergelegd, wil niet de uitspraak van een lopende (en door de gemeente aangespannen) bodemprocedure afwachten en baseert het feit dat hij en zijn gezin het volledige pand moeten ontruimen op een openstaande energierekening voor slechts een deel van het gebouw.

Tegen het vonnis is geen hoger beroep meer mogelijk en dus mag de gemeente over 30 dagen de politie inschakelen om het pand leeg te krijgen, als Scholte er voor die tijd tenminste niet uit eigen beweging uit is vertrokken. Dat laatste zal niet gebeuren en dus mag de gemeente het vonnis ten uitvoer laten leggen. MAG, maar het hof verplicht de gemeente uiteraard niet tot ontruiming, het biedt de gemeente slechts de optie. Dus als de gemeente besluit het niet te doen…

Contract

Volgens Scholte is er weliswaar een afspraak tussen gemeente en aannemer Tuin dat het pand voor 1 juni 2019 moet worden overgedragen, maar kunnen beide partijen tot die tijd op elk moment en zonder verdere kosten van de deal af. Die ‘verkoop’ hoeft een toekomst van het Rob Scholte Museum dus niet in de weg te zitten. Als die doorgaat wel, want Scholte wil “het hele gebouw of niets. Voor veel geld een klein hoekje huren heeft geen zin.”

Dus stel: de gemeente ziet af van het contract met Tuin én besluit het vonnis van het Hof verder niet ten uitvoer te laten leggen. Dan zou Scholte er kunnen blijven wonen en is in theorie een mooie toekomst voor het museum nog mogelijk. Hoe realistisch is die optie? Volgens Scholte best groot, want hij is ervan overtuigd, dat na 21 maart er een nieuwe gemeenteraad is, die in meerderheid kiest voor behoud van het museum. Welke partijen durven zich daar nu al over uit te spreken?

Ja of nee?

We vroegen een aantal partijen de volgende vraag: Volgens Rob Scholte kan zowel de gemeente als aannemer Tuin op elk moment voor 1 juni 2019 het contract over de verkoop van het postkantoor zonder problemen en kosten opzeggen. Is uw partij bereid na 21 maart het college die opdracht te geven? Alleen de Seniorenpartij en Helder Onafhankelijk zeggen daar direct ja op. Beter voor Den Helder zegt nee. “We gaan het toekomstige college niet bij voorbaat verzwaren met het postkantoordossier”, laat Carlo Assorgia weten. “Er zijn belangrijkere zaken in onze gemeente waar onze prioriteiten liggen, zoals zorg, werkgelegenheid en het heronderhandelen over verbonden partijen en subsidierelaties.

Gemeentebelangen ziet het Rob Scholte Museum “als meerwaarde voor de gemeente”, zegt Geurt Visser. “De actuele stand van zaken rondom het museum zal wat ons betreft zeker onderdeel zijn van de coalitieonderhandelingen. Deze onderhandelingen zien wij met vertrouwen tegemoet.” Andere partijen willen gewoon niet nu al ja of nee zeggen. “Het heeft geen zin om daar nu allerlei suggesties over te doen, die later niet uitgevoerd kunnen worden. Dat is al teveel gebeurd”, stelt Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur. “Als alles straks duidelijk is moeten de mogelijkheden en onmogelijkheden met Scholte en Tuin op een rij gezet worden. Afhankelijk daarvan moet ook het college meewerken.”

Hoofdpijndossiers

“Het is voor PVV Den Helder duidelijk, dat de afhandeling van de kwestie rond het Rob Scholte museum behoorlijk vreemd is verlopen. Wij kennen de dossiers echter niet op detail, dus een standpunt nu zou alleen maar hypothetisch kunnen zijn. Voor ons is het zaak lopende hoofdpijndossiers uit de huidige periode na de verkiezingen zo snel als mogelijk af te ronden”, laat Vincent van den Born weten. Tjitske Biersteker (ChristenUnie) vreest dat elke oplossing geld gaat kosten, maar wil wel laten onderzoeken wat er alsnog mogelijk is.

Peter de Vrij (Partij van de Arbeid): “om heel eerlijk te zijn, zijn we daar als PvdA nu niet mee bezig. De verkiezingen vragen nu alle aandacht, maar vooralsnog ligt er een gerechtelijke uitspraak. Persoonlijk ben ik wel klaar met dat straatgevecht en dat agressieve gedrag. Accepteer de uitspraak en ga in gesprek met Tuin.” Het CDA zegt nee, maar lijsttrekker Harmen Krul stelt wel, dat het zonde zou zijn “als dit prachtige museum verloren gaat. We moeten als gemeente samen met de heer Scholte een bladzijde omslaan en kijken hoe we dit geweldige museum een plek kunnen geven. Een Den Helder als cultureel hart van de regio. Daar zou een Rob Scholte Museum geweldig in passen.”

Den Helder Actueel, 15 maart 2018 – 08:14

Reacties:

Dick Berts
15 maart 2018 at 08:25
Het zittende college moet -vanuit wraakgevoelens tegenover Rob Scholte- geen misbruik maken van dit vonnis dat ontruiming wel toestaat, maar daartoe niet verplicht. Er is geen enkel spoedeisend belang. Het nieuwe college en de nieuwe raad dienen de tijd te krijgen om goed na te denken over deze voor Den Helder zo belangrijke kwestie.

’t Kraaiennest
16 maart 2018 at 07:53
Geachte heer Berts, het is alleen maar rancune! Niets meer en niet minder.
Coalitie / oppositie, wij geen nieuw gemeentehuis, jullie geen Rob Scholte Museum.
Hoop dat met het vertrek van wethouder Lolke Kuipers en straks de nieuwe Raad
de arrogantie in de politiek tot het verleden gaan behoren.

fFred
16 maart 2018 at 08:49
Jouw hoop Dick, is met het bericht in de krant van vandaag de bodem ingeslagen. Scholte is volgens dit bericht , door de deurwaarder v/d Meer & Phillipsen te Alkmaar, aangezegd het pand binnen 30 dagen te verlaten. Deze deurwaarder executeert het vonnis van de Rechtbank Amsterdam. Opvallend hieraan, is dat de gemeente heeft gekozen voor een deurwaarderskantoor uit een ander stad. De plaatselijke deurwaarders worden schijnbaar niet meer vertrouwd.

RB
16 maart 2018 at 09:15
da’s wel heel erg spijkers op laag water zoeken…….

fFred
16 maart 2018 at 10:24
Nou niet zo, als jij wel denkt. Eèn van de vurigste pleit bezorgster voor het Rob Scholte Museum, is immers Mevrouw Lagerveld . 1+1 RB

Bodelo
16 maart 2018 at 13:52
fFred, je draait hier de zaken om! Als een Helderse deurwaarder deze opdracht zou weigeren om die reden, dan is die deurwaarder corrupt en niet onafhankelijk.
Ofwel, zoals RB al zegt; spijkers en laag water …..

Juul
15 maart 2018 at 09:32
Er moet uitvoering gegeven worden aan de uitspraak van de rechter.
Anders beginnen we weer van voren af aan en gebeurt er niets.

Dick Berts
15 maart 2018 at 09:39
De rechter heeft bepaald dat de gemeente MAG ontruimen, maar dat dit niet HOEFT! Dus is de politiek nu aan zet.

fFred
15 maart 2018 at 09:58
Daarom staan die dwangsommen per dag in het vonnis, dat is ook nog 20 dagen, Dan is het max van de dwangsommen van 10.000 bereikt . Is er dan nog geen oplossing, dan is er geen weg meer terug en gaat een deurwaarder over tot executie van het vonnis, en gaat Scholte eruit of hij wil of niet.

Dick Berts
15 maart 2018 at 10:01
De rechter heeft bepaald dat de gemeente een dwangsom MAG hanteren, maar dat HOEFT niet. Dus is de politiek nu aan zet.

fFred
15 maart 2018 at 12:37
En gezien jou vorige reacties, heb je daar het volste vertrouwen in. Neem nu maar aan , dat de gemeente deze dwangsommen gaat innen. Scholte zijn kop ligt op het blok en nu zullen zij niet aarzelen de beul te spelen . Deze kans laten ze na al die moeite niet lopen. Scholte hangt door deze gerechtelijke uitspraak en dat zullen zij ten volle uitbuiten en het hem laten voelen ook .

Gekke Henkie
15 maart 2018 at 10:23
Wie zijn hoop vestigt op de lokale politiek is een reddeloos verloren en gedoemde ziel….

wat
15 maart 2018 at 20:36
nou dat wil je toch niet zijn….

Bert de Jong
15 maart 2018 at 10:33
Als 10 .000 peanuts is dan zijn de advocaat kosten dus ook maar een handje vol peanuts.Ik gun dhr Scholte zijn museum maar met grootspraak tover je geen burgemeester weg die er dus ook gewoon na de verkiezingen nog zit en de lakens uitdeelt

Anton Hagen
15 maart 2018 at 10:38
Verwacht maar niet teveel van de komende gemeenteraad beste Dick Berts.
Zoals ik al in meerdere bijdragen heb geschreven zal er zeer weinig veranderen in de samenstelling.
Al hoop ik van niet!
De Stadspartij zal door hun Judasstreek hopelijk verdwijnen.
Maar wat we er vermoedelijk bij krijgen is nou ook niet bepaald om te juichen,nl de PVV!
Zelf denk ik dat de heer Scholte het onderspit gaat delven want Tuin en het college zijn 2 handen op 1 buik!
Maar hopelijk voor De heer Scholte en zijn gezin heb ik het mis!!

Dick Berts
15 maart 2018 at 10:40
Ik ben ook heel bang dat het mis gaat Anton. En niet alleen met het Scholtemuseum. Dit is het Romeinse Rijk vlak voor de val.

Kees
15 maart 2018 at 11:07
Ik vind het niet erg als Scholten verdwijnt. Hij kost ons als inwoners al te veel. En grote mond heeft hij wel. Maar als het komt op acties om het gebouw op te knappen. Ho maar. Dat wil hij het liefst door de gemeente laten doen. Om het museum commercieel goed te laten draaien heeft hij naar eigen zeggen het hele gebouw nodig. Als dat zo was waarom woont hij er dan? Dat stuk had hij ook kunnen gebruiken. Stop alstublieft om hem daar te laten blijven. Het kost ons als buurt alleen maar geld als het gebouw niet wordt opgeknapt. Wie wil dan in die omgeving een Huis kopen waar ook een vervallen gebouw staat.

fFred
15 maart 2018 at 11:22
Van wie is / was het gebouw ? Een huurder , is niet verplicht tot groot onderhoud. Een verhuurder is verplicht zijn eigendom te onderhouden. En daarbij is de eigenaar/verhuurder van het pand in gebreke gebleven. Je kan of wil Scholte wel van alles in zijn schoenen schuiven, maar hier sla je de plank mis.

RB
16 maart 2018 at 18:30
schoenen?

Rasjutter
15 maart 2018 at 11:23
En het volgende college gaat weer lekker door met rechtszaken en geneuzel over een oud gebouw, en schuift het weer door naar het volgende college? Lekker begin voor een nieuwe raad en heeeel geloofwaardig.

Hotmail 2
15 maart 2018 at 13:15
Ik denk,weet bijna zeker, dat het postkantoor en de Helsdeur de beste gebouwen zijn van DH. Ze hebben/hadden beide een schuilkelder tegen een atoombom. De kelders zijn nog steeds aanwezig alleen ontmanteld, maar de fundering en wanden staan over 200 jaar nog.

fFred
15 maart 2018 at 21:51
Nu weet ik toevallig wat er onder het postkantoor zit. Maar dat is in de verste verte gèèn atoomkelder. Het is een gewone schuilkelder en dan alleen nog de achterste helft van het geheel. Daar zitten de stalen drukdeuren voor het opvangen van de explosiedruk. Meer zit er niet in .Het is gewoon een verstevigde betonnen bak met twee uitgangen meer niet.

Henk van Kuijk
15 maart 2018 at 11:39
Het college heeft de kernvraag nooit beantwoord: Waarom heeft u nee gezegd, toen de wederzijdse advocaten het eens werden over verkoop aan Scholte? Er is altijd een reden, als men niet antwoordt. Zie het verbeten filmpje van dhr Schuiling en dhr Kuipers met een journaliste die doorvroeg, in het stadhuis: ze wilden niet. Dus werd de tender verlengd, zodat een bevriende ontwikkelaar de kans kreeg. Dus, beste partijen, draai dat spelletje terug, en geef na 21 maart Scholte alsnog zijn recht hier. Recht dus. Laat hem kopen.

fFred
15 maart 2018 at 11:40
Wat lul je nou met een oud gebouw. Het is net 50 jaar oud. Je kan het mooi of lelijk noemen , maar oud …. Nee . Er staan hier gebouwen van uit 1800 ,dus dit stulpje kan mits goed onderhouden nog wel zo,n 100 jaar mee .

Kobus
15 maart 2018 at 11:59
Scholte stelt; De Gemeente kan van de deal met Tuin af. Dus Tuin kan ook met de deal van de Gemeente af. Oplossing ??

Corina
15 maart 2018 at 12:47
Hoe vervelend voor dhr. Scholte. Alles inpakken en vertrekken naar ……………………………. Dan pas rust in dit dossier.

rdevisser
15 maart 2018 at 13:23
Volgens mij is toch echt de oplossing geboden dat Rob Scholte in een deel van het pand mag blijven zitten maar wil hij expliciet het gehele pand.

Dick Berts
15 maart 2018 at 14:05
Voor tienduizend euro in de maand mag Rob Scholte dan wat werken ophangen in het trappenhuis van appartementencomplex “Museumstaete” van aannemer Tuin. Die heeft nog nooit met Scholte willen spreken. Hij noemde het RSM alleen om politieke redenen het pareltje van Den Helder dat hij zou willen behouden. Met zijn bod heeft hij het museum allleen maar willen slopen voor zijn vriedjes.

Kobus
15 maart 2018 at 15:19
Scholte stelt duidelijk dat hij het hele pand wil en anders niet.. Wie het kleine niet eert is het grote niet weert. Hij kan zich ook een beetje coulanter opstellen daar is niets mis mee.

Dick Berts
15 maart 2018 at 15:31
Dat heeft niets met coulance te maken, maar met de ruimtelijkheid van het werk dat Scholte wil exposeren. Zo staat er achter in het museum een onvoorstelbaar mooi compleet vliegtuig dat Frank Borst heeft gemaakt. Niet voor het publiek toegankelijk, omdat Schuiling ca het museum al jarenlang saboteren, vanwege de kritische website van Scholte waarop ze soms op de hak genomen worden. Dat is echt de enige oorzaak van de teloorgang van het museum. Schuiling duldt geen echt onafhankelijke journalistiek.

Dick Berts
15 maart 2018 at 15:54
En weet je Kobus of Koen, ik vind jouw commentaar gewoon unfair. Mensen komen toch niet helemaal via een karrenspoor naar dit afgelegen windgat gereden, om drie schilderijen van Scholte te bekijken die in een berghok van Tuin staan. Een museum heeft een flinke omvang nodig, zodat het een dagje uit kan vullen van mensen. Ook via wisselende exposities die veel ruimte vergen.

Dick Berts
15 maart 2018 at 15:54
En weet je Kobus of Koen, ik vind jouw commentaar gewoon unfair. Mensen komen toch niet helemaal via een karrenspoor naar dit afgelegen windgat gereden, om drie schilderijen van Scholte te bekijken die in een berghok van Tuin staan. Een museum heeft een flinke omvang nodig, zodat het een dagje uit kan vullen van mensen. Ook via wisselende exposities die veel ruimte vergen.

RB
16 maart 2018 at 07:38
oh nu ligt het in eens weer aan de bereikbaarheid ……..

Ad
16 maart 2018 at 08:57
Het vullen van het museum……hm
Nogmaals… die anderhalve paardenkop die daar binnen loopt …
Dus een dagje vullen is wel heel erg overdreven lijkt me.
Neemt hij maar een webwinkel. Kost bijna niets en kan er een ontelbaar aantal kunst (???) stukken op/in plaatsen.
Er is een uitspraak en deze hele trieste poppenkast heeft al genoeg gekost.
Stoppen met die grapjas.

fFred
16 maart 2018 at 12:19
Kijk , hier spreekt de dader van de leegstand. Begin maar een webwinkel……

RB
16 maart 2018 at 12:23
nee, de daders zijn de luie klanten die hun luie krent niet meer af willen komen om te shoppen…… de webwinkels hebben er alleen maar handig op ingespeeld…..

Judge X
15 maart 2018 at 13:48
Eerst maar naar het Stem-Lokaal, niet 60% maar allemaal ! 🙂
Neem je buur, kennis of familie mee, dan komt alles wel oké ! 😀
Bent u echt met uw stad begaan, dan breekt er een “Helderse Lente” aan ! 😛

wat
15 maart 2018 at 20:27
jij houdt de moed er wel in, he !

okkietrooy
15 maart 2018 at 14:50
Citaat “Is uw partij bereid na 21 maart het college die opdracht te geven? Alleen de Seniorenpartij en Helder Onafhankelijk zeggen daar direct ja op.”
Dat begrijpen we wel ja: de een is het schoothondje van deze profiteur en de ander probeert al jaren de gemeente een loer te draaien. Zoals hier al gezegd is profiteurs genoeg in de gemeente. Als deze meneer Scholte die zogenaamd een hele grote is nou zich gewoon aan ons rechtssysteem houd kunnen we allemaal doorgaan..En als hij dan de mogelijkheid heeft om in het gebouw te blijven zitten onder de voorwaarden van de firma tuin en hij wil dit niet omdat hij dan niet genoeg kan profiteren dan is de keus toch makkelijk. kan de overdracht toch nog op korte termijn plaats vinden en kan de firma tuin er wat moois van maken. dus niets afwachten op de nieuwe raad.
Ik zeg niet lullen maar vandaag nog doen.

pieterdaens
15 maart 2018 at 16:44
politiek is een zaak van consensus . Het recht van de sterkste geld alleen in oorlog . En zelfs dan nog …….hoe dan ook . Het lijkt mij dat iedere gemeente een verantwoordelijkheid heeft naar zijn burgers toe . Ook naar kunstenmakers . Dus voordat het vonnis tot oplevering wordt uitgevoerd , moet meneer Scholte een woning worden aangeboden . Wat te doen met de inventaris is een kwestie waar nog ruim 20 dagen de tijd voor is . Misschien kan een ieder die begaan is met het lot van de kunststukken er eentje opslaan tot er een nieuwe locatie is gevonden . Dat het al met al een schrijnende situatie is wil ik niet ontkennen . Maar dat is geen reden om een rechterlijke uitspraak te omzeilen met onwerkbare pseudo oplossingen en trainages . Hoeveel zelfstandigen ervaren niet de harde realiteit van het ondernemerschap , worden failliet verklaard door oorzaken die buiten hun macht liggen . Misschien is de droom , het ideaal van meneer Scholten groter als wat realiseerbaar is . De balans een beetje zoek . Maak het drama niet groter dan het is , neem je verlies en zoek naar een haalbare oplossing , in plaats van je vast te bijten in een verloren gevecht .

Bodelo
16 maart 2018 at 13:56
Hear hear!

RB
15 maart 2018 at 19:27
snap niet waarom die Scholte knutselaar altijd zo vastgehouden heeft aan dat postkantoor, er waren / zijn geweldige andere gebouwen op goede locaties te koop / huur in DH, had hem en ons bergen gescheeld…..

Rasjutter
15 maart 2018 at 22:31
Hij wil niet kopen of huren!!! Hij wil voor niks zitten.

RB
16 maart 2018 at 07:40
ja, net als antikraak, maar dat is altijd tijdelijk en dan moet hij ook niet zeuren als je er uit moet als de eigenaar besluit iets met het pand te doen,,,,,,,

Dick Berts
16 maart 2018 at 09:46
@Rasjutter Een VOLSTREKTE leugen deze reactie. Scholte heeft vele tonnnen BOVEN de taxatiewaarde van het pand geboden.

RB
16 maart 2018 at 09:50
nee hoor, hij heeft maar 245.000 geboden….. was lager dan het winnende bod

fFred
16 maart 2018 at 10:35
Nee, Het pand is getaxeerd , en die taxatie heeft een negatieve waarde opgeleverd. Dus heeft Scholte de genoemde 245.000 geboden boven de negatieve waarde. En bovendien heeft Scholte aangeboden het achterstallig onderhoud voor zijn rekening te nemen, welke kosten daarvan anders voor de gemeente als eigenaar was. Dus alles bij elkaar opgeteld , was het bod hoger als dat van Tuin.

Dick Berts
16 maart 2018 at 11:03
Het bod van Tuin kwam NA de sluiting van de verlengde tender! Stinkt aan alle kanten. Tuin misbruikt Scholte gewoon door te roepen dat hij dit pareltje voor Den Helder wil bewaren en dat een mini Scholtemuseum deel uitmaakt van zijn plan. Het bestemmingsplan eist deels een culturele invulling van het gebouw. Tuin had dus eerst met Scholte moeten gaan praten, maar deed dat niet. Dit hele spelletje Tuin-Lolke Kuipers is zo doorzichtig… Tuin heeft een bedrijf samen met van der Wal. Van der Wal diende samen met het onroerend goed bedrijf van Lolke Kuipers een mega schadeclaim in tegen een naburige gemeente.

Dick Berts
16 maart 2018 at 09:56
Rob je kunt beter vertrekken, wat een dom en onrechtvaardig volk hier. Op een paar hele goeie uitzonderingen na verdienen ze het gewoon om onder een dictatoriaal college te leven. Als je de moed zou hebben om het complete dossier Scholte door te nemen, dan stond je wereldbeeld op zijn kop. We zijn in een maffiastaat terechtgekomen. Rechters eerlijk? De top van de rechterlijke macht plakt ook aan het hele zooitje vast. Zie Joris Demmink. En als je helemaal moed hebt, google dan eens op “Operation Northwoods” Niet alleen bij wiki kijken (dat is een slap verhaal) maar wat verder lezen. Zo nu nog even Berts het stickertje complotgek op zijn voorhoofd plakken en alles is weer veilig. Maar dat gaat niet lang meer duren…

Anton Hagen.
16 maart 2018 at 11:27
Vol verwachting klopt ons hart Dick Berts ,wie er koek krijgt wie de gard. En dit op 21-03!!!!
Uiteraard geldt dit ook voor alle positieve reageerders welke dit college liever vandaag dan morgen zien verdwijnen!
Alleen hoop ik van ganser harte dat de PVV ook de gard krijgt!!

Gekke Henkie
16 maart 2018 at 11:30
Als er al sprake is van een drama, dan betreft dat drama voornamelijk de Helderse middenstand. Die zal niet langer kunnen profiteren van de enorme bezoekersaantallen die het museum Rob Scholte dagelijks trekt: kunstminnaars die vaak geneigd zijn om een bezoek aan het museum te combineren met een kortstondig dan wel langdurig verblijf in de binnenstad, alwaar ze de portemonnee tevoorschijn halen om eens flink in te slaan. Dus ik kan me voorstellen dat winkeliers met lede ogen toezien hoe deze winstmachine om zeep wordt geholpen.
Voor Rob Scholte zijn de druiven minder zuur, lijkt me. Het kan niets anders of een kunstenaar van zijn statuur vindt zonder problemen elders onderdak. Menige gemeente in Nederland zal de deuren wijd voor hem open zetten en hem met alle liefde en onder gunstige voorwaarden verwelkomen, in de wetenschap dat ze een publiekstrekker van formaat binnen halen. Dat Scholte alles in het werk stelt om in het postkantoor te kunnen blijven zitten, pleit voor hem, want het getuigt van loyaliteit aan de ‘stad van zijn dromen’, maar als ik hem was, zou ik mijn biezen pakken en ingaan op een van de vele aanbiedingen die hij vast heeft gehad, of zeker zal krijgen, van een stad met een warmer kunstklimaat dan Den Helder heeft te bieden. Rob rules!

Dick Berts
16 maart 2018 at 12:08
Henk, als iemands levenswerk vertapt wordt, alleen maar omdat hij een echt onafhankelijke website heeft waarop hij kritiek uit op Schuiling en Kuipers, dan is dat een drama. Niet alleen voor Scholte, maar voor ons allemaal. Want uiteindelijk loopt dit voor ons allemaal niet goed af.

Gekke Henkie
16 maart 2018 at 12:27
Dat het niet goed afloopt met deze wereld, ben ik van harte met u eens. Ten onder gaan we allen. Is het niet vandaag, dan wel morgen of op een ander tijdstip.
Overigens: als het inderdaad zo is dat het levenswerk van Scholte wordt ‘vertrapt’, zoals u omschrijft, louter en alleen omdat hij op zijn onafhankelijke website kritiek uit op Schuiling en consorten, dan mag het een groot wonder heten dat de hoofdredacteur van Den Helder Actueel, een site waarop mensen zoals u, maar ook anderen, alle gelegenheid krijgen om met modder of andere onaangenaamheden te gooien richting gemeentebestuur, in zijn hoedanigheid als bestuurslid van de lokale omroepstichting erin is geslaagd om een flinke gemeentelijke subsidie in de wacht te slepen, zoals ik afgelopen maandag heb kunnen constateren. Hij werd hiervoor zelfs gefeliciteerd door Schuiling, Je zou dan toch verwachten – uitgaande van uw theorie dat het college korte metten maakt met iedereen die kritiek durft te uiten – dat er alles aan zou worden gedaan om deze onvolprezen hoofdredacteur de voet dwars te zetten dan wel het leven onmogelijk te maken?

Judge X
16 maart 2018 at 12:56
Appels en Peren …
En reken maar dat RoBo de afgelopen jaren achter de schermen, ‘voorzichtige’ politieke pogingen heeft ondervonden, om meer grip op zijn functioneren als journalist binnen de lokale media te krijgen; dat hoeft in ieder geval mij niemand in de oren te fluisteren en je hoeft er ook geen helderziende voor te zijn om het te begrijpen.

Dick Berts
16 maart 2018 at 13:03
DHA gaat niet tot het gaatje, Rob Scholte wel. Toch heb ik respect voor Ronald Boutkan. Zijn tegenwicht tegen een andere grote speler in de Helderse media -die gewoon plat is- blijkt van onschatbare waarde. Bovendien legt hij niemand een strobreed in de weg bij reacties. En tsja, Ronald moet ook eten, anders is hij weg. Site incluis. DHA is beslist onafhankelijk, maar zorgt ervoor dat het geen frontale botsing krijgt met de Helderse maffia. Niet mijn strategie, maar wel eentje die ik welgemeend respecteer. Zelf ga ik altijd genadeloos voor de waarheid zoals ik die zie, of je daar veel mee bereikt is de vraag. Nadat ik Bram Peper mede ten val had gebracht en een rechter als agent van de staat ontmaskerde in de afgrijselijke zaak Spijkers, ben ik a la Willem Oltmans kapot gemaakt als freelancer. Ben nu afgekeurd en ook al mijn motivatie kwijt. Dit systeem is niet meer te redden. Het plakt van steeds grover wordende leugens aan elkaar. Er is wel een lichtpuntje; de ingeslapen schaapskudde lijkt ietsje wakker te worden. Te laat alleen vrees ik.

Bodelo
16 maart 2018 at 14:00
Gekke Henkie is zo gek nog niet!
Briljant dit commentaar!

Judge X
16 maart 2018 at 12:02
H.M. van Randwijk was ook een kunstenaar en schreef onderstaand gedicht voor Rob Scholte, voor mij, voor alle kiesgerechtigden die het voornemen hebben niet te gaan stemmen en zelfs voor DB die zijn meeste reacties begint met: “snap niet ….”.

Een volk dat voor tirannen zwicht
Allen, die hier tesamen zijn,
de levenden, de doden,
de handbreed, die ons scheidt, is klein,
wij zijn tesamen ontboden voor het gericht …

Gedenk de liefste, die hier ligt,
de broeder, vrind of vader,
maar gun Uw ogen wijder zicht,
aanzie het land en alle mens tegader,
hoor dit bericht:

Wij staan tesaam voor het gericht
voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

(Hendrik Mattheus van Randwijk, 1906-1966,
dichter, prozaschrijver, verzetsheld, journalist)

http://www.gedichten.nl/images/143672.jpg

Peter
16 maart 2018 at 12:51
Overdrijven is ook een vak, welke stelling geldt voor Dick Berts. M.b.t. zijn visie op het college en m.n. “onze” Koen heeft hij groot gelijk. Maar t.a.v. Scholte slaat hij door. Het Scholte museum draagt niets bij aan de Gemeente Den Helder. Taxichauffeurs die urenlang bij het pand staan gaven in gesprekken aan dat ze nooit iemand naar binnen zien gaan of het moeten de vrienden van Rob zijn. Daarnaast moet je je afvragen: “Waarom is Scholte naar Den Helder afgereisd”? Juist, omdat hij een joekel van een pand kan “bezitten” waar hij kan wonen en werken tegen een tarief van haast nul. Als het zo’n status museum is als Dick velen malen heeft beschreven dan had het centraal gelegen in bijv. Provincie Utrecht. Daarnaast moet ik ook weer toegeven, het is niet allemaal zuivere koffie geweest hoe het is gegaan met Scholte en de Gemeente. Een te laat bod van Tuin waarbij hij op het biedingsformulier nog heeft gekalkt: “Met steun van de Woningstichting”. Werd niets mee bedoeld was het commentaar van belanghebbende later. Tuurlijk wel, anders kalkt Tuin dit toch niet op het biedingsformulier??

Dick Berts
16 maart 2018 at 13:10
Scholte heeft -zonder een cent subsidie- al bijna net zoveel bezoekers als het miljoenen verslindende Reddingsmuseum. Maar daar zijn ze braaf. Scholte wordt TOTAAL gesaboteerd. Ondanks een schriftelijke overeenkomt met wethouder Kos om daar een einde aan te maken, is het museum grotendeels geblokkeerd door de gemeente. Maar een klein deel van alle ruimtes zijn toegankelijk. Bezoekers raken daardoor teleurgesteld en grote spraakmakende tentoonstellingen zijn niet te organiseren.

Judge X
16 maart 2018 at 13:24
Rob Scholte heeft veel meer plannen met het postkantoor, dan alleen ‘het zijn van een museum’.
Maar als al die plannen worden ondermijnt, tja …. dan kun je op die manier elk project de nek omdraaien.
Kon iedereen de hele zaak maar in een breder spectrum zien …., maar helaas kijkt men er vaak zonder enige wet en rechtskennis te eng (lees: nauw / beperkt) naar, met de bekende inhoudsloze reacties als gevolg.

Dick Berts
16 maart 2018 at 13:26
Ooit -over 20 jaar of zo- zal de waarheid boven water komen. En wat zal Den Helder zich dan KAPOT moeten schamen ten opzichte van Rob Scholte. Op zijn laatste persconferentie vertelde Rob dat wethouder Kuipers- de meest onbetrouwbare die Den Helder ooit heeft gehad- hem heeft aangeboden om het gebouw voor tienduizend euro in de maand van de gemeente te huren. Toen Scholte zei dat hij dat wel erg veel vond, zei Kuipers dat Scholte tegelijkertijd tienduizend euro subsidie in de maand kon krijgen. Dat is smijten met gemeenschapsgeld! En nogmaals, Scholte wilde vele tonnen boven de taxatiewaarde voor het gebouw betalen en verder geen cent subsidie ontvangen. Maar Schuiling en Kuipers willen -middels het eventueel stop zetten van de subsidie- Scholte in een dodelijke wurggreep houden. Zodat hij niet meer op zijn website met publicaties komt over de illegale combinatie van het wethouderschap onroerend goed van Kuipers en directeur-eigenaar zijn van een particulier vastgoed bedrijf dat samen met de Helderse aannemer Van der Wal een mega claim indiende tegen de gemeente Medemblik. Tuin en van der Wal hebben weer samen een bedrijf en zo is de afgrijselijke cirkel rond.

Bodelo
16 maart 2018 at 14:09
Beste Dick, dus je zegt nu dat Rob het museum mocht huren voor 10K. En dat hij, via de achterdeur, 10K subsidie zou ontvangen. En Rob weigerde dat …………….?

Dick Berts
16 maart 2018 at 14:45
JA! Om zijn onafhankelijkheid niet kwijt te raken. Tientallen mensen waren op de persconferentie waar Rob dit vertelde. Rob is echt heel principieel en dan ben je in deze corrupte wereld zogenaamd een lastpak.

Gekke Henkie
16 maart 2018 at 15:02
Merkwaardig dat zo’n principieel mens – wat hij ongetwijfeld is, daar twijfel ik niet aan – zich nu wel bereid toont om zich afhankelijk op te stellen ten opzichte van de nieuwe gemeenteraad….. Hij is toch wel wijzer dan dat? Of in elk geval groter…?

Gekke Henkie
16 maart 2018 at 13:27
En daar komt nog bij, meneer Berts, wat voor kunstenaar ben je eigenlijk als – zoals u beweert – je ‘levenswerk’ bestaat uit het inrichten en beheren van een museum? En het zelfs naar jezelf durft te vernoemen. Dat neigt naar megalomanie. Met alle respect hoor, maar een beetje kunstenaar maakt kunst. En richt geen museum in, laat staat dat hij er één beheert. Dan ben je in mijn ogen meer een museumdirecteur. Of erger nog: een ambtenaar. Daar zijn er al genoeg van op deze wereld. Daarom zeg ik: lang leve de kunstenaar Rob Scholte! We bewijzen hem een grote dienst door hem het postkantoor te ontnemen, zodat hij zich noodgedwongen elders weer aan zijn ware roeping kan wijden: het scheppen van kunst in plaats van het beheren ervan. Want toegegeven: hij maakt mooie dingen…

Judge X
16 maart 2018 at 13:37
Ja, een naam als: “Museum van Helderse Kunsten”, dat zal bezoekers trekken naar dit God verlaten oord.
Wordt eens wakker zeg ….

Gekke Henkie
16 maart 2018 at 13:57
Daar heeft u gelijk in, ik moet ontwaken: de naam Rob Scholte staat inderdaad wel garant voor een niet te stuiten bezoekersstroom richting dit naar God verlaten oord…
RB
16 maart 2018 at 13:37
hij had toch gewoon het V&D pand kunnen huren?

Judge X
16 maart 2018 at 13:41
Nee in die tijd werden er nog onderbroeken verkocht, maar dat snap je waarschijnlijk weer niet.

https://denhelderactueel.nl/2018/03/rob-scholte-hoopt-op-nieuwe-gemeenteraad/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacqueline+van+Dongen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lolke+Kuipers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gekke+Henkie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image