Delano Weltevreden – Kunstenaar Rob Scholte kan zijn advocaten niet betalen: Die leggen beslag op een aantal kunstwerken

Den Helder – Kunstenaar Rob Scholte heeft geen geld om zijn advocaten te betalen. Op enkele kunstwerken, die door de gemeente in beslag zijn genomen, is nu door de advocaten beslag gelegd.

Benno Friedberg en Judith Mahn van Friedberg & Mahn Advocaten uit Amsterdam benadrukken, dat er van een conflict met hun cliënt absoluut geen sprake is. Judith Mahn: “Dit is niet de normale manier van werken. We worden hiertoe gedwogen door de handelswijze van de gemeente Den Helder. Die heeft beslag gelegd op de kunstwerken van Rob Scholte en die werken laten opslaan. Omdat Rob niet de vrije beschikking heeft over zijn kunstwerken, kan hij daar geen geld mee verdienen. De gemeente Den Helder heeft hem op alle mogelijke manieren brodeloos gemaakt.

Het conflict tussen de gemeente Den Helder en de kunstenaar duurt al jaren en heeft geleid tot diverse rechtszaken, die soms in het voordeel van de ene, dan weer in het voordeel van de andere partij uitvielen. Vorig jaar april heeft de gemeente de kunstenaar uit zijn Rob Scholte Museum gezet, omdat hij een energierekening van een kleine 20.000 euro niet had betaald. Om er zeker van te zijn, dat openstaande rekeningen worden betaald, indien de gemeente in het gelijk wordt gesteld, is de hele kunstcollectie, die in het voormalige postkantoor aanwezig was, in beslag genomen.

Welke kunstwerken worden verkocht, is nog niet duidelijk, zegt Friedberg. “Er staat voor een godsvermogen aan kunst van Rob Scholte bij het bedrijf, dat de kunst in opdracht van de gemeente heeft opgeslagen. Wij hebben samen met Rob Scholte een lijst van kunstwerken gemaakt en die laten taxeren. De kunstwerken worden niet geveild. We gaan kijken of musea of kunstverzamelaars interesse hebben.

Hoe hoog de rekening van de advocaten is, wil Friedberg niet zeggen. “Dat is iets tussen ons en de cliënt. Maar het is bij lange na niet de drie ton, die de gemeente inmiddels aan juridische kosten heeft betaald in de strijd tegen onze cliënt.”

Het is onduidelijk, of door de verkoop van kunstwerken een gat wordt geslagen in de museumcollectie, die Rob Scholte zorgvuldig had samengesteld. “Hij had meer aan kunst dan wat er in het museum was“, zegt Judith Mahn. “Hij had ook voorraden. In overleg met Rob wordt bepaald wat wordt verkocht. Maar het is zeker niet de bedoeling om de collectie kapot te maken.

Scholte was niet bereikbaar voor commentaar.

Helderse Courant, 5 september 2019, 22:33

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190905_2771173/kunstenaar-rob-scholte-kan-zijn-advocaten-niet-betalen-die-leggen-beslag-op-een-aantal-kunstwerken

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedberg+%26+Mahn
https://robscholtemuseum.nl/?s=beslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=openbare+verkoop

3 Comments

  1. Klopt dat van het ‘niet bereikbaar zijn voor commentaar’???

  2. je hebt gelijk judge x, is toch het notitieboekje van onze burgervader die het genius van dit alles is.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.